Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinka drzew

Recommended Posts

Nie jestem w stanie określić dokładnie od kiedy na mojej działce są drzewa (maximum 11 lat), obstawiałabym że około 8 - jesiony

Jak wiadomo drzewo można wyciąc jeśli ma mniej niż 10 lat

Jednak żeby mieć spokój zaczełam obliczać ich wiek na podstawie obwodu na wysokości 130 cm

Jedno drzewo które najbardziej mi przeszkadza ma obwodu 21 cm, inne mają już mniej.

Wg tabeli Mejdeckiego wyszło mi że drzewo jesionu mające 21 cm obwodu ma okolo 4 lata

to ta tabela na 2 stronie http://www.interklasa.pl/portal/index/dokumenty/interklasa/oznaczanie_wieku_drzew.pdf?page=info&action=showdoc&oid=309261

obliczyłam to następująco 21 / 3.1416 = 6.6 średnicy

Dla 20 cm średnicy wiek przypisany jest 12 lat

wiec 6.6 średnicy odpowiada ok 4 letniemu drzewu

Czy ktoś może powiedzieć że się nie mylę?

Ja do urzędu z tym bym się nie pchał.

Wystawisz się na tacy jak podasz swoje dane i adres.

A jak trafi się urzędnik który zechce zapunktować to cię sprawdzi lub uniemożliwi wycinkę, ewentualnie odeśle do specjalisty by określił wiek drzewa.

Jeśli w okolicy nie ma jakiegoś "dobrego" sąsiada to zetnij, drewno potnij a pień od razu wykop. Jakby ktoś się pytał to ciąłeś bo miało 8 lat - bez drzewa i pnia nie do ustalenia ile faktycznie miało.

Robiliśmy wycinkę drzew na działce i pozwolenie na wycięcie 7 drzew dostaliśmy w ciągu 2 dni. Była wizytacja ale kobieta nawet metra nie wzieła i zaufała temu co było we wniosku. Juz nie róbmy z urzędników takich hien. Mnie jakoś nie przekonuje "brak uciążliwych sąsiadów" bo kary są takiego że chyba dla świętego spokoju jednak warto zwrócić się o pozowelnie które jest właściwie formalnością.