Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha na rąbek stojący - ratunku!!!

peterson2013

Recommended Posts

Poczekaj aż Ci komin zaczną tynkować, dopiero się załamiesz...

Zapewniam podeszwy będzie widać również z daleka.

Pozdrawiam

Też o to się martwię. Do komina mają prowadzić stopnie kominiarskie i przy nim ma być ława. Liczę, że z tego miejsca uda się domurować i wykończyć.

po trzecie stopnie montuje sie na bieżąco , bo skad teraz dekarz bedzie wiedzial gdzie jest łata ?? przy murowaniu i tynkowaniu komina stanie sie tragedia ,,,albo poprudza blache albo pogną i porysują . wiecej niz pewne . fascynuje mnie rowniez jak mają zamiar zamontowac teraz blachy z boku ogniomuru skoro na ogniomurze blacha jest na gotowo zdjecie nr 3

• 5 weeks później...

Witam po przerwie. Opowiem jak wyglądała sytuacja. Otóż przyjechał doradca techniczny firmy BUDMAT (dostawcy blachy). Zaproponował najpierw położenie membrany pod blachę. Miało to rozwiązać problem. Wykonawca wykonał zalecenia - efekt taki jak poprzednio. Następną propozycją technicznego z f-my BUDMAT miało być zwinięcie membrany w rulon i podłożenie w środku panela. Wykonawca zastosował takie rozwiązanie - efekt żaden. Wówczas stwierdzono, że uprzedzano mnie o takiej możliwości jak falowanie blachy, co jest napisane w ich ulotce. Oczywiście przy zamawianiu blachy przy rozmowie z przedstawicielem handlowym BUDMAT otrzymałem zapewnienie, że nic się nie będzie działo, a ulotki w ogóle nie widziałem na oczy do czasu reklamacji. Także jeśli się nie ma czegoś na piśmie, to można między bajki wsadzić. Mojej reklamacji nie uwzględniono - przedstawiciel handlowy wyparł się swoich słów, napisano mi, że widziałem ulotkę i zapis o możliwości falowania, dodatkowo napisano, że powinienem wziąć pod uwagę, że jeżeli biorę bez przetłoczenia to jest jeszcze większe ryzyko falowania. Szkoda słów...

Na szczęście generalny wykonawca wziął na siebie tę felerną blachę i zamówił z przetłoczeniem na swój koszt. Zobaczymy efekt :)

Przeglądając zdjęcia uważam, że wykonawca nie miał większego doświadczenia w montażu tego pokrycia i przez to dał się podpuszczać przez producenta. Jan i Andrzej Belka trafnie zdiagnozowali sprawę. Pozwolę sobie dodać kilka uwag. Produkt tzw. "klik" to tandetna imitacja rąbka i trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia takich pofalowań. Nie mniej jednak ten dach jest bardzo prosty i tak naprawdę nie powinny one wystąpić. Najprawdopodobniej powodem ich wystąpienia jest niewyprowadzona połać dachu i za mocno dokręcone wkręty. Dach nie jest skończony więc tak na prawdę nie ma o czym rozmawiać. Nie wykonano osłony bocznych ścianek szczytów a zamontowano już czapy. Ciekawe jak wykonawca zamierzał te obróbki zamontować? Przy tak poprowadzonej blasze profesjonalne wykonanie obróbki komina jest niemożliwe. Nie można wykonać tego tak jak na blachodachówce! A może wykonawca przewidywał tynkiem wyjść na pokrycie???? Mocowanie stopni czy ław przez blachę do łat jest nieprofesjonalnym rozwiązaniem. W tym przypadku wyłącznie ławy trochę szersze od panela mocowane do rąbka. Komin systemowy zamiast tynkowania obłożyłbym blachą na rąbek.

Na szczęście będzie nowe pokrycie i wszystko można poprawić. Jak dach nie zostanie wyprowadzony to podłużne przetłoczenia też nie pomogą. Jednym słowem pomimo staranności wykonania pewnych detali całe pokrycie zamontowane bardzo nie profesjonalnie. Pozdrawiam.