triss 07.03.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Nie jestem w stanie określić dokładnie od kiedy na mojej działce są drzewa (maximum 11 lat), obstawiałabym że około 8 - jesionyJak wiadomo drzewo można wyciąc jeśli ma mniej niż 10 lat Jednak żeby mieć spokój zaczełam obliczać ich wiek na podstawie obwodu na wysokości 130 cmJedno drzewo które najbardziej mi przeszkadza ma obwodu 21 cm, inne mają już mniej.Wg tabeli Mejdeckiego wyszło mi że drzewo jesionu mające 21 cm obwodu ma okolo 4 lata to ta tabela na 2 stronie http://www.interklasa.pl/portal/index/dokumenty/interklasa/oznaczanie_wieku_drzew.pdf?page=info&action=showdoc&oid=309261 obliczyłam to następująco 21 / 3.1416 = 6.6 średnicyDla 20 cm średnicy wiek przypisany jest 12 latwiec 6.6 średnicy odpowiada ok 4 letniemu drzewu Czy ktoś może powiedzieć że się nie mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.03.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dla spokoju idź do urzędu i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 08.03.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ja do urzędu z tym bym się nie pchał. Wystawisz się na tacy jak podasz swoje dane i adres.A jak trafi się urzędnik który zechce zapunktować to cię sprawdzi lub uniemożliwi wycinkę, ewentualnie odeśle do specjalisty by określił wiek drzewa.Jeśli w okolicy nie ma jakiegoś "dobrego" sąsiada to zetnij, drewno potnij a pień od razu wykop. Jakby ktoś się pytał to ciąłeś bo miało 8 lat - bez drzewa i pnia nie do ustalenia ile faktycznie miało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domaradzka 13.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Robiliśmy wycinkę drzew na działce i pozwolenie na wycięcie 7 drzew dostaliśmy w ciągu 2 dni. Była wizytacja ale kobieta nawet metra nie wzieła i zaufała temu co było we wniosku. Juz nie róbmy z urzędników takich hien. Mnie jakoś nie przekonuje "brak uciążliwych sąsiadów" bo kary są takiego że chyba dla świętego spokoju jednak warto zwrócić się o pozowelnie które jest właściwie formalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts