Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemna podłoga w kuchni + ciemne meble??

dorkota

Recommended Posts

Witam, jesteśmy z mężem na etapie wykańczania kuchni. Na podłodze postanowiliśmy położyć ciemny gres Domino Oriano, a na ścianach białe płytki z tej kolekcji:

843_P-Oriano-Grafit_big.jpg

87_ara_Biala-Verre_big.jpg

Do takiego ciemnego gresu pewnie wszyscy poleciliby jasne meble, ale ja zawsze chciałam mieć ciemne. Pomyślałam więc o ciemnych meblach takich jak te poniżej w połączeniu z jasnym blatem i jasną listwą przy podłodze:

http://blackredwhite.ecpaper.eu/2011_new/#page=44-45

Zaznaczę, że kuchnia jest widna (duże okno od południa) i otwarta na salon.

Czy to ma sens? Czy ktoś pomoże? :)

Zacznijmy od tego czy duża ta kuchnia. Bo takie ciemne z ciemnym w małym wnętrzu dobrze nie będzie wyglądac.

Tu masz przykład, moim zdaniem to ciężkie i przeładowane:

http://img-pl1.b-dn.net/upl/xl/zdjecie3036-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

Ta też prezentuje się dość ponuro:

http://modne-wnetrza.com/wp-content/uploads/kuchnia-po%C5%82%C4%85czona-z-salonem.jpg

Edytowane przez kaszak

No dobrze, to jakie ciemne fronty mogę dobrać do takich płytek?

Odcienie brązu raczej nie wchodzą w grę. Chociaż coś takiego, w połączeniu z jasną listwą przypodłog. wyglądałoby wg mnie nie najgorzej. ciemna podłoga i ciemne meble.jpg

Kolorowe meble też odpadają, bo wydaje mi się że szybko się znudzą.

Może coś takiego - dąb platynowy??: 1p-d37728.jpg

Łączenie 2 wyrazistych faktur nie jest dobrym pomysłem. Do takich płytek lepiej pasować będą fronty lakierowane lub od biedy "drewniane" ale z niemal niewidocznym usłojeniem i półpołyskiem.

Ceramika Domino produkuje gresy szkliwione. Nie uzyskasz więc na nich nawet połowy takiego efektu jak ten przedstawiony na wizualizacji, gdzie jest równo wybarwiony poler czy satyna.

A dla mnie jasna podłoga to jest największa porażka. Nie dość że widać każdy pyłek i okruszek, to jeszcze dodatkowo jasne fugi, które po kilku miesiącach używania kuchni są zajechane tak, ze można wyczyścić je tylko Domestosem. Dziękuję, już to przerabiałam.

Kuchnia jest otwarta. I od południa.

A dla mnie jasna podłoga to jest największa porażka. Nie dość że widać każdy pyłek i okruszek, to jeszcze dodatkowo jasne fugi, które po kilku miesiącach używania kuchni są zajechane tak, ze można wyczyścić je tylko Domestosem. Dziękuję, już to przerabiałam.

Kuchnia jest otwarta. I od południa.

Fugę można zapodać epoksydową, zwłaszcza w kuchni... Ta z pewnością się nie ubrudzi. Zapewniam Cię poza tym, że na ciemnej podłodze bardziej widać wszelkie zabrudzenia, niż na jasnej (mam i jasne i ciemne).

Dorkota,widzę że dla ciebie jest wszystko czarne albo białe.Jasna podłoga może być w różnych odcieniach,mazajach czy pasach,nie koniecznie czysto biała z białą fugą.Ja też nie jestem za takim rozwiązaniem,sama się teraz borykam z jasną ciągle brudzącą się podłogą,ale przy twoim pomyśle trzeba dysponować większa powierzchnią żeby całość nie wydała się ciężka i przytłaczająca.Kuchnię masz 10m a salon? Edytowane przez kinka

Ludzie, o czym Wy piszecie? Ja mam jasną podłogę w kuchni i nie jest zbyt praktyczna, natomiast niejednolity gres, mimo że ciemny, wydaje mi się baaardzo praktyczny - przecież na takiej podłodze prawie nic nie widać! To nie jest ciemna, gładka, świecąca się płytka.

Inną kwestią jest dobór frontów do takiej kuchni.

Dorkota,widzę że dla ciebie jest wszystko czarne albo białe.Jasna podłoga może być w różnych odcieniach,mazajach czy pasach,nie koniecznie czysto biała z białą fugą.Ja też nie jestem za takim rozwiązaniem,sama się teraz borykam z jasną ciągle brudzącą się podłogą,ale przy twoim pomyśle trzeba dysponować większa powierzchnią żeby całość nie wydała się ciężka i przytłaczająca.Kuchnię masz 10m a salon?

Każda jasna podłoga brudzi się tak samo, niezależnie od odcienia, nie musi być biała.

Zresztą już po tak zwanych ptakach, bo podłoga położona :)

WP_000271.jpg

Ma ktoś pomysł na meble do tej kuchni?