Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wymóc na Inwestorze (sąsiedzie) żeby nie smrodził, i nie hałasował?

lisek_79

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem działkę na wsi 0,5ha a obok mnie jakaś firma kupiła ponad 3ha i zamierza postawić stolarnię 3500m2

Jak kupowałem ziemię właściciel mówił mi że obok bedzie stolarnia ale nie spodziewałem się giganta 3 hale 24x70m !

Oczywiście nie chce blokować inwestycji, niech zarabiają, chwała im za nowe miejsca pracy, ale chciałbym dostać od nich na piśmie że

Firma nie bedzie prowadzić produkcji po 22 i w Niedzielę.

Że skoro mamy GAZ w granicach działek to będą posiadali ogrzewanie na GAZ a nie opalali odpadami z produkcji. (oficjalnie węglem)

Jak ich do tego zmusić ?

Dostali już WZ o których ja nie zostałem powiadomiony bo geodezja nie miała jeszcze mnie w rejestrze . WZ wydane dnia 27 lutego 2013

WZ nie są prawomocne i nie wiem czy mimo tego że nie byłem powiadomiony o planowanej inwestycji to mogę złożyć protest ?

Chce mieć wgląd w raport oddziaływania na środowisko... i zapewnienie o godzinach pracy i dniach w których maja zamiar prowadzić produkcję...

oraz o emisji gazów i pyłów.

Edytowane przez lisek_79

A niby który przepis Ustawy o planowaniu ...... stanowi, że właściciele działek sąsiednich są stronami w postępowaniu o wydanie WZiZT ?

A w gminie jest zapis zabraniający palenia paliwem stałym ?

Coś Ci się pozajączkowało.

Jak będą uciążliwi, to ich zaskarżysz - innej drogi nie ma (na tym etapie).

Dopowiem, bo istotne.

Mimo, że nie jesteś stroną (na etapie WZiZT), możesz skutecznie oprotestować decyzję, ale nie ze względu na to, że nie dostałeś zawiadomienia (nie ma takiego wymogu ustawowego), ale z uwagi np. na to, że proponowana zabudowa nie nawiązuje do zabudowy i charakteru, działek "w obrębię analizowanym" i nie wynika to z np. studium.

W studium które widziałem nie ma żadnego zakładu produkcyjnego. Dookoła same gospodarstwa...

a co do tego po co pytasz jak wiesz... cały dzień dziś wiszę na telefonie i robie wszystko żeby wiedzieć jak najwięcej

Szanuje pieniądze inwestora stolarni jak się dowiem jak i co mają zamiar robić na działce obok to nie wniosę bezsensownego protestu.

A jak nie dowiem się co i jak to w poniedziałek złoże protest dlatego że mnie nie poinformowano, nie wiem nic o inwestycji która będzie miała wpływ na moją nieruchomość.

Mój architekt twierdzi że jak nie wniosę protestu przy WZ to przy PNB mogę im nagwizdać w ucho :)

Więc jeśli ma rację to mam czas do poniedziałku.... żeby WZ się nie uprawomocniły.

A umotywować to mogę tak jak piszesz :że wokół są same gospodarstwa i domy i że ogromny zakład będzie mi przeszkadzał.

i to wystarczy podobno...

Ja wiem że brzydko zrobię inwestorowi chociaż on nie zawinił tylko gmina że siedziała cicho.

ale mam nadzieje że uda się to załatwić bezproblemowo... i że nie będę składał protestu... w poniedziałek gmina ma mi udostępnić Kartę inwestycji bo twierdzą że choć jest w WZ wyraźnie napisane że to stolarnia to nie potrzeba robić Raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko.

dziwne to wszystko ... i chciałbym to wyjaśnić...

Nie, że zakład będzie przeszkadzał, tylko, ze nie ma podstaw prawnych do wydania WZiZT dla takiego zakładu, bo nie wynika to z istniejącej zabudowy, a konkretnie narusza zapisy Ustawy o planowaniu ...... ( http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030800717 ), art.61.

Art. 61.

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rol-nych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

Jeśli faktycznie nie ma aktualnego MPZP

• 3 months później...

Witam,

Podłączę się z uwagi na podobną sytuację- działkę dalej, ok. 50 m od mojego domu firma zakupiła część gospodarstwa ok 2 ha ziemi, na której ma powstać obiekt magazynowy (bateria bodajże ośmiu silosów zbożowych o wys. 30m) z zapleczem biurowym, innymi słowy mieszalnia pasz. Jest to na wsi miedzy zagrodami, w okolicy dwa domy jednorodzinne i szklarnia, w promieniu kilometra nie ma żadnego zakładu. Gmina posiada tereny pod aktywizację, na których w ostatnich latach powstały cztery zakłady. Wiem też, że sieć energetyczna jest ledwie wystarczająca dla obecnych użytkowników. Czy w takich warunkach gmina nie popełniła błędu wydając WZiZT dla takiego obiektu?

Budując dom w takiej okolicy liczyłem się z możliwością rozbudowy sąsiednich gospodarstw ale nie takiego molocha. Firma obecnie stara się o PnB. Czy mogę, nie będąc bezpośrednim sąsiadem złożyć jakiś sprzeciw, protest?

Adam

jeżeli ich działka nie graniczy z Twoją to nie, jeśli chodzi o ten prąd to jak składali pozwolenie o warunki zabudowy to musieli dostarczyć warunki przyłączy, z kąd będą brać prąd, z kąd wodę itp więc na pewno zakład energetyczny wystawił im odpowiednie zaświadczenie że prąd do tego zakładu będzie. raczej marne szanse na wygranie sprawy z takimi przedsiębiorcami, gmina zazwyczaj stoi za nimi, wiadomo podatki z gruntu i miejsca pracy...