Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Organistówka pod Lubaniem - dziennik budowy i komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem że to coś takiego jak Tadeks, Domikon i parę innych firm które mi google wypluło?

Tam są dwie płyty OSB i standardowa ilość wełny (16cm czyli dla mnie standard) plus 5cm pod tynkiem. Różnica jest tylko w tym,że te słupki sa kwadratowe, tak?

A czy 15cm wełny + tynk utrzyma się na OSB na samych wkrętach?

Bez problemu - to jest super trwałe i 150 wełny elewacyjnej ? Tak na tym właśnie ta technologie polega. Trzeba tylko użyć właściwego producenta materiałów np: ISOVER albo ROCKWOOOL

Podziwiam Cię, jednakowoż nie jestem na tyle kumaty w technologii i tych wszystkich technikaliach więc dla mnie kanadyjczyk jest OK. Mury jakieś takie nie z mojej bajki.

Edit:

A entalpia brzmi dla mnie tak samo swojsko jak dla Was kwintadena ;)

Też rozważaliśmy nad Kanadyjczykiem i nie jest tak OK jak może ci się wydawać :) ciężki prefabrykat drewniany jest o niebo lepszy !

Odnoszę nieodparte rażenie że jesteś jednym z wykonawców w tej technologii. Zgadza się?

Rażenie ?:jawdrop: Próbuje ci tylko doradzić co jest warte uwagi, bo przeczytałem dość dużo na ten temat. Każda technologia ma swoje plusy i minusy i każda ma lepsze i gorsze konstrukcje. Jestem do czegoś przekonany i już. Jak bym był od firmy produkującej to bym próbował cię namówić mówiąc skąd jestem i z jakiej firmy itp... myślałem ze jesteś tutaj aby się czegoś dowiedzieć ...

@GE***X: Miało być "wrażenie". Skoro wrażenie jest mylne (nie wyciągnąłem go tylko z tej dyskusji) to zwracam honor.

@ מרכבה: Próbuje właśnie ogarnąć temat takiego zaprojektowania aby było jak najłatwiej. Na szkielet.pl dosć fajnie jest opisane projektowanie modułowe. Szkoda że soft do projektowania szkieletowego jest tak pierońsko drogi :(

Reasumując: nie będzie ciężkiego szkieletu, bo nie czuję się na siłach mu podołać, do kanadyjczyków są fajne książki i mnóstwo informacji i filmów w sieci, co z pewnością pomoże w ewentualnym samodzielnym dłubaniu.

Dzwonił geodeta. Będzie jutro rano. Teraz w takim razie prund, woda i ścieki. W trakcie też geolog i będę wiedział czy opłaca się płytę fundamentową robić - wydaje mi się łatwiejsza w samodzielnym wykonaniu.

A tymczasem, aby się dowiedzieć jakie ogrzewanie wybrać robię sobie OZC w Purmo 4.0. Jak nie podołam, trzeba będzie dać komuś zarobić.

Pobrałem revit, autocad, mam sketchup, sweethome. Żaden nie ma wsparcia wprost dla ścian szkieletowych niestety :(

Najłatwiej się pracuje w sweethome ale tam ani dachu nie zrobię prosto ani nie przeliczę, ale do renderów wstępnych aby się zorientować co i jak będzie wyglądać jest OK.

Pobrałem revit, autocad, mam sketchup, sweethome. Żaden nie ma wsparcia wprost dla ścian szkieletowych niestety

Ja Ci polecałem to co możesz używać do woli.

Jak chcesz to zedrzyj autodesk Inventora ma bardzo dobry moduł do ram .

A bibliotekę kantówek szybko stworzysz plus jeszcze transport do robota milenium możesz sobie po przeliczać ramy,

zrobić kombinatorykę obciążeń, różności.

Rendery dość łatwo zrobisz w invnetorze / a super wychodzą z solid worksa

ja wybrałem natomiast solid edga bo był w moim zasięgu i szarpłem się na licencję i mam

bo uważam że za tą kasę mnie będzie pasował ... i to że pracuję no stop na nim ,

Ale z tego nic to musisz się dopiero uczyć ... itp ...