zleceniodawca 08.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam, Mam problem z samodzielnym montażem drzwi wewnętrznych Pol-Skone Sempre w ościeżnicy Pol-Skone System DIN.Wg instrukcji producenta należy (w skrócie):1. Złożyć ościeżnicę.2. Ustawić ją w otworze, zablokować klinami i rozporami (tej ościeżnicy nie przytwierdza się do ściany w inny sposób, tylko pianką).3. Powiesić drzwi.4. Sprawdzić.5. Zapiankować. Pierwsza próba zawieszenia drzwi się nie powiodła - drzwi są na tyle ciężkie, że ościeżnica wysunęła się z otworu montażowego. Druga próba: ościeżnica mocniej osadzona klinami i rozporami, ale po powieszeniu drzwi nieco się "ruszyła", z zawieszonymi drzwiami trudno poprawić jej ustawienie. Moje pytanie: dlaczego nie można najpierw zamocować samej ościeżnicy (bez drzwi) na piankę, a później, kiedy będzie już stabilna - zawiesić drzwi?Wydaje mi się, że jeśli prawidłowo (piony, poziomy) osadzę ościeżnicę to póżniejsze zawieszenie drzwi (zakładając, że są proste) powinno być ok. Ale może się mylę... Proszę Kolegów-Fachowców o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam Dokładnie ten sam problem przerabiał klient w zeszłym tygodniu, skończyło się dodatkowymi kołkami w ościeżnicy, stwierdził, że jednak lepiej mieć niewielkie zaślepki niż ewentualne problemy. Tak na moje jak byś zamontował najpierw ościeżnice to też by nie było źle pod warunkiem, że pianka ci jej nie zdeformuje ale ... działać musisz zgodnie z instrukcjami bo inaczej może być problem z gwarancją Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam, Mam problem z samodzielnym montażem drzwi wewnętrznych Pol-Skone Sempre w ościeżnicy Pol-Skone System DIN..... Dobrze robisz, ale potrzeba w tym jeszcze trochę doświadczenia. Masz tak zaklinować ościeżnicę, by się nie ruszyła. No i przy okazji nie rozwalić jej tymi klinami. Zwyczajnie potrzeba praktyki za którą się płaci (własnymi błędami albo zlecając montaż specjalistycznej firmie). Skrzydło "przymierza się" do ościeżnicy by sprawdzić doleganie. W 50% pion od poziomicy nie pokrywa się ze skrzydłem. Z resztą - nawet wprawne oko na poziomicy nie dostrzeże 1mm, a na doleganiu skrzydła już tak. Dodam jeszcze, że Sempre wcale do najcięższych nie należy. Wiele skrzydeł jest jeszcze cięższych - nawet tańszych. Witam Dokładnie ten sam problem przerabiał klient w zeszłym tygodniu, skończyło się dodatkowymi kołkami w ościeżnicy, stwierdził, że jednak lepiej mieć niewielkie zaślepki niż ewentualne problemy..... Kolejny przykład braku doświadczenia. Nie ma konieczności przykręcania drzwi śrubą (chociaż ja to zwykle robię - chyba że Klient targuje się o każde 10 zł, to wtedy na śruby "nie wystarcza" ) A jak już to przykręca się ją w sposób niewidoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam Kolejny przykład braku doświadczenia. Nie ma konieczności przykręcania drzwi śrubą (chociaż ja to zwykle robię - chyba że Klient targuje się o każde 10 zł, to wtedy na śruby "nie wystarcza" ) A jak już to przykręca się ją w sposób niewidoczny. niestety nie zawsze da się ukryć śruby za uszczelką, w tym przypadku właśnie tak było więc wytykanie braku doświadczenia chyba odrobiną za pochopne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Michale, Nie bierz tego tak bezpośrednio - specjalnie wykreśliłem autora cytatu To może więc kwestia doboru odpowiedniej śruby? Bo nie wyobrażam sobie za bardzo innych możliwości.. ? W drzwiach wewnętrznych jak i w każdym innym montażu - odpowiednie doświadczenie jest wartością ponadprzeciętną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam Michale, Nie bierz tego tak bezpośrednio - specjalnie wykreśliłem autora cytatu To może więc kwestia doboru odpowiedniej śruby? Bo nie wyobrażam sobie za bardzo innych możliwości.. ? W drzwiach wewnętrznych jak i w każdym innym montażu - odpowiednie doświadczenie jest wartością ponadprzeciętną. nie biorę - wszak to nie ja montowałem ale trzeba było dać prawie centralnie ale wyszło dość ładnie/estetycznie co do DOŚWIADCZENIA - pełna zgoda z małym ale ... jak sobie przypomnę tych z "20 letnim doświadczeniem" do których nie docierają nowe rozwiązania ... ehhhhh. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam nie biorę - wszak to nie ja montowałem ale trzeba było dać prawie centralnie ale wyszło dość ładnie/estetycznie co do DOŚWIADCZENIA - pełna zgoda z małym ale ... jak sobie przypomnę tych z "20 letnim doświadczeniem" do których nie docierają nowe rozwiązania ... ehhhhh. pozdrawiam 20 lat to częściej rutyna niż doświadczenie:) Musisz przekonać sprzedawców - oni wpłyną dalej na monterów (w końcu tak płyną pieniądze za pracę). Wracając do drzwi - widziałem takie dyble "WALNIĘTE" na samym środku. Szok ! Na prawdę - poza stalówkami nie widzę konieczności śrubowania drzwi na środku. Lepiej już uratować taki montaż demontując całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zleceniodawca 12.03.2013 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dziękuję Kolegom za cenne wskazówki.Ponownie spróbuję osadzić ościeżnicę zgodnie z instrukcją producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts