zwil 08.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jaką optymalną temperature kotła powinno sie ustawić jesli chodzi o CO i CWU, chce utrzymywac temperature w domu ok 20-22 stopnie, dom nie ocieplony. mam kociol ariston genus premium ale nie mieszkam jeszcze. jak mi wykanczali to ustawilem im na sterowniku sensys pokojowym 10 stopni i piec na 45 stopni, no i moje pytanie jest jak bede mieszkał jaka zalecana jest temperatura na kotle ?Proszę o info czy 55 stopni wystarczy na piecu jesli chodzi o CO i 50 jesli chodzi o cwu czy jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.03.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Kondensacja zachodzi do 55 -58 stC. czy ustawisz 40, Znaczenie może mieć w przypadku CWU i temperatury wody w zasobniku. Czym masz wyższą, tym "więcej" litrów ciepłej wody do wykorzystania po zmieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.03.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Znaczenie może mieć w przypadku CWU i temperatury wody w zasobniku. Czym masz wyższą, tym "więcej" litrów ciepłej wody do wykorzystania po zmieszaniu. No właśnie - ja mam zasobnik 120 l. (2 osoby w domu) i temperaturę CWU ustawioną na ok. 48 st. "Ciągnę" tylko ciepłą wodę bez mieszania z zimną i gazu idzie niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts