Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z internetem?

Recommended Posts

W drodze głównej jest linia telekomunikacji (telefon i internet). Od tej drogi odchodzi około 50-60m drogi prywatnej do 6 działek w tym moja. Chciałem zainstalować internet z telekomunikacji, ale mówią mi , że nie można tak po prostu wziąć kabla z ich studzienki tylko trzeba zrobić służebność drogi i dopiero wtedy zainstalować całą infrastrukturę telekomunikacyjną. Dużo pieniędzy i jeszcze więcej kłopotów (np. właściciele innych działek za granicą). Co w tej sytuacji? Jak zrobić internet w domu? Zaznaczam, że nie chcę żadnej opcji mobilnej (jeden modem na komputer), tylko router na cały dom. Co radzicie?

Ja nigdy w życiu nie zdecyduje się na mobilny. My na szczęście jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji że jeżeli nic nie wymyślimy rodzice oddadzą nam swoją linie. W przyszłym tygodniu będę dzwonić do kogoś kto zajmuję się w orange wykonaniem technicznym wszystkiego i może coś wymyśli. W okolicy komuś pomógł na tej zasadzie że ten ktoś na własną rękę (nielegalnie chyba) wkopał kabel i udawał że ma na działce, jednak nie znam szczegółów tego rozwiązania bo wydaje mi się nie było do końca "jak Bóg przykazał" ;)

Zaznaczam, że nie chcę żadnej opcji mobilnej (jeden modem na komputer), tylko router na cały dom. Co radzicie?

Przecież taki modem LTE można wpiąć do routera i mieć internet w całym domu. Wystarczy tylko odpowiedni router. Zdaje się, że u plusa można zrezygnować w ciągu 7 dni z LTE.

Polecam kupić, potestować, jeśli będzie dobrze działać dokupić odpowiedni router.

A router do LTE kupisz nawet poniżej 100zł: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=router+LTE

Edytowane przez KDWJ

Najpierw to trzeba być w zasięgu LTE.U mnie ten sam problem .Zero jakiejkolwiek możliwości podłączenia po kablu.Radiówki w okolicy brak.

Testowałem Plusa ,Playa i Orange ale w mojej okolicy to porażka .Chodzą bardzo wolno i często zrywają połączenie .Ja zainstalowałem internet satelitarny,ale to też żadna rewelacja.Drogi abonament 119zł za 8Mb i 8Gb limitu.Mam dwa komputery to starcza na miesiąc do sprawdzania poczty i przeglądania stron i nic poza tym. Działa stabilnie i bardzo szybko.

Miałem podobny problem - linia napowietrzna TP wzdłuż mojego ogrodzenia, a na moje kolejne wnioski o podłączenie telefonu stacjonarnego i neostrady dostawałem za każdym razem taką samą odpowiedź - "brak możliwości technicznych". Przez ponad rok musiałem męczyć się z łączem radiowym przez wifi, aż w końcu doczekałem się na podłączenie linii. W tej chwili mam stabilne łącze 10 mbit. Czasem jednak korzystam z internetu mobilnego z orange i play - i wcale nie jest źle. Jeśli więc nie ma innej możliwości, to ruter z modemem 3G i można mieć internet mobilny w całym domu.

Warto wcześniej jednak przetestować jak działają w Twojej okolicy poszczególni operatorzy - możesz od kogoś pożyczyć modem i kupić starter na kartę, a podpisać umowę dopiero po wybraniu sieci, która zapewni najlepszy transfer.

Można kupić modem od operatora - taki na usb do komputera. Ten modem podpiąć do routera i mieć internet w całym domu?.

Tak dokładnie to działa - modem USB wpinasz do gniazda routera. Podałem nawet wyżej linka do alledrogo gdzie możesz zobaczyć jak taki router wygląda i ile kosztuje.

Możesz też kupić komplet router + modem USB, albo nawet router z miejscem na zamontowanie karty sim.

Jednak wcześniej przetestuj czy LTE u Ciebie dobrze działa.