Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po dłuuuuuugim zastanawianiu się i przerysowywaniu projektów w SweetHome 3D zdecydowaliśmy z szanowną małżonką, że pieniędzy i marzeń wystarczy nam na mały domek z poddaszem. Działkę dostaliśmy wcześniej od rodziców 20 metrów szeroka, długa na prawie 100. Zdjęcia wrzucę na wiosnę.

Potrzebujemy domu z czterema sypialniami - jedna będzie moim małym studiem fotograficznym i gabinetem, trzy pozostałe to miejsce dla nas i naszej parki urwisów. Dom nie może być okazały bo mamy tylko 140 tys plus jakąś tam zdolność kredytową, zamiar jest taki aby zamieszkać za max 200tys. Obecnie mieszkamy w wynajmowanym domu więc mamy już meble i wszelkie wyposażenie.

Pozostała do wyboru technologia budowy - ciągle ciągnie mnie do szkieletu. Sam bym sobie wykonał większość robót, firmę potrzebowałbym tylko do postawienia konstrukcji, elewacji i dachu. Kwestia czy znajde takiego wykonawcę. Jeśli nie, w odwodzie czeka lokalny majster z ekipą plus ja jako pomocnik a szwagier jako murarz. Trzecia opcja to ja z Tatą (budował jakiś czas w USA szkielety) plus dużo książek i internet i budowa szkieletu, ale w to nie wierzy ani jedna część mojej rodziny :(

Od początku spodobały nam się projekty ze studia Z500. Z7 - bardzo ładna bryła, tylko dach w górę do 40 stopni i wyższa ścianka kolankowa, jest duży, jak dla nas, jeśli koszt budowy nas nie przerośnie to byłby w sam raz. Parter już sobie narysowałem - nie ma wentylacji w kuchni, bedzie komin w rogu spiżarni. Poddasze podobnie jak w Z12:

http://maniowy.net/tmp/z7-parter.png

Jeśli jednak wyjdzie za drogo, w odwodzie pozostaje Z12 - bryła nieciekawa, dodamy z pewnością daszek nad tarasem jak w Z7, ale wymiary są OK. Przypuszczamy, że na ten nas będzie stać w zupełności jeśli Z7 nie wypali. Ten narysowałem w obydwu kondygnacjach:

parter:

http://maniowy.net/tmp/z12-parter.png

poddasze:

http://maniowy.net/tmp/z12-poddasze.png

Cały czas sprawdzam czym grzać: gazu nie ma, do DGP w szkielecie nie przekonam raczej żony (chyba że pomożecie) stad w projektach dość duża kotłownia. Jak widzicie, dziennik zaczynam dosć wcześnie, jednak stwierdzam, że chyba warto prześledzić proces budowy od momentu tentegowania w głowie ;)

Edytowane przez CodeSnipper
https://forum.murator.pl/topic/177022-organist%C3%B3wka-pod-lubaniem-dziennik-budowy-i-komentarze/

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Trochę kombinujesz z projektami, z12 nie bardzo przypomina oryginał. Nie zmieniaj położenia łazienek, kominów później są z tym same problemy, a i najlepiej (najtaniej) byłoby gdyby łazienki były jedna nad drugą. Naprawdę nie ma projektów w których mniej byś nazmieniał?

Przyjrzyj się z210, z233, z225,

Edytowane przez Kwitko
Nie ma :( Widziałem chyba wszystkie. Najwyżej będę musiał rysowac własny projekt. Najbliżej ideału jest Małgosia z MG projekt, tylko jakoś tak nie podoba mi się dom stojący kalenicą do ulicy.

Cześć :) Witam niskobudżetowca ;) Moja przedpiszczyni Kwitko dobrze prawi - poszukaj projektu, w którym niewiele trzeba zmienić, tak będzie taniej - a oszczędności zaczynają się od wybrania dobrego i taniego projektu właśnie. Ja też buduję tanio, nawet bardzo tanio ;) - a że za na wiosnę osiągniemy stan deweloperski, jestem już więcej niż teoretykiem :p Dwuspadowy dach i zwarta bryła to dobry początek, teraz dobrze by było zrobić tak, żeby komin był jeden, najwyżej 2, instalacje proste do poprowadzenia (czyli rozstrzelone po całej chałupie łazienki, kotłownia i kuchnia to nieekonomiczne posunięcie) - i parę innych drobiazgów, o których na forum jest sporo.Zajrzyj do wątku o domu za 200 tys, powodzenia :)

Edit: ta Małgosia bardzo sensowna jest - wygląd zewnętrzny można poprawić, ale układ pomieszczeń na obu kondygnacjach naprawdę prosty, a rozsądny. Może przekonaj się do tej prostopadłej kalenicy? ;)

Edytowane przez bury_kocur

Chyba nie zostanie mi nic innego :(

Doskonale wiem, że rozrzucanie kominów po całym domu nie wchodzi w grę, najchętniej bym wcale komina nie budował no ale nie ma szans u mnie w górach działać bez kotłowni, prąd by mnie zabił finansowo a gaz z butli nie wchodzi w grę.

Myślałem jeszcze tak: jakby kotłownię zrobić na zasadzie dobudówki do domu, od północy i tam postawić komin? Ewentualnie piwnica? W szkielecie byłaby chyba całkiem niezłym rozwiązaniem: wkopać się i tak musze na 120 cm, to jakby podkopać się do 150 i dom podnieść 50cm ponad grunt i położyć pierwszy strop drewniany - byłoby nieźle.

Dociera do mnie także że najprościej zrobić dom na kwadracie z piętrem.

Dom ma mieć:

- trzy sypialnie,

- salon mniej więcej 4x4,5,

- moje studio 3,5x3,5,

- kuchnię z jadalnią,-

- jakąś spiżarkę

- i tą nieszczęsną kotłownię

oczywiście łazienkę jeśli na poddaszu to jeszcze kibelek z umywalką na dole (nawet pod schodami)

Małgosia jest OK, tylko ta kalenica: esteta jednaknie jestem, jak trzeba to się przekonam i tyle. Z7 podoba nam się od początku, niestety nie upchnę tam nijak kotłowni na parterze, a budowa od razu z poddaszem chyba nas przerośnie finansowo :(

Z piwnicą pomyślałem tylko w wypadku jeśli grunt by mi pozwolił (domek jest w jednym z najwyższych puktów wioski).

Gdyby nie kotłownia to bym pewnie znalazł kilkanaście projektów.

Co Ty masz z tą kalenicą ;) Ja siebie uważam za estetkę, a kalenicę mam prostopadle do drogi i bardziej mi się nawet podoba niż równolegle - choć za bardzo nie miałam wyboru i tak :) Kwestia gustu, nikt przecież nie powiedział, że równolegle to jedyna słuszna opcja.

Pominąwszy spiżarkę (nie zależało mi), to założenia zupełnie podobne do mojego domu :)

Nie podoba mi się i już. Nic na to nie poradzę :(

Ale niegłupio wygląda też Z14 i Z34 (ten jednak mały). I nic bym tam praktycznie nie zmieniał (tylko kominki wylatują). Pomyślimy wieczorem z małżonką.

Z14 w takim razie został wybrany. Pod warunkiem, że damy rade wejść za 200 tysięcy. Pobieżna lektura dzienników nastraja optymistycznie.

Front od południa zrobimy jednak jak w Z34 czyli jedno duże okno i jedno małe. Okno z kuchni i z kotłowni na sciany boczne. Kominek won, w to miejsce TV. Kuchnia i jadalnia jak na zdjęciach wnętrz z realizacji Z14 na stronie projektu. I komin wentylacyjny dla kuchni i łazienki puściłbym z samego tyłu kuchni w rogu koło spiżarki.

Myslicie, że będzie ok? Pozostaje wybrac technologię. Na murowańca mam już wykonawcę i szwagra do pomocy. Szkieletowe propozycje dopiero poszukam. I dlatego założenie dziennika na początku drogi jest takie ważne ;)

Czy dołożenie na elewacji klasycznego kanadyjczyka (gk>paroiz>wełna+konstrukcja>wiatroiz.>elewacja) 10-15 cm wełny i na to tynk jest warte świeczki (czyli: czy podniesie energooszczędność), czy 5cm wełny pod tynk jako tylko nośnik w zupełności wystarczy? Edytowane przez CodeSnipper

Nie kładę styropianu. "Styropian twój wróg!" ;)

W konstrukcji 15cm wełny. Tynk mineralny. Wiatroizolację kładę aby mi nie zlało konstrukcji w trakcie budowy.

Nie kładę styropianu. "Styropian twój wróg!" ;)

W konstrukcji 15cm wełny. Tynk mineralny. Wiatroizolację kładę aby mi nie zlało konstrukcji w trakcie budowy.

Możesz zastosować a raczej powinieneś przy wełnie 150mm wełnę np: elewacyjną 100mm.

Nie rozumiem? Przecież wełna kamienna mocowana na kołkach nadaje się do tynkowania tak jak i styropian, a w konstrukcji też kładzie się w połaciach a nie z rolki. Uwielbiam wpisy nic nie wnoszące do tematu, byle licznik się nabijał.

Ja napisałem z troski ...

jeśli masz dobrą paroizolację od środka rób co tylko chcesz.

Jeśli do wełny poszło by za dużo wilgoci to rozwiązanie tynk i wełna to jest najgorsze co może być :(

dostaje się tam para wodna ... przez wełnę mknie niczym bolid F1 a potem lipa nagle tynk halt ...

dla tego jej tam trzeba wpuścić minimum ...

Po za tym lepszy był by EPS tańszy ...

Ale przecież wełna i tynk mineralny są paroprzepuszcalne.

U mnie stosowałem następujący przekrój ściany od zewnątrz:

- Tynk mineralny/ wiatroizolacja/ OSB / Konstrukcja wypełniona izolacją/ paroizolacja/ ruszt z instalacjami/ OSB/ KG.

Zastanawiam się czy w ruszt nie dać jeszcze izolacji.

Z tego co wiem to jest prawidłowy układ.

Co do grubości izolacji to od zewnątrz: 8/14/ ewentualnie 5 w ruszcie. Moim zdaniem to wystarczy.