twaro 18.03.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Argument z deską ma sens tylko jeśli budujesz cały czas sam. W moim przypadku na budowie będą cały czas minimum dwie osoby. Generalnie nie wiem czy gwoździe czy wkręty, jakoś mnie to na razie nie zajmuje. Twaro - mieszkasz już? Jeśli tak czym ogrzewasz? Grzeję PC-PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 22.03.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Zima cię zdołowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 23.03.2013 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Mnie? Zima? Górola? Nie po prostu cały czas myślę, czytam, szukam. Chyba normalne. Projekt Z14 właściwie mamy już wybrany, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł antresoli z pustką nad tarasem. Wykombinowałem, że dałoby się to zrobić w bryle Z7 (który cały czas nam się z zewnątrz najbardziej podoba). Wyglądałoby to mniej więcej tak: http://codesnipper.pl/dom/Z7-3d.jpg Parter - w wersji budżetowej na początek by starczył: http://codesnipper.pl/dom/z7-parter.jpg Z czasem można by zrobić dwie sypialnie na poddaszu i łazienkę, ewentualnie jeśli starczy kasy to od razu. Muszę to jeszcze policzyć. Antresola, w wypadku kolejnego potomstwa mogła by być zabudowana w sypialnię. Przyszły książki: "Budowa szkieletowego domu drewnianego", "Od piwnicy aż po dach", "Projektowanie i wykonanie domów mieszkalnych ze szkieletem drewnianym", będzie co robić przez najbliższe tygodnie. Edytowane 23 Marca 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Schody ... błąd na tle okna je daj... będą zbierać ciepło z promieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 23.03.2013 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 To jest okno do ziemi - na taras. Te schody tylko w tym jednym miejscu mają sens niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Ja tak samo mam ... i schody działają jak kolektor ... witryna jest odpowiednio większa na ten wzgląd ... Tak jak by u Ciebie nie było ściany szczytowej aż po poziom terenu ... Pomyśl o rozkładzie pomieszczeń regularnych ... ze względu że nie przeskoczysz pewnych rozpiętości w konstrukcji.Np przyjmij sobie że wysokość belki to jest 1/10 rozpiętości to już naprawdę sztywne rozwiązanie ...Strop przy takich proporcjach wyjdzie prawie jak beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 23.03.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Rozumiem tylko pierwsze zdanie . Dopiero zaczynam przygodę z książkami więc na razie jestem typowy organista-humanista Jeśli chodzi o belki stropowe to taki rozkład zakładam: czerwone to podciągi zielone stropowe. Jest też słupek podtrzymujący jedną z belek. http://codesnipper.pl/dom/pogladowy.jpg Edytowane 23 Marca 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) http://www.google.pl/search?q=timber+construction&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zBpOUaqGMYjtsgbh8oDABA&biw=1515&bih=717&sei=1RpOUbXCD47Hswb9sIDYBA Pomyśl o konstrukcji zgoła przypominającej "stodołę" grubsze elementy mniej roboty . Jak bym nie patrzył na grubość izolacji termicznej to nic nie broniło by mnie przed taką konstrukcją. Ale że się chce mieć te 70cm izolacji http://thepostandbeam.wordpress.com/tag/post-and-beam-construction/ Edytowane 23 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 24.03.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ładne, nie powiem, jednak jestem laik, do kanadyjczyka literaturę mam, i w sieci o tym więcej więc pozostanę przy moich 30cm wełny w patykach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ładne, nie powiem, jednak jestem laik, do kanadyjczyka literaturę mam, i w sieci o tym więcej więc pozostanę przy moich 30cm wełny w patykach ale takie konstrukcje to z dziada pradziada robią ... tj tą ala stodołę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 24.03.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Ale słupowo-ryglowa technologia jest droższa, tak przynajmniej wynika z tego co wyczytałem w sieci jakiś czas temu. Zmieściłem schody: http://codesnipper.pl/dom/pogladowy2.jpg Edytowane 24 Marca 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Dałem na tle okna tj równolegle do ściany z oknem. a za nimi ściana, masz okno przysłonięte ale... darmowy kaloryfer przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 25.03.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) te schody to drabina raczej przy wysokości 2,5m pomieszczenia schody proste to minimum 3m długości w tej proporcji otrzymujesz trep 25 cm szeroki a to nie jest szał .pierwsze rozmieszczenie jest zdecydowanie lepsze , zabiegiem możesz wydłużyć bieg , pamiętaj o tym ze teraz to i podrabianie możesz chodzić ale latka mijają więc strome schody mogą stać się utrapieniem .Antresola ma to do siebie że całe ciepło z dołu będzie uchodzić do góry rurznica temperatur to pewnie tak 6,7C między poziomami .Co do dużych okien to pewnie w zimie przy słońcu będziesz miał kaloryfer ale w lecie przy +30 to będzie piekarnik , same schody na tle okna to porażka światło zabierają , a z kanapy zamiast widok na ogródek to masz na trepy do tego siedząc na niej będziesz miał złudzenie że ktoś ci po głowie chodzi . Salon mało ustawny się robi , przestrzenią między schodami a ścianą szczytową będzie niewykorzystana bo nic tam nie wsadzisz . Edytowane 25 Marca 2013 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 25.03.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 W pierwszej wersji miałeś schody dobrze wstawione. Tak na środku to ni w pięć, ni w dziewięć. Przemyśl , czy ma sens otwieranie salonu do samej góry. Tracisz na tym z 15 m2 powierzchni a w takim małym domku to wielka strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 W pierwszej wersji miałeś schody dobrze wstawione. Tak na środku to ni w pięć, ni w dziewięć. Przemyśl , czy ma sens otwieranie salonu do samej góry. Tracisz na tym z 15 m2 powierzchni a w takim małym domku to wielka strata. Troszkę kolega CodeSnipper mnie zrozumiał ale... Tracisz na tym z 15 m2 powierzchni a w takim małym domku to wielka strata. Ciut ortodoksyjne podejście. Zgadza się że traci powierzchnię ale zyskuje przestrzeń ... tylko więcej światła nie tylko przez jedno okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 25.03.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Zapomnijmy o tej antresoli. Przemyśleliśmy to na zimno i projekt poszedł do kosza. Zostaje coś a'la Z14 tylko przesunąłem schody, sciana pomiędzy kuchnią i salonem byłaby z jakiegoś materiału akumulującego ciepło. Co do przeszkleń: planuję tak dobrać okap aby od czerwca do sierpnia nie robiło mi piekarnika. Czy możecie polecić mi architekta, który to narysuje logicznie w szkielecie? Bo o wersjach drewnianych Z500 nie słyszałem jeszcze dobrego zdania. Chyba, że zrobić tylko u nich adaptację i olać projekt który przyślą a firma w której mam kupić drewno i tak mi to przerysuje do szkieletu i przytnie drewno i zrobię wg ich rysunków. Co sądzicie? parter - wejście do kotłowni pod schodami: http://codesnipper.pl/dom/z14-parter.jpg poddasze: http://codesnipper.pl/dom/z14-pietro.jpg Zastanawiam się tylko czy nie wyprowadzić wiatrołapu na zewnątrz w formie przybudówki, w szkielecie i z 30 cm ocieplenia chyba nie będzie drastycznych mostków cieplnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Czy możecie polecić mi architekta, który to narysuje logicznie w szkielecie architekt to jest artysta nie konstruktor ... on tam wie tyle co z michy konstruktora zje Szukaj konstruktora ... , w szkielecie i z 30 cm ocieplenia chyba nie będzie drastycznych mostków cieplnych zależy jak ten szkielet zrobisz ... mostek nie zależy do grubości, a od ciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 26.03.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Zrobie zgodnie ze sztuką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Tylko że sztuka ta nie jest nastawiona na przeciętność nie na pasywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fax1719510742 12.04.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Czy dołożenie na elewacji klasycznego kanadyjczyka (gk>paroiz>wełna+konstrukcja>wiatroiz.>elewacja) 10-15 cm wełny i na to tynk jest warte świeczki (czyli: czy podniesie energooszczędność), czy 5cm wełny pod tynk jako tylko nośnik w zupełności wystarczy? Standardowe ocieplenie zapewnia wystarczającą ochronę termoizolacyjną. Dodatkowe ocieplenie będzie miało długą stopę zwrotu a przy zakupie będzie kosztowne – jednym słowem nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts