ramko 08.03.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Chciałbym zrobić połączenie takie jak na schemacie z linka, wyjścia z kotła stałopalnego dolnego spalania mam 6/4 i chciałbym żeby CWU i zabezpieczenie kotła zaworem temperaturowym działało grawitacyjnie. Czy taki układ jak na załączonym rysunku będzie dobrze funkcjonował jak założę zawór termiczny (dolny 3-D) z przepływem DN 32 tzn. gwinty zew. 6/4 ale przepływ mniejszy? Nie mogę znaleźć zaworu termostatycznego 3D o średnicy wew. 6/4. Górny zawór mieszający trójdrogowy 6/4 ESBE (może mniejszy przekrój np. 1" byłby wystarczający?-> redukcja kosztów)sterowany ręcznie. Pompa ze sterownikiem włączana przy odpowiedniej temperaturze.CO z PEX rozdzielaczowe, kocioł w piwnicy rozdzielacze powyżej kotła (może będzie działać też szczątkowa grawitacja w razie zaniku energii?) . Dodatkowo wyjście na mieszacz podłogówki za pompą.Zależy mi żeby układ miał jedną pompę (oszczędność energii) osobna pompa tylko do mieszacza podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Pewności nie mam, ale wydaje się, że pompka do C) będzie ssała wodę i CWU się nie podgrzeje. Może lepiej by było dać pompke przed rozdzieleniem na CO-CWU ?Dodatkowo powinieneś dać obejście koło pompki z zaworem kulowym żeby w razie prądu odbiór był grawitacyjny. Jak to jakoś rozplanujesz to będzie można pomyślec (o ile bedzie wtedy potrzeba) o zaworze klapowym, ktory zablokuje rozładowanie CWU poprzez zimny piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 13.03.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Może w ten sposóbhttp://img834.imageshack.us/img834/3233/fotophpl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts