Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z suporexu

m_michal

Recommended Posts

Czy można łatwo zrobić ogrodzenie z suporex'u - załóżmy że mam fundament, chciałbym na tym po zaizolowaniu wykleić bloczki suporex'u na podmurówkę i także z tego suporex'u zrobić słupki. Ponieważ nie umiem tynkować i jest to pracochłonne to suporex bym dokładnie spasował, a szczeliny uzupełnił klejem (teraz raczej bloczki są dość dokładne). Następnie bym kupił pistolet natryskowy do "tynkowania" i natrysnął tynk (po wcześniejszym zagrunowaniu). Jak wiadomo daje ona raczej cienką warstwę. Na koniec bym to pomalował.

Pytanie - czy to pokryje ewentualne nierówności - czy będzie "gładko", jak się będzie potencjalnie trzymało oraz jak z trwałością takiego rozwiazania?

Suporek nie nadaje się na ogrodzenia. M. in. dlatego, że jest bardzo nasiąkliwy. Lepiej sprawi się silikat.

No ale suporek - duży, łatwo kształtować, a "otynkowany" (co prawda tak cienko) i pomalowane to wszystko jakąś silikatową farbą nie będzie ok?

• 4 years później...

Wiem że temat stary..

Myślę że nasiąkliwość suporexu można zlikwidować poprzez uszczelnienie go od góry. Sam na swojej działce mam niedużo, bo ok 15 m takiego ogrodzenia, i od góry jest położona blacha, ogrodzenie ma chyba z 30 lat i się trzyma, nie ma żadnych rys. A po deszczy nie widać by miało zacieki, od fundamentu jest odizolowane smołą.

W przyszłości planuje wykonać resztę ogrodzenia z suporexu, bo zostało go dużo z jakiejś budowy.