Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem działkę na wsi 0,5ha a obok mnie jakaś firma kupiła ponad 3ha i zamierza postawić stolarnię 3500m2

Jak kupowałem ziemię właściciel mówił mi że obok bedzie stolarnia ale nie spodziewałem się giganta 3 hale 24x70m !

Oczywiście nie chce blokować inwestycji, niech zarabiają, chwała im za nowe miejsca pracy, ale chciałbym dostać od nich na piśmie że

Firma nie bedzie prowadzić produkcji po 22 i w Niedzielę.

Że skoro mamy GAZ w granicach działek to będą posiadali ogrzewanie na GAZ a nie opalali odpadami z produkcji. (oficjalnie węglem)

Jak ich do tego zmusić ?

Dostali już WZ o których ja nie zostałem powiadomiony bo geodezja nie miała jeszcze mnie w rejestrze . WZ wydane dnia 27 lutego 2013

WZ nie są prawomocne i nie wiem czy mimo tego że nie byłem powiadomiony o planowanej inwestycji to mogę złożyć protest ?

Chce mieć wgląd w raport oddziaływania na środowisko... i zapewnienie o godzinach pracy i dniach w których maja zamiar prowadzić produkcję...

oraz o emisji gazów i pyłów.

Edytowane przez lisek_79

A niby który przepis Ustawy o planowaniu ...... stanowi, że właściciele działek sąsiednich są stronami w postępowaniu o wydanie WZiZT ?

A w gminie jest zapis zabraniający palenia paliwem stałym ?

Coś Ci się pozajączkowało.

Jak będą uciążliwi, to ich zaskarżysz - innej drogi nie ma (na tym etapie).

właśnie ta etapie WZ wszyscy sąsiedzi są informowani ... a ja nie zostałem

i na etapie WZ można skłądac sprzeciw !

wiec tobie sie coś pozajączkowało...

nawet jak bym chciał dom stawiać to mogą się nie zgodzić a jak chodzi o inwestycje na 3500m2 hal produkcyjnych ???

To wolny kraj - składać można wszystko i wszędzie, ale to nie znaczy, że skutecznie.

Stroną możesz być (zostać) dopiero na etapie PnB.

A tak nawiasem - skoro wiesz, to po co pytasz ?

Dopowiem, bo istotne.

Mimo, że nie jesteś stroną (na etapie WZiZT), możesz skutecznie oprotestować decyzję, ale nie ze względu na to, że nie dostałeś zawiadomienia (nie ma takiego wymogu ustawowego), ale z uwagi np. na to, że proponowana zabudowa nie nawiązuje do zabudowy i charakteru, działek "w obrębię analizowanym" i nie wynika to z np. studium.

W studium które widziałem nie ma żadnego zakładu produkcyjnego. Dookoła same gospodarstwa...

a co do tego po co pytasz jak wiesz... cały dzień dziś wiszę na telefonie i robie wszystko żeby wiedzieć jak najwięcej

Szanuje pieniądze inwestora stolarni jak się dowiem jak i co mają zamiar robić na działce obok to nie wniosę bezsensownego protestu.

A jak nie dowiem się co i jak to w poniedziałek złoże protest dlatego że mnie nie poinformowano, nie wiem nic o inwestycji która będzie miała wpływ na moją nieruchomość.

Mój architekt twierdzi że jak nie wniosę protestu przy WZ to przy PNB mogę im nagwizdać w ucho :)

Więc jeśli ma rację to mam czas do poniedziałku.... żeby WZ się nie uprawomocniły.

A umotywować to mogę tak jak piszesz :że wokół są same gospodarstwa i domy i że ogromny zakład będzie mi przeszkadzał.

i to wystarczy podobno...

Ja wiem że brzydko zrobię inwestorowi chociaż on nie zawinił tylko gmina że siedziała cicho.

ale mam nadzieje że uda się to załatwić bezproblemowo... i że nie będę składał protestu... w poniedziałek gmina ma mi udostępnić Kartę inwestycji bo twierdzą że choć jest w WZ wyraźnie napisane że to stolarnia to nie potrzeba robić Raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko.

dziwne to wszystko ... i chciałbym to wyjaśnić...

Nie, że zakład będzie przeszkadzał, tylko, ze nie ma podstaw prawnych do wydania WZiZT dla takiego zakładu, bo nie wynika to z istniejącej zabudowy, a konkretnie narusza zapisy Ustawy o planowaniu ...... ( http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030800717 ), art.61.

Art. 61.

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rol-nych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

Jeśli faktycznie nie ma aktualnego MPZP

• 3 months później...

Witam,

Podłączę się z uwagi na podobną sytuację- działkę dalej, ok. 50 m od mojego domu firma zakupiła część gospodarstwa ok 2 ha ziemi, na której ma powstać obiekt magazynowy (bateria bodajże ośmiu silosów zbożowych o wys. 30m) z zapleczem biurowym, innymi słowy mieszalnia pasz. Jest to na wsi miedzy zagrodami, w okolicy dwa domy jednorodzinne i szklarnia, w promieniu kilometra nie ma żadnego zakładu. Gmina posiada tereny pod aktywizację, na których w ostatnich latach powstały cztery zakłady. Wiem też, że sieć energetyczna jest ledwie wystarczająca dla obecnych użytkowników. Czy w takich warunkach gmina nie popełniła błędu wydając WZiZT dla takiego obiektu?

Budując dom w takiej okolicy liczyłem się z możliwością rozbudowy sąsiednich gospodarstw ale nie takiego molocha. Firma obecnie stara się o PnB. Czy mogę, nie będąc bezpośrednim sąsiadem złożyć jakiś sprzeciw, protest?

Adam

jeżeli ich działka nie graniczy z Twoją to nie, jeśli chodzi o ten prąd to jak składali pozwolenie o warunki zabudowy to musieli dostarczyć warunki przyłączy, z kąd będą brać prąd, z kąd wodę itp więc na pewno zakład energetyczny wystawił im odpowiednie zaświadczenie że prąd do tego zakładu będzie. raczej marne szanse na wygranie sprawy z takimi przedsiębiorcami, gmina zazwyczaj stoi za nimi, wiadomo podatki z gruntu i miejsca pracy...