מרכבה 12.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A u ciebie jak to będzie? Opisz trochę. chcę wykorzystać południową stronę. Jako element tworzący komin termiczny. Różnica ciśnień i wysokość powinna pchnąć powietrze ... A gdy nie będzie warunków to trzeba wentylator... max pasywności ale kiedy trzeba system musi być wymuszony. I wymiennik ciepła sporej wielkości aby przy mały przepływie powietrze przez przewodzenie mogło oddać ciepło drugiemu. Jak powtarzam do pełnego zdmuchnięcia efektu izolacyjnego warstewki powietrza potrzeba te 10m/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Tej zimy to średnio miałem 3-4dni słoneczne/m-c. I to po 4-5godzin.Jesteś pewien,że w tym szaroburym klimacie to zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jakie sole ja się pytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Tak jak do ekofibru sole bromu czy jakoś tak ... podałem jako przykład.Może być wapno ... itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wracając do tematu: wychodzi na to, że jak wsadzę w ścianę te 30 cm, tyle samo w dach, pod podłogę na gruncie jakieś 20cm styropianu, mogę zapomnieć o kominach? Pod warunkiem że dom będzie szczelny (czyli reku?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Coś kręcisz z tymi solami do słomy. Ale się nie dziwię. Słoma jest nienasycalna, więc impregnacja słomy "solami" nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ale torf już tak i jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Nie kręcę, samą powierzchnię jak pokryje było by git. Nie jest to obligatoryjne. Wracając do tematu: wychodzi na to, że jak wsadzę w ścianę te 30 cm, tyle samo w dach, pod podłogę na gruncie jakieś 20cm styropianu, mogę zapomnieć o kominach? Pod warunkiem że dom będzie szczelny (czyli reku?) Reku .. to jedna z dróg... szczególnie te małe skrzynki . Przewodziki na skraju hałasu od pędzącego powietrza, na rurach alu spiro Kominy zastępujesz bardzo podobnym systemem tylko że z rur ... czyli np dwa piony i krótkie odgałęzienia a w piwnicy czy strychu spinasz to wymiennikiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Zapomnieć o kominach w sensie: nie potrzebna kotłownia, tylko grzanie pradem (konwektory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ale przy budynkach pasywnych nie wyklucza się spalania w mikro piecu np drewna.Czasem powaraca mi myśl że nie jakieś cuda na patyku do CWU a prosty dobrze wykonany piecyk na drewno będzie najtańszym rozwiązaniem...ma to swoje wady ... latanie za drewnem, wydzielone pomieszczenie Dobrze uszczelnione itp aby lewego powietrza nie wyciągało w komin itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dla mnie to żadne wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Fakt.Żadne wady.Wystarczy doprowadzenie powietrza z zewnątrz z regulacją dopływu powietrza .I można mieć albo kominek albo mini piecyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dla mnie też żadne wady to nie są.Mogłem dodać "" to jest mi wiadome że trzeba doprowadzić powietrze i zrobić zamkniętą komorę spalania. Izolacji nigdy za wiele, przy standardzie pasywnym tj 10W mocy na 1m^2 to ile trzeba mocy takiego piecyka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Powolutku skłaniam się ku szkieletowi kanadyjskiemu. Będzie jednak taniej - większość robót zrobię samodzielnie. Szkielet postawi firma albo kolega. Dziś dzwonił geodeta - mapka będzie na piątek (zleciłem mu ją w zeszły czwartek). Zrobię chyba także badanie geologiczne, sąsiad jest geologiem z wszystkimi uprawnieniami to się dowiem gdzie mam wodę i jaki fundament mi się bardziej opłaci. Aha, i zacząłem poważnie myśleć o pójściu w stronę energooszczędną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.03.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Mam piecyk który przy spalaniu 7-10kg buczyny akumuluje to ciepło w wodzie do celów CO i CWU.Mocą piecyka bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 to jest średnio 3,3kWh z kg drewna tak pobieżnie przyjmuję . sam wiesz ile to da energii .Oczywiście tam jeszcze sprawności i inne bajery .A widzisz w zimie taki piecyk mógł by generować ciąg tej mojej wentylacji ale jak?Wyobrażam sobie że mam układ rura w rurze ... resztę trzeba domyśleć jeszcze to taka świeża myśl .Lub punktowo podgrzanie powietrza aby zrobić różnicę temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ja mam taki piecyk domowej roboty, metr wysoki średnica jakieś 40cm, parę szczap i bojler 200l gorący na maksa. jakby tak kupić większy bojler, lepiej zaizolować to byłoby jako zbiornik CWU i bufor na CO w razie awarii prądu. Tylko wtedy muszę mieć jakąś instalację CO a tego chcę uniknąć jeśli zainwestuję w konwektory. EDIT: O właśnie! Jako podgrzewacz do reku byłby super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 bufor na CO w razie awarii prądu. ale tu Ci spokojnie tylko wystarczy do CWU o czymś takim jak C.O zapominamy ... Do wentylacji i coś takiego http://www.google.pl/search?q=nagrzewnica+kana%C5%82owa+wodna&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=lZI_UZ-3CM6EtQbU9YCwDg&biw=1515&bih=758&sei=nJI_Uf3oB8eqtAbG7YDICQ patrzaj która by Ci się nadała Patrząc do Twojego DB widzę ciekawostkę schody i obok salon - bardzo dobre miejsce na wykorzystanie okien do nagrzewania tych schodów . Właśnie dochodzę do wniosku że od południa powinny być pomieszczenia w których takie elementy jak schody będą pochłaniać energię ze słońca. jakaś ścianka itp w salonie i w podłogę to nie zadziała ... sprawdziłem - posadzka się nie nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 W tym projekcie jest ścianka z kominkiem, konika nie będzie ale w szkielecie bym ją postawił z materiału akumulującego energię ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A gdzie dokładnie jest południe w Twoim projekcie ? Materiałem może być Beton, cegła, drewno. Domek masz prosty - polecam zrobić " katedrę" jako i ja robię zrobić dach i skrobać ściany wiesz w szkielet upchasz cokolwiek, sam bez speców od tarcia pieniędzy na elewacji tych co pokrywają EPS cudem mineralnym czy innym akrylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts