CodeSnipper 12.03.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Południe od strony salonu, planuję wywalenie wszystkich okien od frontu i wstawienie dwóch dużych przesuwnych - w salonie ~3m, w gabinecie ~2m szerokości. Elewację zrobi mi szwagier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ło kej Proponowałem tylko elewację suchą bez mokrych prac. Nie lepiej zrobić witrynę ? i dać drzwi ? taniej i cieplej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Można by i tak. Nad takimi szczegółami jeszcze nie myślałem. Na razie od ponad miesiąca czytam, czytam.... i się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A ja muszę na odwyk od FM bo zamiast dziergać w skupieniu projekt to rozdaję dobre rady Co mogę polecić to : Wałkowanie swojego domu w jednym miejscu, albo tu albo w DB będzie Ci łatwiej coś wyskrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 12.03.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jak chcesz sie "zmieścić" w 200 tyś. to właśnie konstrukcję kanadyjczyka zrób sam. To nie jest trudne. Na pewno zrobisz to dokładniej i zaoszczędzisz na "energooszczędność". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 13.03.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Rozumiem że to coś takiego jak Tadeks, Domikon i parę innych firm które mi google wypluło? Tam są dwie płyty OSB i standardowa ilość wełny (16cm czyli dla mnie standard) plus 5cm pod tynkiem. Różnica jest tylko w tym,że te słupki sa kwadratowe, tak? A czy 15cm wełny + tynk utrzyma się na OSB na samych wkrętach? Bez problemu - to jest super trwałe i 150 wełny elewacyjnej ? Tak na tym właśnie ta technologie polega. Trzeba tylko użyć właściwego producenta materiałów np: ISOVER albo ROCKWOOOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 13.03.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Podziwiam Cię, jednakowoż nie jestem na tyle kumaty w technologii i tych wszystkich technikaliach więc dla mnie kanadyjczyk jest OK. Mury jakieś takie nie z mojej bajki. Edit: A entalpia brzmi dla mnie tak samo swojsko jak dla Was kwintadena Też rozważaliśmy nad Kanadyjczykiem i nie jest tak OK jak może ci się wydawać ciężki prefabrykat drewniany jest o niebo lepszy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2013 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Odnoszę nieodparte rażenie że jesteś jednym z wykonawców w tej technologii. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 13.03.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Odnoszę nieodparte rażenie że jesteś jednym z wykonawców w tej technologii. Zgadza się? Rażenie ? Próbuje ci tylko doradzić co jest warte uwagi, bo przeczytałem dość dużo na ten temat. Każda technologia ma swoje plusy i minusy i każda ma lepsze i gorsze konstrukcje. Jestem do czegoś przekonany i już. Jak bym był od firmy produkującej to bym próbował cię namówić mówiąc skąd jestem i z jakiej firmy itp... myślałem ze jesteś tutaj aby się czegoś dowiedzieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Konstrukcja byle dach był i się trzymał ... resztę sam docenisz jak już będzie dach a Ty sobie ładnie będziesz skrobał resztę. Domek jest prosty ... wymiary pomieszczeń podregulować na stały odstęp np 3,3 m jak ja im więcej powtarzalnych elementów tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2013 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 @GE***X: Miało być "wrażenie". Skoro wrażenie jest mylne (nie wyciągnąłem go tylko z tej dyskusji) to zwracam honor. @ מרכבה: Próbuje właśnie ogarnąć temat takiego zaprojektowania aby było jak najłatwiej. Na szkielet.pl dosć fajnie jest opisane projektowanie modułowe. Szkoda że soft do projektowania szkieletowego jest tak pierońsko drogi Reasumując: nie będzie ciężkiego szkieletu, bo nie czuję się na siłach mu podołać, do kanadyjczyków są fajne książki i mnóstwo informacji i filmów w sieci, co z pewnością pomoże w ewentualnym samodzielnym dłubaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Może ten program co mam w stopce Ci się nada ?Polecam jeszcze rozważenie ramy z drewna klejonegohttp://www.vita-dom.pl/pl/ takiego coś kiedyś ustrzeliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Dzwonił geodeta. Będzie jutro rano. Teraz w takim razie prund, woda i ścieki. W trakcie też geolog i będę wiedział czy opłaca się płytę fundamentową robić - wydaje mi się łatwiejsza w samodzielnym wykonaniu. A tymczasem, aby się dowiedzieć jakie ogrzewanie wybrać robię sobie OZC w Purmo 4.0. Jak nie podołam, trzeba będzie dać komuś zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 13.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Może ten program co mam w stopce Ci się nada ? Polecam jeszcze rozważenie ramy z drewna klejonego http://www.vita-dom.pl/pl/ takiego coś kiedyś ustrzeliłem. A czy to nie jest tak że każde dobrej jakości drewno jest z drewna klejonego ? Mowa tutaj oczywiście o konstrukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A czy to nie jest tak że każde dobrej jakości drewno jest z drewna klejonego ? Mowa tutaj oczywiście o konstrukcyjnym. Nie ma takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 13.03.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 do projektowania szkieletówek czy kanadyjczyków dobry jest Archicad w wersji 10 jest już łatwy do zdobycia tylko że chodzi na windows xp . Lub Archicad 15 wersję demo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Ten co mam w stopce jest 2d i większości przypadków wystarczy, jest darmowy przez co polecany przez mnia.Blender może się nadać, google skeczap itp ... Nano CAD jest 3d coś jak autodziad R14 (nano cad jest za free ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Pobrałem revit, autocad, mam sketchup, sweethome. Żaden nie ma wsparcia wprost dla ścian szkieletowych niestety Najłatwiej się pracuje w sweethome ale tam ani dachu nie zrobię prosto ani nie przeliczę, ale do renderów wstępnych aby się zorientować co i jak będzie wyglądać jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Pobrałem revit, autocad, mam sketchup, sweethome. Żaden nie ma wsparcia wprost dla ścian szkieletowych niestety Ja Ci polecałem to co możesz używać do woli. Jak chcesz to zedrzyj autodesk Inventora ma bardzo dobry moduł do ram . A bibliotekę kantówek szybko stworzysz plus jeszcze transport do robota milenium możesz sobie po przeliczać ramy, zrobić kombinatorykę obciążeń, różności. Rendery dość łatwo zrobisz w invnetorze / a super wychodzą z solid worksa ja wybrałem natomiast solid edga bo był w moim zasięgu i szarpłem się na licencję i mam bo uważam że za tą kasę mnie będzie pasował ... i to że pracuję no stop na nim , Ale z tego nic to musisz się dopiero uczyć ... itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 13.03.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 w archicadzie masz gotowe elementy słupy belki wpisujesz tylko wymiary i wklejasz jak masz wprawę ściany robisz w parę godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts