מרכבה 11.03.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Co to ma być docelowo? Kościół ? no katedra subfosylny jako dzińdzinier z dodatkiem mgr i doświadczenia lat parunastu .. Łobczaił byś co i jak to jest sam szkielet nośny bez stropów, naczołków w dachu , okapów też . Okapy dołączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Przemyślana konstrukcja ,bo i mostków nie będzie i izolacji można dać ile dusza zapragnie( myślę że koło słomy pomysł się kręci). A od biedy to i pomodlić się też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 myślę że koło słomy pomysł się kręci dobrze Kolega pamięta materiał podstawowy ... tyko znając tendencję moją tendencję do śrubowania wyników kusi mnie na EPS' grafit i z R14 na R22,9 skok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 W konstrukcję czy dodatkowo na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 W konstrukcję tam masz 70cm a dach 85cm od krawędzi do krawędzi... Wiem Musi uwzględniać pracę drewna. Celuloza, słoma, wełna itp się poddają, tylko jak by nie patrzeć jeszcze stężenia w postaci tarcz stropowych i poprzecznie stężenia wiatrowe X ... Na początku ta konstrukcja ma być zapięta na 2 lub 3 przeguby ... teraz jak by dwa są . Łoże mocowania tak aby dało się skorygować do 2 cm rozstaw tych ram kratowych. Ze względu że będą w całości robione gdzie indziej, dopiero potem je przywiozę na plac budowy. Stąd możliwość korekty ... Słoma ... jako materiał zniszczy muski i tak ... bo będzie bądź co bądź pierwszy dom zero grzejny na słomie. EPS grafit w kosmos wyciągnie wyniki to w końcu R22,9 U daje 0,045 takiej zgrozy świat nie wiedział . wiesz te 2x 100 wat plus mały pulsar teraz 15 miesięczny nie wiem ile watów mu dać ale sporo to robi się potężna suma ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Ale jak EPS będzie w ścianie to ściana przestanie oddychać:D:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Udusie się na śmierć. Ale z EPS nie ma jakiegoś romantyzmu ... dziś dzwonię że chce taki a taki i mam ... Tak samo z budynkiem " pasywnym" jakiś dla mnie taki przejedzony już jest ... jak by w około były same takie budynki Stąd wciskam się w tą nisze, troszkę radości z tego będzie ... budowa to nie ma być kara... tylko radość że ma się coś wyjątkowego. Strasznie nie lubię jak ktoś we w mnie coś tłoczy bo uważa że tak trzeba bez krytyki swoich poglądów. Typu sprzedaje mi swoje super 10cm EPS gdzie sam jego koszt to 1/6 1/7 całości. Tak samo nie kupuję "kanadyjczyka" sterta pionowych słupków które bez płyt ściennych przewróciły by się prawie same od siebie. Nie kupuję latania z kielnią i murowania , tynkowania, klejenia i zacierania na EPS sie ile bez potrzebnych procesów. Zaraz po ustawieniu konstrukcji tej ... montuję pokrycie dachowe ... i nie ważne że zastanie mnie zima .... montuję wsio nawet przy -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Sterta pionowych ma swoje zalety.Zima się powoli kończy więc mam parę spostrzeżeń.Najważniejsze .Tak mi się przynajmniej wydaje,to takie że przy izolacji ścian 30cm i dachu 40cm, entalpia powietrza na wyrzutni jest wyższa od zapotrzebowania domu na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 11.03.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Podziwiam Cię, jednakowoż nie jestem na tyle kumaty w technologii i tych wszystkich technikaliach więc dla mnie kanadyjczyk jest OK. Mury jakieś takie nie z mojej bajki. Edit: A entalpia brzmi dla mnie tak samo swojsko jak dla Was kwintadena Edytowane 11 Marca 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) http://pl.wikipedia.org/wiki/Entalpia Nydar a da radę zrobić test u Ciebie i odłączyć GMC ? Jedne ze składników nie pozwala odszyfrować co tak naprawdę pomaga ... Sprawdziłem i CP wełny i ekofibera są zgoła równe . GMC albo to że ekofiber chłonie gigantyczne ilości pary wodnej do 20% swojej masy A czemu pytam ? Dlatego czy wszystkie pasywne dodatki energetyczne liczyć razem i bilansować nimi straty czy tak aby rozdzielić na "atomy" i wiedzieć co daje a co nie takie ładne efekty . Edytowane 11 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Niestety wyłącznika nie zamontowałem,a całe powietrze zasilające dom leci przez GMC.Z obserwacji wnoszę jednak że zasługą dobrych parametrów świeżego powietrza jest rekuperator szarych ścieków i GMC tak po połowie.A na strych wleze i zmierzę wilgotność słupków w izolacji celulozowej i tych poza izolacją.Da to jakiś pogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Niestety wyłącznika nie zamontowałem no to jak a całe powietrze zasilające dom leci przez GMC a wiesz że mafia rekuperatorwa na Ciebie poluje bo nie dasz im zarobić To teraz nie dziw się że dokładam izolacji bo może być ciężko z GMC i na starcie chce mieć bardzo małe potrzeby. Chciał bym żeby sporo powietrza można było tłoczyć bez wentylatorów i to jest moje zadanie ... łatwiejsze do osiągnięcia przy niedużych potrzebach ... to co wkleiłem małe nie jest bo 8,47m x 13,7 jakoś czepiłem się złotego podziału. Drugie bo urwane i nie dokończyłem czemu taki dach ... Wysokość zabudowy do 9m to raz zwiększa mi się pojemność poddasza. I staram się przy tym trzymać z daleka od stylu dworku czy innego współczesnego tworu dworko podobnego . Jak wyjdzie coś w tym stylu to tylko żeby domek wygląda na taki co tam 100 lat stoi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.03.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 A jak chcesz rozwiązać wentylację bez wentylatorów,bo bez jakiejś formy rekuperacji to ciężko będzie zero energetyczny zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 bez wentylatorów może bez ich no stop udziału . Rekuperacja będzie, nie jest tożsama z centralą wentylacyjną czy wentylatorami. Starał się będę wykorzystać troszkę naturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Słoma ... jako materiał zniszczy muski i tak ... bo będzie bądź co bądź pierwszy dom zero grzejny na słomie. Z tym kościołem to oczywiście:) żart trafnie rozszyfrowany przez Kolegę. Z tą słomą i pierwszym domem, to trochę przesada. Widywałem na Ukrainie domy z samej słomy . Niektóre miały nawet elewacje z gliny. Ale pomysł godny polecenia. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Z tą słomą i pierwszym domem, to trochę przesada Nie od dziś słoma ma zastosowanie to fakt. Tylko w sensie zastępstwa do EPS czy wełny czy innych materiałów. Trudność tylko z dostępem do materiału. Żart wiem dodałem sprostowanie skąd tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Na czym polega trudność z pozyskaniem słomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Na czym że teraz większość jest w balotach, a trzeba kostki ...Należało by rozbić baloty i prasą sprasować ponownie słomę.Oczywiście prasa w miejscu i podgarnianie słomy pod prasę, zaleta tego można dodać różne rzeczy zabezpieczające jakieś sole itp nie wnikając w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jakie sole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 może bez ich no stop udziału . Rekuperacja będzie, nie jest tożsama z centralą wentylacyjną czy wentylatorami. Starał się będę wykorzystać troszkę naturę. Ja wykorzystuje szare ścieki do podgrzewania świeżego powietrza i na koniec zimy mogę stwierdzić,że to działa.Powietrze ma nadal pow.18oC. Cały układ może działać na grawitacji bez wentyli.A u ciebie jak to będzie? Opisz trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts