webi 07.03.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Trudno znaleźć odpowiedź na pytanie, jak powinna wyglądać prawidłowa instalacja CO+CWU. Jest wiele tematów ale o istniejących kotłowniach, najczęściej juz z problemami. Jest wiele postów rozrzuconych w różnych tematach gdzie nie otrzymają odpowiedzi „bo to nie na temat” albo „wcina się w aktualną dyskusję” powodując zamęt. A gdyby tak połączyć te tematy w jeden np wzorcowa kotłownia-zrób to sam( schemat kotłowni - zrób to sam, gdzie każdy inwestor znalazł by cos dla siebie a instalatorzy mogli by się podszkolić W standardowej kotłowni sa źródła ciepła, jest bufor ciepła Adama M, jest zasobnik CWU i trzeba to sprytnie połączyć żeby było prosto i wygodnie. Zacznę może od jednej z koncepcji, proszę o opinie czy to będzie działać ? http://img593.imageshack.us/img593/8210/schematkotownijasny.jpg Nie wszystkie podstawowe elementy są wrysowane, brakuje filtrów manometrów termometrów niektórych zaworów odcinających. Ale chodzi o zasadę działania, w tym przypadku priorytetem jest ładowanie CWU ale bez dodatkowej pompy. W tej konfiguracji obawiam się wychładzania zasobnika CWU przez wygasający kocioł dlatego umieściłem go najwyżej a pompę ładującą można wyłączać np. przy 75 stopniach. Zapraszam do dyskusji Webi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.03.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zawór 3d za buforem chyba nie bardzo. Podłogówka też z bufora niżej grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 07.03.2013 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dzięki za odpowiedź Zawór 3d za buforem chyba nie bardzo. A jeśli chciałbym utrzymać stałą temp podłogówki nie zależnie od temperatury bufora? . Podłogówka też z bufora niżej grzejników. Jedyne grzejniki w budynku to łazienkowe, mogą mieć tę sama temperaturę zasilania co podłoga. Czy wg Ciebie zasilenie zasobnika CWU szeregowo będzie funkcjonować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Wyrzuciłbym zasobnik CWU.)Jest zbędny i jest źródłem kłopotów. (legionella, zakamienienie, szybka korozja ścianek)Grzanie przepływowe CWU w buforze działa bardzo dobrze, co wielokrotnie sprawdzono.Na wężownicy CWU dałbym trójnik dla cyrkulacji CWU.Powroty kaloryferów i podłogówki bym rozdzielił - mają różne temperatury.Powrót podłogówki wpiąłbym nisko powrót z kaloryferów nieco wyżej.(Po co komu kaloryfery? Ograniczają możliwości układu z buforem)Wylot do kaloryferów, podłogówki i CWU zrobiłbym przez zawory termostatyczne, mieszające ESBE (te co bez prądu działają)Zapewnią stałe paramatry w każdej z gałęzi. Adam M. Edytowane 9 Marca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 09.03.2013 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Wyrzuciłbym zasobnik CWU.) Jest zbędny i jest źródłem kłopotów. (legionella, zakamienienie, szybka korozja ścianek) . Ten zasobnik planuje 150 l czyli niewielki legionella nie powinna się pojawić pozostałe jakoś przełknę, 10 lat powinien być spokój. Grzanie przepływowe CWU w buforze działa bardzo dobrze, co wielokrotnie sprawdzono. . Wiem czytałem w postach Twoich i Piczmana, ale obawiam się że przy próbie napełnienia wanny, wężownica nie wydoli. Na wężownicy CWU dałbym trójnik dla cyrkulacji CWU. . Celowo jej nie dawałem do punktów poboru mam dość blisko. Powroty kaloryferów i podłogówki bym rozdzielił - mają różne temperatury. Powrót podłogówki wpiąłbym nisko powrót z kaloryferów nieco wyżej. . Zasilanie podłogówki i ręcznikowców planuję z tego samego rozdzielacza, znacznie uprości to instalacje. (Po co komu kaloryfery? Ograniczają możliwości układu z buforem) Wylot do kaloryferów, podłogówki i CWU zrobiłbym przez zawory termostatyczne, mieszające ESBE (te co bez prądu działają) Zapewnią stałe parametry w każdej z gałęzi. . To moje niedopatrzenie nie napisałem wcześniej że planuję tylko ręcznikowce zasilane niskim parametrem. Zawory ESBE są planowane, miałem już z nimi do czynienia 7 lat temu działają do dziś rewelacyjnie Pozwoliłem sobie na małe poprawki http://img805.imageshack.us/img805/3897/schematkotownijasny2.jpg Dziękuję za opinię, utwierdza mnie ze nie jest tak źle. Tylko zastanawiam się czy bufor będzie się ładował w przypadku braku prądu. Bufor na pewno muszę zrobić wysoki. Pozdrawiam Webi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.03.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 żeby bufor ładował się bez prądu czuli grawitacyjnie to ta droga musi być priorytetową a druga sprawa schemat to nie realne instalacja w konkretnym miejscu a w przypadku systemów grawitacyjnych faktyczny układ rur ma duże znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.03.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (...) (dot,cyrkulacji) Celowo jej nie dawałem do punktów poboru mam dość blisko. (...) Webi kolego, w pierwszym poscie pisales, ze chcesz zrobic wzorcowy schemat kotlowni dla wszystkich, wiec uzupelnij schemat o wyprowadzenie cyrkulacji i jej opcjonalne podlaczenie, bo z powyzszego wynika, ze robisz tylko pod swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 11.03.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Wychodzi na to ze wzorcowa powinna mieć wszystko tak rozplanowane, żeby bezinwazyjnie można usuwać poszczególne elementy, jak cyrkulacja czy linia zasilania grzejników wyższym parametrem.http://img819.imageshack.us/img819/1937/schematkotownijasny3.jpgPozdrawiamWebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.03.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) jeśli wzrocowa na dzisiejsze czasy to wywalić należy solary ze wzgledu na bezsensowność rozwiązania. Trzeba dać grzałki a jeśli energia słoneczna to zasilanie tych grzałek z paneli fotowoltaicznych bo wyczhodzi w sumie taniej Zasilanie bufora należy dać w 2 opcjach : 1.grawitacyjnie czyli z "U-rurka" 2. z pompka i opcjonalnym laddomatem lub czymś co zastąpi jego pracę. Podobnie jak adam uważam, że zbiornik CWU w przypadku użycia bufora jest zbędny. Można zrobic opcję z buforem a wtedy bez zbiornika CWU lub bez bufora a wtedy ze zbiornikiem CWU. p.s. Jesli boisz się, że wężownica za słaba to zrób większą a wtedy ona stanie się na wpół zbiornikiem a na wpół wężownicą. To Że w sklepie są za małe to wiemy jak i wiemy, że izolacje sklepowe typu 2cm są za małe. Edytowane 12 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 13.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) jeśli wzrocowa na dzisiejsze czasy to wywalić należy solary ze wzgledu na bezsensowność rozwiązania. Trzeba dać grzałki a jeśli energia słoneczna to zasilanie tych grzałek z paneli fotowoltaicznych bo wyczhodzi w sumie taniej . No to jeszcze długo nie będzie wzorcowe, fotowoltaika zwraca się zbyt długo Solara nie usuwam, będzie robiony własnymi rękami ale panele kupne. Nie usuwam odzysku z klimy/ PC, klima będzie woda woda lub powietrze w reku - woda Zasilanie bufora należy dać w 2 opcjach : 1.grawitacyjnie czyli z "U-rurka" 2. z pompka i opcjonalnym laddomatem lub czymś co zastąpi jego pracę. . U rurkę wstawiłem chociaż zastanawiam się czy nie zastąpić zaworem zwrotnym, ladomat to chyba też zbędny dodatek. Podobnie jak adam uważam, że zbiornik CWU w przypadku użycia bufora jest zbędny. Można zrobic opcję z buforem a wtedy bez zbiornika CWU lub bez bufora a wtedy ze zbiornikiem CWU. p.s. Jesli boisz się, że wężownica za słaba to zrób większą a wtedy ona stanie się na wpół zbiornikiem a na wpół wężownicą. To Że w sklepie są za małe to wiemy jak i wiemy, że izolacje sklepowe typu 2cm są za małe. Dokładnie tego się obawiam, aby napisać coś więcej, poczekam co napisze o swoim przypadku kolega Dzieci’. Wydajności wężownicy nie liczyłem, ale żeby dała radę dwóm źródłom poboru powinna mieć 17 – 20 kW. Zasobnik CWU zastosowałem dla sytuacji w której nie chce mi się (lub nie mam czasu) ładować całego bufora. http://img42.imageshack.us/img42/4082/schematkotowni4.png Edytowane 13 Marca 2013 przez webi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts