Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Organistówka pod Lubaniem - dziennik budowy i komentarze

Recommended Posts

Argument z deską ma sens tylko jeśli budujesz cały czas sam. W moim przypadku na budowie będą cały czas minimum dwie osoby. Generalnie nie wiem czy gwoździe czy wkręty, jakoś mnie to na razie nie zajmuje.

Twaro - mieszkasz już? Jeśli tak czym ogrzewasz?

Grzeję PC-PW.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie? Zima? Górola?

Nie po prostu cały czas myślę, czytam, szukam. Chyba normalne. Projekt Z14 właściwie mamy już wybrany, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł antresoli z pustką nad tarasem. Wykombinowałem, że dałoby się to zrobić w bryle Z7 (który cały czas nam się z zewnątrz najbardziej podoba). Wyglądałoby to mniej więcej tak:

http://codesnipper.pl/dom/Z7-3d.jpg

Parter - w wersji budżetowej na początek by starczył:

http://codesnipper.pl/dom/z7-parter.jpg

Z czasem można by zrobić dwie sypialnie na poddaszu i łazienkę, ewentualnie jeśli starczy kasy to od razu. Muszę to jeszcze policzyć. Antresola, w wypadku kolejnego potomstwa mogła by być zabudowana w sypialnię.

Przyszły książki: "Budowa szkieletowego domu drewnianego", "Od piwnicy aż po dach", "Projektowanie i wykonanie domów mieszkalnych ze szkieletem drewnianym", będzie co robić przez najbliższe tygodnie.

Edytowane przez CodeSnipper

Ja tak samo mam ... i schody działają jak kolektor ... witryna jest odpowiednio większa na ten wzgląd ...

Tak jak by u Ciebie nie było ściany szczytowej aż po poziom terenu ...

Pomyśl o rozkładzie pomieszczeń regularnych ... ze względu że nie przeskoczysz pewnych rozpiętości w konstrukcji.

Np przyjmij sobie że wysokość belki to jest 1/10 rozpiętości to już naprawdę sztywne rozwiązanie ...

Strop przy takich proporcjach wyjdzie prawie jak beton.

Rozumiem tylko pierwsze zdanie :( . Dopiero zaczynam przygodę z książkami więc na razie jestem typowy organista-humanista ;)

Jeśli chodzi o belki stropowe to taki rozkład zakładam: czerwone to podciągi zielone stropowe. Jest też słupek podtrzymujący jedną z belek.

http://codesnipper.pl/dom/pogladowy.jpg

Edytowane przez CodeSnipper

http://www.google.pl/search?q=timber+construction&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zBpOUaqGMYjtsgbh8oDABA&biw=1515&bih=717&sei=1RpOUbXCD47Hswb9sIDYBA

Pomyśl o konstrukcji zgoła przypominającej "stodołę" grubsze elementy mniej roboty .

Jak bym nie patrzył na grubość izolacji termicznej to nic nie broniło by mnie przed taką konstrukcją.

Ale że się chce mieć te 70cm izolacji :D

http://thepostandbeam.wordpress.com/tag/post-and-beam-construction/

Edytowane przez מרכבה

te schody to drabina raczej przy wysokości 2,5m pomieszczenia schody proste to minimum 3m długości w tej proporcji otrzymujesz trep 25 cm szeroki a to nie jest szał .

pierwsze rozmieszczenie jest zdecydowanie lepsze , zabiegiem możesz wydłużyć bieg , pamiętaj o tym ze teraz to i podrabianie możesz chodzić ale latka mijają więc strome schody mogą stać się utrapieniem .

Antresola ma to do siebie że całe ciepło z dołu będzie uchodzić do góry rurznica temperatur to pewnie tak 6,7C między poziomami .

Co do dużych okien to pewnie w zimie przy słońcu będziesz miał kaloryfer ale w lecie przy +30 to będzie piekarnik , same schody na tle okna to porażka światło zabierają , a z kanapy zamiast widok na ogródek to masz na trepy do tego siedząc na niej będziesz miał złudzenie że ktoś ci po głowie chodzi . Salon mało ustawny się robi , przestrzenią między schodami a ścianą szczytową będzie niewykorzystana bo nic tam nie wsadzisz .

Edytowane przez maciej74

W pierwszej wersji miałeś schody dobrze wstawione. Tak na środku to ni w pięć, ni w dziewięć. Przemyśl , czy ma sens otwieranie salonu do samej góry. Tracisz na tym z 15 m2 powierzchni a w takim małym domku to wielka strata.

Troszkę kolega CodeSnipper mnie zrozumiał ale...

Tracisz na tym z 15 m2 powierzchni a w takim małym domku to wielka strata.
Ciut ortodoksyjne podejście.

Zgadza się że traci powierzchnię ale zyskuje przestrzeń ... tylko więcej światła nie tylko przez jedno okno.

Zapomnijmy o tej antresoli. Przemyśleliśmy to na zimno i projekt poszedł do kosza. Zostaje coś a'la Z14 tylko przesunąłem schody, sciana pomiędzy kuchnią i salonem byłaby z jakiegoś materiału akumulującego ciepło. Co do przeszkleń: planuję tak dobrać okap aby od czerwca do sierpnia nie robiło mi piekarnika.

Czy możecie polecić mi architekta, który to narysuje logicznie w szkielecie? Bo o wersjach drewnianych Z500 nie słyszałem jeszcze dobrego zdania. Chyba, że zrobić tylko u nich adaptację i olać projekt który przyślą a firma w której mam kupić drewno i tak mi to przerysuje do szkieletu i przytnie drewno i zrobię wg ich rysunków. Co sądzicie?

parter - wejście do kotłowni pod schodami:

http://codesnipper.pl/dom/z14-parter.jpg

poddasze:

http://codesnipper.pl/dom/z14-pietro.jpg

Zastanawiam się tylko czy nie wyprowadzić wiatrołapu na zewnątrz w formie przybudówki, w szkielecie i z 30 cm ocieplenia chyba nie będzie drastycznych mostków cieplnych?

Czy możecie polecić mi architekta, który to narysuje logicznie w szkielecie
architekt to jest artysta nie konstruktor ...

on tam wie tyle co z michy konstruktora zje :p

Szukaj konstruktora ...

, w szkielecie i z 30 cm ocieplenia chyba nie będzie drastycznych mostków cieplnych
zależy jak ten szkielet zrobisz ...

mostek nie zależy do grubości, a od ciągłości

• 3 weeks później...
Czy dołożenie na elewacji klasycznego kanadyjczyka (gk>paroiz>wełna+konstrukcja>wiatroiz.>elewacja) 10-15 cm wełny i na to tynk jest warte świeczki (czyli: czy podniesie energooszczędność), czy 5cm wełny pod tynk jako tylko nośnik w zupełności wystarczy?

Standardowe ocieplenie zapewnia wystarczającą ochronę termoizolacyjną. Dodatkowe ocieplenie będzie miało długą stopę zwrotu a przy zakupie będzie kosztowne – jednym słowem nie opłaca się.