Forest-Natura 10.04.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam.Nikt ... przecież wyjaśniłem czym może się skończyć wędzenie w kominku ... Teraz oprócz "jaskółki uwięzionej", do mojego kanonu wejdzie jeszcze "dym w wędzące uwięziony":) ... swoją drogą ... to chyba z reklamy telewizyjnej firmy wędliniarskiej na K., którą obecnie można często oglądać w TV ... ha ... potęga mediów ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.04.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie czepiam się ciebie bo znam twój pomysł na palenie w kominku. W tym sezonie paliłem trochę inaczej, miałem drobniej porąbane drewno (porąbałem je przed ułożeniem). Sporo mi w tym roku poszło, cały zapas tj 7mp, do tego dokupiłem 100kg brykietu - i dobrze bo go przetestowałem - wolę palić drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 z tym procesem spalania drewna w kominkach to never ending story. Nie ma cudownego środka, każdy palacz ma swoje patenty i przemyślenia, mądrzy podają argumenty, które i tak są ignorowane więc w Polsce najlepszym procesem spalania jest proces metody prób i błędów. Dużo w rzece wody upłynie zanim świadomość i kultura w zakresie palenia u ludzi wzrośnie, zanim będą produkowane i montowane porządne paleniska, zanim w ogóle mentalność w całym temacie się zmieni o 180 stopni. Mówię tu o ogóle a nie jednostkach gdzie te wartości są przestrzegane. Na razie walka z wiatrakami i dobre rady oraz przemyślenia jak tu na FM:yes: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Panie Pan twierdzisz ,że nie ma dobrych palenisk by umiejętnie sterować procesem spalania drewna w kominku???Dobrze żeś Pan Panie wtrącił te jednostki :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 o ludzie ale ty sam sobie zaprzeczasz :bash: raz krytykujesz dobre paleniska i procesy spalania, podważasz to czego nie można i nie potrafisz interpretować. Piszę o ogóle problemu a pan próbuje być rzecznikiem ogółu wszak ogół to palenie tak albo siak. Gratuluję uporu, wiedzy i wytrwałości. Pozdrawiam pana cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.04.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Toś Pan poleciał po bandzie.Gdzie ja tak się rozpisuję na tymi nieudanymi paleniskami??? Dobrze ci idzie Panie już ci dycha na liczniku dzięki tym pogaduchom wskoczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 pogadać dobra rzecz - oczyszcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.04.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 z tym procesem spalania drewna w kominkach to never ending story. Nie ma cudownego środka, każdy palacz ma swoje patenty i przemyślenia, mądrzy podają argumenty, które i tak są ignorowane więc w Polsce najlepszym procesem spalania jest proces metody prób i błędów. Dużo w rzece wody upłynie zanim świadomość i kultura w zakresie palenia u ludzi wzrośnie, zanim będą produkowane i montowane porządne paleniska, zanim w ogóle mentalność w całym temacie się zmieni o 180 stopni. Mówię tu o ogóle a nie jednostkach gdzie te wartości są przestrzegane. Na razie walka z wiatrakami i dobre rady oraz przemyślenia jak tu na FM:yes: pzdr No tak, ale ten temat jest nie od krytykowania, tylko od znalezienia kompromisu między: bezpieczeństwem ładnym wydokowym spalaniem, bo to cała idea i sens montowania palenisk (kominków) w pomieszczeniach mieszkalnych intuicyjną obsługą optymalnym spalaniem wykorzystaniem energi cieplnej powstałej przy spalaniu do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych, a nie podwórka Czyli rozumiem, że jest możliwość i popis dla firm kominkowych, aby stosowne paleniska same sobie robiły. Wtedy narzekalnictwo i wytłumaczenia, bo to sramto i owanto, do siebie w zaciszu warsztatu swego. No ale wtedy proces samousprawiedliwienia samego siebie i tym samym spychalstwa na innych i ich produkty, musiałby zaniknąć. A o czym wtedy by było dyskotować zaciekle, bo zostały by sprawy merytoryczne tylko. To nie jest wina kogoś, że wkład, czy sterownik i itp. jest niefajny, to jest tylko i wyłącznie wina tego kto takowy wybierze i zastosuje w swoim wykonawstwie. KONIEC, kropka. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 no właśnie piszę, że dobre rady i przemyślenia tu FM się pojawiają. Wypowiadają się tacy, dla których jest to ważne i ma jakąś wartość. Ale poza "stałymi bywalcami" jest cała rzesza odbiorców, którzy nie myślą o "bezpieczeństwemładnym wydokowym spalaniem, bo to cała idea i sens montowania palenisk (kominków) w pomieszczeniach mieszkalnychintuicyjną obsługąoptymalnym spalaniemwykorzystaniem energi cieplnej powstałej przy spalaniu do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych, a nie podwórka". Tutaj można i trzeba pisać...ale jako doświadczona osoba wiesz jak ogólnie wygląda sytuacja świata kominków w kraju...pzdr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.04.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Tutaj można i trzeba pisać...ale jako doświadczona osoba wiesz jak ogólnie wygląda sytuacja świata kominków w kraju... pzdr . No własnie mnie to za bardzo nie interesuje... Bo po co? Ja wiem jak wygląda u mnie w firmie i firmach współpracujących - ale tutaj nie do końca. To mnie interesuje, z tego żyję. Interesują mnie materiały do budowy kominków i w tym kierunku poczyniam pewne kroki.... testy, próby, itp. Możliwe, że niebawem wypuścimy na rynek nowe produkty.... ale narazie cicho sza, co konkretnie i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 interesuje ciebie bardzo tylko może się nie zrozumieliśmy. Gdyby cię nie interesowała branża nie pracowałbyś nad rozwojem i nowymi produktami. Dzięki koniunkturze tworzysz coś i produkujesz z pożytkiem dla klienta. A żeby coś takiego robić trzeba interesować się kominkami...pzdr i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 10.04.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 To czemu nie czepisz się romole tylko mnie. Takich myśli można znaleźć wyjątkowo sporo w tym dziale, bo nie tylko ja odnoszę takie wrażenie. Są również aż tak "zdegustowani" dzisiejszymi wyrobami ze sklepów, że wędzą nawet w mieszkaniu. Wędzenie w kominku to nie mój pomysł, ale zaczerpnięty z tego tekstu (pierwsza wypowiedź na dole), ja go tylko usprawniłem. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1205-wedzarnia-mieszkaniowa-eksperyment-seminole Kbab, potraktowałem Twoją wstawkę o wędzeniu jako radosny przerywnik w bojach o nie marnowanie cennego drewna. Węglowodory aromatyczne - to też należało traktować z dystansem jako żarcik... Kończąc temat wędzenia - chociaż wpisuje się w temat:) - wnioskuję, by dla bezpieczeństwa nie łączyć tych operacji w jednym urządzeniu. - Albo wędzenie, albo czyste spalanie! Jako, że jestem wesołym człowiekiem, to podsumuję po swojemu: "Albo jedzenie, albo praca!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.04.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 przecież wyjaśniłem czym może się skończyć wędzenie w kominku Nie mogę się oprzeć - zrobiłem to znowu, ale zaznaczam że już nie palę w kominku a komin solidnie wyczyszczę przed sezonem grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts