arturdz 08.03.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Muszę zrobić odwodnienie dużego placu betonowego. Nie chciałbym umieszczać w betonie żadnych odwodnień liniowych. Wymyśliłem, że z jednej strony (tej w którą jest nachylony plac) zrobię warstwę drenażową, która będzie odprowadzała całą wodę ale za tą warstwą chciałbym umieścić żywopłot z żywotników a za nim ogrodzenie z paneli z siatki i w mojej głowie powstała konstrukcja jak na rysunku. 1. Czy taka konstrukcja ma sens? 2. Murki chciałbym wykonać z betonu. Czy B20 wystarczy? 3. Jakiej szerokości powinna być warstwa odwadniająca? 4. Czy stopy fundamentowe są konieczne a jeśli tak to jakie powinny mieć wymiary? 5. Jakiej szerokości powinny być oba murki? 6. Na jakiej głębokości należy te murki zakopać? 7. Czy murki powinny być zbrojone a jeśli tak to jak? 8. Czy należy je połączyć drutami zbrojeniowymi pomiędzy sobą oraz z płytą placu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.03.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pytanie pierwsze: jakie wymiary ma plac i jak jest duży... To wymusi całą resztę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturdz 09.03.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Maksymalna szerokość placu w kierunku spływu wody to 36m ale w większości miejsc jest mniej (jest trochę nieregularny).Długość placu (czyli również długość odwodnienia) to ok. 32m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Może być problem czy Ci wchłonie tyle wody. Moja opinia - zrobić normalne odwodnienie typu otwarte korytko, możesz je ustawić nawet pod kątem, lub coś pokombinować i wypuścić tę wodę poza plac... ty masz dobrze ponad 10 arów betonowego placu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturdz 12.03.2013 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Czyli zrobić coś takiego? Jaka szerokość powinna być dla części odwadniającej a jaka dla murków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.03.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Nie, tam gdzie planujesz wysypać korę odejmij pół metra do 60 ca i ułóż albo gotowe otwarte korytka, oczywiście odpowiednio wypoziomowane, albo utwórz z dwóch niewielkich płytek n.p. o wymiarach 35 x 35 cm lub 30 x 30 cm takowe korytko i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturdz 12.03.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dobrze Cię chyba zrozumiałem tylko wrzuciłem zły rysunek. Ten jest poprawny. Oczywiście to uproszczenie. Zastanowię się jeszcze nad formą tego kanału odwadniającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 dokładnie coś takiego.... tylko jakoś łądnie wyprofiluj z gotowych elementów. Raz na ileś ktoś przejdzie z miotłą i wyczyści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturdz 14.03.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 OK, czyli jeśli zrobię to z gotowych elementów umieszczonych w betonie lub sensownie wyprofiluję beton to mogę zrezygnować z pierwszego murku oddzielającego. A jakiej grubości zrobić drugi murek? Ten za tujami (po lewej na rysunku). Czy należy zrobić stopę fundamentową czy można z niej zrezygnować?Czy połączyć ten murek z placem jakimiś drutami zbrojeniowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.03.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Murek pod ogrodzenie zrób po Bożemu i porządnie tak jak ma być. Jak chcesz pocyganić na kosztach, możesz zrezygnować z tego murku bliżej placu betonowego i najwyżej kole korytka dać jakieś obrzeże które by z jednej strony oddzielało ziemię od korytka, z drugiej nieco wystając by stanowiło dodatkowe zabezpieczenie przy dużej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts