Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatny profil - masakra

Czy przedłużysz płatny profil?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przedłużysz płatny profil?

• Tak, przedłużam za 2000zł na następny rok
    • Nie, jest to zbyt wygórowana cena

Recommended Posts

"Budowia - biuro reklamy jest częścią grupy kapitałowej Muratora. "

"

Cytat Napisał Piotrek42 Zobacz post

Powiem tak... byłem zwolennikiem fundacji, każdy ma tam kilka groszy wolnych, czy nie wie co ma zrobić z 1% ....ale w dobie komercjalizacji, pogoni za kasa ostatnim posunięciem FM (podwyżka o 300% profili płatnych a chciano podwyższyć kilka tys % !!!!) zaczęłem sie głęboko nad tym zastanawiać, podejrzewam ze w celu obniżenia kosztów pracy muratora firma może przesunąć osobę zatrudnioną w muratorze (zwolnić etat )i zatrudnić do pracy w fundacji tej osobie płacić będa ofiarodawcy.. jak firma zobaczy że jest z tego kasa to pewnie wybierze sie zarząd który będzie brał wynagrodzenie..odliczał koszty i dla faktycznie poszkodowanych zostanie 1-10% , napiszę tak, ja tego nie widzę i nie mam zamiaru dać na fundację złamanego centa, wolę sobie zapłacić na dowolny cel..takie są moje przemyślenia..

I po co takie głupstwa Pan pisze?

"

" Cytat Napisał Redakcja Zobacz post

I po co takie głupstwa Pan pisze?

A dlaczego nie? forum z założenia to wymiana poglądów a nie tylko przyklaskiwanie czy ochy i achy ,ale również uwagi krytyczne i prywatne przemyślenia różnych osób - napisałem swoje zdanie co o tym myślę, murator to przedsiębiorstwo nastawione na zysk -normalna sprawa -nikt wam tego nie ma za złe) i tak czerpiecie pośrednio zyski z forum, np linkowanie projektów muratora do forum,( w sumie nawet nie pamiętam czy ktoś pytał sie mnie o zdanie),sprzedaż kredytów również dzięki forum, czy materiały fotograficzne czy inne do wydań papierowych..przykłady można mnożyć po prostu widzę co się dzieje , głosno o tym piszę i dzielę się swoimi przemyśleniami z innymi użytkownikami FM- a czy oni podzielą moje zdanie czy nie to ich prywatna sprawa.. "

Coraz fajniej się robi...

Budowla strzeliła Muratorowi w kolano...

Widać jest to daleka od kolana "część kapitałowa"

Co do fundacji i tego, jak tu się rozumie FORUM - mam uczucia mieszane...

(Takie jak wtedy, gdy kochana teściowa rozwali Wam kochane Wasze autko!)

Forum jako miejsce ułatwiające prowadzenie biznesu?

"Autorytet nie jest do kupienia z Płatnym Profilem - to oczywiste. To solidni forumowicze taki autorytet zyskują, są polecani - dobrze, jeśli dzięki Płatnemu Profilowi mają z tego profit.

Jesteśmy otwarci na Wasze oczekiwania i wnioski, jak Płatny Profil może pomóc w prowadzeniu biznesów. "

A jak który budujący, solidny forumowicz plantuje marchew - to jak mu pomożecie?

Zabolało, jak po ostatnich sporych zmianach odpadło naprawdę dużo bardzo wartościowych uczestników tej społeczności...

Ja odczuwam, że leci tu kolejny etap "dokręcania śruby".

Zdaje się, ze CENIONE I PRZYJAZNE forum jest komuś nie na rękę...

Redakcjo!

KRETA jakiegoś macie u siebie?

Adam M.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdaje się, ze CENIONE I PRZYJAZNE forum jest komuś nie na rękę...

KRETA jakiegoś macie u siebie?

Adam M.

Witaj.

Wyobraż sobie że jesteś przedstawicielem reklamowym Budowii i zachodzisz do dużego producenta z branży budowlanej by sprzedać mu reklamę . Co mu powiesz by korzystnie czyli drogo zapłacił za reklamę na FM? Czy w trakcie takiej rozmowy wspomnisz o płatnych profilach za 1200zł rocznie ? Czy cykliczne wykupywanie płatnego profilu jest w interesie FM? w Budowii nie ma żadnego kreta ,są ekonomiści i marketingowcy , mają swój plan,cel i strategię, I nic w tym dziwnego ani złego.

Edytowane przez tomraider

Nie mam nic przeciwko zarabianiu kasy.

W tym - na reklamie.

Założono to forum i zaproszono wszystkich, którzy chcą tu wymieniać informacje, doświadczenia, szukać rozwiązań...

A potem?

Zaczyna się za chęć wymieniania doświadczeń pobierać haracz.

To forum to raczej KOSZT przedsięwzięć, jakie podejmują a nie MOTOR napędzający ZYSKI wprost.

Zapomnieli o tym...

Nie będę wysyłał Budowli groszy SMSem za chęć zalogowania się NA TO FORUM, gdyby komuś w następnym kroku do łba taki pomysł wpadł...

Jak tu trafiłem - forum było inne. Budujących. Przyjazne i miłe.

Dlatego miało taki zasięg!

Potem ktoś zobaczył kasę w tym, że my tu bywamy.

I robi się coraz mniej miło.

Prostą drogą idą w kierunku uwalenia tego forum.

Nie szkodzi... są i inne podobne fora.

Mogą sobie mieć te 100% z.. niczego.

Zapomniano o roli, jaka fora pełnią.

Że skupiają zainteresowanych tą samą tematyką a nie są witryną sprzedaży wysyłkowej.

Adam M.

adam_mk mamy na tyle sily zeby zalozyc wlasne forum? nic to skomplikowanego... koszta niewielkie, hosting domena... i lecimy :)

ZRobic dla firm i wykonawcow odpowiednik platnego profilu w zamian za link na ich stronie aby pozycjonowac forum.

Bo mnie tez juz to powoli wk....

moze trzeba o tym pomyslec... i powoli emigrowac :)

Platny profil wykupic tu aby promowac wlasne forum :)

Zaczyna się za chęć wymieniania doświadczeń pobierać haracz..Nie będę wysyłał Budowli groszy SMSem za chęć zalogowania się NA TO FORUM, gdyby komuś w następnym kroku do łba taki pomysł wpadł...

Bez obaw nigdy do tego nie dojdzie, dzień w którym by tak zrobiono byłby ostatnim dla FM. Ty Adam nie rozumiesz jak zarabia FM.

Ceny płatnego profilu chciano podwyższyć 10-krotnie by zniechęcić kupujących , gdyż pomysł na tak zarobione pieniądze się wyczerpał lub ma go zastąpić inny bardziej korzystny dla FM ekonomicznie. Przecież sami kupujący go dotychczas napisali w tym wątku że korzyści niewielkie a cena na pograniczu decyzji kupić / nie kupić. Ty sam Adamie dla tego FM zarobiłeś pisząc swoje wątki i posty przez ostatnie 5 lat ,lekko szacując, jakieś 200tyś złotych i w zamian FM powinno Ci przydzielić grant czy dotację na realizację np. solara, bufora, itp. który zbudowałbyś sobie czy klientowi pokazując nam na forum z czego ,jak i za ile. FM jeszcze do tego nie dorosło może za jakiś czas.......

Emocje, emocje, emocje...

Przecież nie wleźliśmy tu dla robienia kasy!

Nie dla zarabiania marketingiem i akwizycją.

Jak ktoś sam ocenił, że można kumatemu powierzyć jakąś pracę to tylko dobrze.

Bez tego forum ci, co prowadzą jakieś firmy też żyli.

Nie obecność na forum była przecież podstawą ich bytu!

Tu dowiadywali się w przyjaznym lub konkurencyjnym nastawieniu o jakości wykonywanej pracy w porównaniu z...

Mogli coś udoskonalić czy upewnić się, że postępują optymalnie...

Ci, co o budowaniu niewiele wiedzą tu dowiadywali się - CZEGO nie wiedzą.

Dowiadywali się też jak swą niewiedzę zmniejszyć.

Widzę trend do pozostawienia ich samym sobie...

Będą dyskutowali o wystroju kuchni, barwach ścian i wymieniali fotkami trawnika przed domem...

Tyle tu zostanie...

Dla mnie - smutne.

Uparłem się, żeby dwupiętrową budę w środku dzielnicy napędzić słoneczkiem i tym się zajmuję!

Mogę o tym jak mi to idzie pisać gdziekolwiek.

Lub... nie pisać.

Adam M.

Przecież nie wleźliśmy tu dla robienia kasy!

Nie dla zarabiania marketingiem i akwizycją.

Ale już od pierwszego dnia swej działalności robiło to komercyjnie FM , i chwała jej za to ,nie ma o co się obrażać. O ile potrafię zrozumieć ekonomiczne powody dla których interes FM ,,rozjechał się'' z interesem kupujących płatne profile TO NIE ROZUMIEM dlaczego nie inwestuje się w użytkowników generujących ,,dobra intelektualne'' którzy to są główną zachętą do odwiedzin FM.nawiasem pisząc żadne znane mi forum tego nie robi nie dostrzegając w tym swojej szansy na rozwój. Najwyrażniej łatwiej jest brać niż inwestując - dać. Adam pisz dalej, to naszą rolą ,Twoich czytaczy, powinno być zorganizowanie kasiory,choćby od FM, byś z tej pisaniny miał cokolwiek więcej niż satysfakcję.

pozdrawiam.

Zatraca się formuła FM:(

Przy różnej wielkości i skali będą działać różne formuły, większa społeczność działa inaczej niż mała, potrzebne są zmiany, potrzebny jest ROZWÓJ , TE FORUM JUŻ NIE BĘDZIE TAKIE SAME jak 8 czy 10 lat temu, kiedy wystarczyła platforma FM a ludzie przyszli zbudowali społeczność, dziś jest inaczej, czasy się zmieniły, zarząd FM ,,NIE MA I NIE ROZUMIE POTRZEBY MISJI'' jaką powinien podjąć by dalej rozwijać FM. Moim zdaniem MISJĄ FM powinien być ,w jakieś formie, mecenat inowacyjnych użytkowników , archiwizacja,wydawnictwo i zarządzanie wiedzą zgromadzoną na FM itp. Każda społeczność bez MISJI czyli celu się w końcu rozpadła.

Drodzy Forumowicze,

forma Płatny Profil pojawił się kiedyś jako odpowiedź na nieustanne próby prowadzenia na forum działań reklamowych i biznesowych przez forumowiczów. Zamiast bez końca usuwać takie wpisy, stworzyliśmy mechanizm pozwalający na dodawanie informacji o firmie i ofercie. Ten element forum był od początku i jest "za pieniądze" - nigdy nie było inaczej. Prosimy więc pozwolić nam ustalać tu reguły biznesowe.

Poza tym całe forum jest nastawione na doświadczenia inwestorów, wymianę doświadczeń, tworzenie możliwości do rozmowy, wzajemnej pomocy, a jak się da - to piękna cecha tego forum - także pomaganie innym w potrzebie. Cała nasza energia jest skupiona na tym, by forum było jak najbardziej przydatne i uporządkowane.

Przy różnej wielkości i skali będą działać różne formuły, większa społeczność działa inaczej niż mała, potrzebne są zmiany, potrzebny jest ROZWÓJ , TE FORUM JUŻ NIE BĘDZIE TAKIE SAME jak 8 czy 10 lat temu, kiedy wystarczyła platforma FM a ludzie przyszli zbudowali społeczność, dziś jest inaczej, czasy się zmieniły, zarząd FM ,,NIE MA I NIE ROZUMIE POTRZEBY MISJI'' jaką powinien podjąć by dalej rozwijać FM. Moim zdaniem MISJĄ FM powinien być ,w jakieś formie, mecenat inowacyjnych użytkowników , archiwizacja,wydawnictwo i zarządzanie wiedzą zgromadzoną na FM itp. Każda społeczność bez MISJI czyli celu się w końcu rozpadła.

Wyrażam swój sprzeciw by wiedza jaką tu przekazałem nieodpłatnie została wykorzystana przez Redakcję w sposób komercyjny bez mojej wiedzy

A co do reszty.

Już się wypowiedziałem - 300% podwyżka jest jawnym skokiem na kasę i będzie tylko ze szkodą dla Forum

Zgodnie z podejściem Redakcji KAŻDY wpis polecający jakiegokolwiek wykonawcę powinien być usuwany - a to jest jawnym zamachem na samą idee Forum.

Przykro, że komercja i pogoń za zyskiem tak zmienia oblicze tej wszechnicy budowlanej.

Redakcjo - To Wasz serwer, Wasz adres, Wasz biznes, nikt nie zamierza tego faktu podważać - jedyne na co wskazujemy to fakt, że w strzyżeniu przekroczyliście wszelkie granice i nasze wypowiedzi udowodniły Wam także, że podwyżką profila płatnego nie zlikwidujecie kryptoreklamy bądź reklamy ukrytej.

To tak jak z podatkami - ich podwyższenie powoduje że rozrasta się szara strefa zaś zmniejszenie zwiększa wpływy do budżetu - tu zachodzi jeszcze inne zjawisko - opuszczą forum kolejny prawdziwi specjaliści - bo nie łudźmy się - reklama obok postu nie jest skuteczna a ten kto ma choć odrobinę oleju w głowie czytając wypowiedzi załapie czy ma do czynienia z teoretykiem czy człowiekiem prowadzącym własny biznes i mającym misję lub po prostu lekkiego fioła by spędzać tu czas i za DARMO dzielić się z innymi wiedzą - to jest NAJWIĘKSZA wartość Forum, że są jeszcze ludzie na tyle bezinteresowni by wiedzę swa oddawać za friko - szczerze mówiąc - to Wy, Redakcja, powinniście NAM płacić za fakt, że tu jesteśmy i porad udzielamy :)

Policzmy, by z Was nie zdzierać - jedna wypowiedź warta złotówkę :) - poprosze o przelew na kwotę 16.012,- zł. :lol:

Nie wyobrażam sobie swoich wypowiedzi w momencie gdy nie wykupię płatnego profilu - a nie wykupię bo dla mnie to wyrzucenie kasy w błoto i zdzierstwo. Właściwie każdy mój post będzie można podciągnąć pod reklamę.

Zwróćcie uwagę ile już Forumowiczów znających się na jakimś temacie gdyż są z nim zawiązani zawodowo, ogranniczyło swoje udzielanie się tutaj, wchodzą sporadycznie, i z rzadka głos zabierają - to powinno dać Wam do myśłenia - dlaczego tak się dzieje

Więcej korzyści, o wiele lepszą przejrzystość, dałoby obniżenie składki do pierwotnej - o ile dobrze kojarzę coś około 250 zeta

Edytowane przez jareko

Wyrażam swój sprzeciw by wiedza jaką tu przekazałem nieodpłatnie została wykorzystana przez Redakcję w sposób komercyjny

Cały czas się tak dzieje czy tego chcesz czy nie. Można zarchwizować Twoją ,i innych wiedzę, w formie poradników czy książek , z Twoją edycją i oceną merytoryczną, które można sprzedać , wykorzystując do tego FM które podzieli się z Tobą zyskiem. Sam zadecydujesz co zrobisz z kasą, wspomożesz mecenat inowacyjnych użytkowników(jak powstanie) fundację (jak powstanie) lub wykupisz płatny profil(jak stanieje) a może poprostu prześlą Ci na konto. Chyba nie jesteś przeciw takim rozwiązaniom.

Argument o rozrastaniu się szarej strefy nietrafiony, szara strefa generuje mnóstwo postów i odwiedzin więc nie działa na niekorzyść finansów FM i będzie mniej więcej tak zwalczana jak nasz rząd ,,dzielnie walczy'' z paleniem tytoniu czy piciem alkocholu z którego pobiera akcyzę.

Witam / Dzień dobry Państwu

Ciekawy wątek - dzięki że link dostałem bo żyłbym w nieświadomości do momentu skończenia mi się płatnego profilu.

Odwiedzający dział o kominkach może mnie kojarzą - na FM "występuję" od jedenastu lat pod dwoma "nickami". Pierwszy jest prywatny, drugi założyłem pod kątem czysto komercyjnym.

Pierwszy pozwala mi na nieskrępowane wypowiadanie się jako osoby niezależnej i pokazywanie na FM tego, czego jeszcze przez parę lat najbliższych jeszcze miesięcznik Murator pokazywać nie będzie - bo nikt w Redakcji nie ma ani takiej wiedzy ani wyobrażenia że można takie rzeczy robić ...

Sprzedaję w ten sposób dobrowolnie i z pełną świadomością swoją wiedzę i doświadczenie ... robię to za zupełną darmochę ...

Wszyscy czytający wątek kominkowy i w nim moje wypowiedzi i tak wiedzą z kim rozmawiają i kojarzą od razu że jestem "branżystą" ... nikomu (poza dwoma - trzema forumowymi "pyskaczami" to nie przeszkadzało nigdy i nadal nie przeszkadza.

Drugi "nick" założyłem po to żeby mieć z tego korzyść materialną i zdobywać klientelę z FM. W tej chwili już wiem że nie przedłużę płatnego profilu z prostej przyczyny - liczę ile przynosi mi korzyści taka reklama i wychodzi mi że mógłbym dać za nią do 500 zł, nie więcej.

Ale do rzeczy ...

Mam pytanie w związku z poniższym:

Tak, będziemy chronić, reagując jeszcze surowiej na wszystkie przypadki kryptoreklamy zwyłych użytkowników forum.

Forumowicze z Płatnym Profilem są uprzywilejowani także dlatego, że nadal obowiązuje zasada, że forum służy do wymiany doświadczeń, a dane firmy pojawiają się niejako przy okazji. Nam zależy, by Forumowicz z Płatnym Profilem miał autorytet, status eksperta. A że przy okazji korzysta jego firma, to świetnie...

Zrezygnuję z płatnego profilu - rozumiem że w jakiś sposób będę miał zablokowane konto lub będzie polegać ono ingerencji mniejszej lub większej administratora(ów) forum.

A co w takim razie z drugim profilem ... tym bezpłatnym ... ? Będę "banowany" ?

W dziale z którego mało co wyściubiam nosa (Kominki), jeżeli zniknie parę osób, którzy w tej chwili tworzą tam w ogóle dyskusję ... będzie wiało pustką, nudą i niekompetencją ... Z dnia na dzień pozbędziecie się potencjalnych "czytaczy" reklam, które są zamieszczane nieraz przez samych dyskutantów - właścicieli, współwłaścicieli i pracowników zarządzających w firmach z tą branża związanych ...

Przenieść się na inne forum w innym periodyku ... żaden problem - każda redakcja i moderatorzy forum z chęcią "przytulą" 3-4 osoby z "czuba"branży, kreujące konkretne trendy i mechanizmy rynkowe. Są jeszcze inne fora nie związane z wydawnictwami popularnymi, lecz konkretnie z branżowymi - jeszcze lepszy adres pod który trafiają ludzie ukierunkowani i zdecydowani czego i jakich wiadomości szukają ...

To tyczy się zresztą wielu innych działów FM, w których dwie, trzy czy cztery czasami, mądre osoby powodują że wogóle ludzie siadając przy komputerze w czasie wolnym,pierwsze co robią to sprawdzają co dzieje się na "muratorowym forum"

Komercja powoli deprecjonuje samo Forum Muratora a widać to od 2-3 lat niemal do przesady ...paradoksalnie dużo bardziej wymierne korzyści przyniosło by firmie (bo wydawnictwo to już dawno chyba nie jest) Murator zniesienie wszystkich profili płatnych ... wystarczy tylko złożyć taki pomysł w ręce pomysłowego menadżera z prawdziwego zdarzenia, a nie w dwie lewe rączki "sieroty" zarzynającej w ten sposób kurę mogącą znosić złote jajka ...

Pozdrawiam / Pozdrawiamy i zapraszamy

Trafiłam na FM, jako laik który mam w palnie budowę domu.

Dzięki FM udało mi się uniknąć wielu błędów, obstukałam się w różnych tematach dzięki takim ludziom jak np. Jareko, odpowiadał na pytania bez żadnych korzyści materialnych. Bo jakoś trudno by mu było dotrzeć do mnie. A pomocą służył bezinteresownie, bo wiedziała że interesu raczej ze mną nie ubije.

To jest tylko jeden przykład, ale takich osób było tu więcej. Dzieliliśmy się namiarami na ekipy i oni mieli z tego zysk, a na FM nawet nie bywali.

I to była istota FM.

Ja mam tylko cichą nadzieję, żeby te pieniądze z płatnych profili wsparły redakcję w wyłapywaniu nielegalnej reklamy na forum, którą łatwo zauważyć będąc również na innych forach (te same nicki, te same treści).

nooo a TY sobie akurat daruj ... w tym watku...

Reprezentujesz firme ktora z palcem wiadomo gdzie stac na 12tys za profil i co przeszkadza Ci ze przypadkiem ktos tu za posrednictwem forum sprzeda 20m2 innej welny niz tej jedynej poprawnie politycznie na R?

swoja droga to Wam tez sie tez ktos wczesniej czy pozniej przyjrzy, bo dziwne jakos dziwne jest ze na rynku mazowieckim karty sa rozdane od dawna w duzych tematach i jakos zawsze to bedzie firma na B (moj imiennik) i firma na J....

a co jakis czas mamy zjazd handlowcow w miesiacu... na parkingu az czerwono od samochodow Waszych PH ... po 13-stke przyjechali?

Edytowane przez fighter1983

Nie odbieraj prawa głosu temu użytkownikowi bo możemy dowiedzieć się coś ciekawego.

Reklama za 12tyś to będzie ,,towar '' luksusowy dostepny tylko dla wielkich i bogatych.

Mali,lokalni, muszą się zadowolić ,,punktem sprzedaży '' na mapce z ze strony wielkiego reklamodawcy za który pewnie też zapłacą.

Reprezentujesz firme ktora z palcem wiadomo gdzie stac na 12tys za profil i co przeszkadza Ci ze przypadkiem ktos tu za posrednictwem forum sprzeda 20m2 innej welny niz tej jedynej poprawnie politycznie na R?

swoja droga to Wam tez sie tez ktos wczesniej czy pozniej przyjrzy, bo dziwne jakos dziwne jest ze na rynku mazowieckim karty sa rozdane od dawna w duzych tematach i jakos zawsze to bedzie firma na B (moj imiennik) i firma na J....

a co jakis czas mamy zjazd handlowcow w miesiacu... na parkingu az czerwono od samochodow Waszych PH ... po 13-stke przyjechali?

Wydaje mi się, że również jako użytkownik forum mam prawo sie w tej kwestii wypowiadać. A pisząc o konkurencji - miałem na myśli innych producentów :rolleyes:.