Forest-Natura 06.04.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam.Termokaust jest jedynie paleniskiem. Nie stawia się go "samego", tylko jako część składową pieca w całości.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.04.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No to widzę że się nie dowiem, bo to pewnie projektu wymaga, akceptacji, uzgodnień itd itd. Przypuszczam jednak, że drugie tyle co za sam wkład to może być mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.04.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No to widzę że się nie dowiem, bo to pewnie projektu wymaga, akceptacji, uzgodnień itd itd. Przypuszczam jednak, że drugie tyle co za sam wkład to może być mało. A tobie to chodzi o system termokaust czy o palenisko:sick: jak to wyżej napisano??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2013 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Hej spece, to ile się dzisiaj bierze za postawienie tego TermoKausta w domciu? Mnie to nie interesuje bo schładzać domu otwartymi oknami nie chcę, ale padło pytanie w rodzinie czy warto to do odnawianego właśnie drewnianego domu wstawić? Brutto wyjdzie za sam piec pewnie kilkanaście tysięcy, ile za dobrego zduna trzeba dzisiaj liczyć? Compi. Zacznijmy od tego, że zadając to pytanie, narażasz się na ataki ignorantów, bo to konstrukcja szczelna. Jeśli dla Ciebie jasnym jest, że rozmawiając o szczelności w dziale KOMINKI, nie mówimy o przeciekaniu łodzi podwodnych, mogę temat rozwinąć. Termokaust to piecokominek z rodziny urządzeń, których obsługa wymaga przeczytania i stosowania instrukcji obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.04.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 compi na nic się nie narażasz.Zadałeś konkretne pytanie i jak widzisz okrążono cię a odp. nie uzyskałeś.Może trzeba było zadać go w innym wątku??? ..Hej spece, to ile się dzisiaj bierze za postawienie tego TermoKausta w domciu?....... ...czy warto to do odnawianego właśnie drewnianego domu wstawić?... ...... ile za dobrego zduna trzeba dzisiaj liczyć?.... I dyskusja ,której niepotrzebnie sam ulegam schodzi już na łodzie podwodne, ..Jeśli dla Ciebie jasnym jest, że rozmawiając o szczelności w dziale KOMINKI, nie mówimy o przeciekaniu łodzi podwodnych, mogę temat rozwinąć...... .... ( To go rozwiń Batura) ,termokausty i inne niepotrzebne w tym wątku sprawy.Tu powtarzam czytający zanim zada pytanie ma się dowiedzieć o procesie spalania drewna w kominku teraz to już śmiało mogę dodać, tym bezpiecznym i tym prawidłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bajera lubi dym....kiedyś ktoś zabawny mi to powiedział.O temokauście pisać nie trzeba, bo to dobra rzecz. Ale kiedyś jeden klient się naczytał, napałił i dzwoni w celu umówienia się na obiekcie. Słucham co mówi i pytam czy wie jak palić w takim piecu i przede wszystkim czym? On nie myśląc pokazuje mi pięknie pocięte stemple sosnowe od szalunku do stropu, suchutkie w drewutni. Poza tym deski, drewno konstrukcyjne i trochę liściastego - wszystko suche i pięknie poukładane.Trochę się uniósł na początku ale zrozumiał, że nie każde palenisko jest dla każdego. Pewne paleniska wymagają wysokiej kultury palenia. Kultura w tym przypadku odnosi się do wielu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Gdyby nie to, że ten wkład powstaje niedaleko mnie, pytania nie byłoby chyba w ogóle. Ja rozumiem, że przy użytkowaniu tego cuda, przeczytanie tylko raz instrukcji grozi zaistnieniem w wiadomościach wieczornych w TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 kompletnie nie to miałem na myśli, kompletnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.04.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Daniel - jeżeli drewno Twojego potencjalnego klienta nie było oblepione reszkami cementu, to miał doskonałe paliwo do Termokausta. Czas skończyć z tą obiegową opinią, że drewno iglaste nie nadaje się do kominka. Do otwartego i owszem, bo iskra potrafi strzelić na kilka metrów. Za szybą może sobie strzelać do woli. Sam kiedyś też tak myślałem, ale w sumie nie miałem racjonalnego wytłumaczenia, poza tym, że strzela i zawiera więcej żywicy niż drewno liściaste. Liściaste jest lepsze ponieważ ma większą gęstość (jest cięższe) i z jednego spalonego polana (nie kilograma!) uzyskamy 2x więcej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) No to napisz czemu w tym wkładzie nie można było zastosować mieszanki suchego drzewa iglastego i liściastego? Przecież to zbliżone jest do zwykłych kaflaków w starych domach. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 do kominka owszem,choć też nie polecam ale do pieca nie, tym bardziej prefabrykowanego. To jest moje zdanie w tej materii i nie chcę udowadniać, spierać się czy przedstawiać jakieś analizy.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ale ja Ci wierzę, tylko nie wiem czemu nie wg Ciebie nie można. Nie będę się spierał. Nie nadaje się ten wkład do tego czy w ogóle nie polecasz suchego iglastego? Może tam brykiet torfowy byłby najlepszy? Poważnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 oj nie chce mi się pisać dlaczego...Ale piece prefabrykowane ( z gotowych elementów) robione są po to aby było ultra wydajnie a termokaust jest tego przykładem. Ideą tego pieca jest bardzo efektywne spalenie liściastego drewna o bardzo niskiej wilgotności i drobno rozłupanego...O drewnie iglastym nie będę pisał. o jego wartości energetycznej i strukturze. Ale spróbuj nawalić do takiego pieca drewna sosnowego żywicznego. W pierwszej fazie palenia takie paliwo wytworzy tak cudne spaliny, które na pewno zostawią ślad w kanałach pieca i bardzo zaszkodzą całej konstrukcji, zaszkodzą też kominowi. Wszystko można ale czy wszystko jest właściwe? Dla mnie palenie w modularnych paleniskach piecowych iglakami ma taki sens jak....znacie barona von munchausena?Twierdził, że za włosy podniesie się do góry! Właśni taki...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Compi, cena Termokausta jest na stronie producenta ( ok. 10 000 netto + 1500 montaż - dane z 2012r.).Jest tam mnóstwo informacji jeżeli chodzi o obsługę - co i jak spalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Plus kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Golusieńki szamot...ale i tak ładny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A jak myślełeś...? Forest wyraźnie napisał że termokaust to jedynie prefabrykowane palenisko. Trzeba je złożyć do kupy. Następnie w oparciu o projekt wykonać zabudowę z kafli za która płacisz oddzielnie. Kafle też oddzielnie liczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 To przy nawet najtańszych kaflach wychodzi jakiś kosmos cenowy. Powinni w euro całość podawać na zachodnich forach, byłby z tego wtedy jakiś wymierny pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 muszą być kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wg mnie jeśli ma to jakoś wyglądać to polepa gliniana nie wystarczy. Zawsze jednak można obłożyć szkłem hartowanym, miedzią, lub dać do cos do wyciosania z drewna Miculi, ale cena od tego się nie zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts