Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Butla na propan w zbiorniku betonowym na szambo

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Są jakieś przeciwwskazania żeby butle do montażu w ziemi na propan, ukryć w zbiorniku betonowym takim na szambo? (oczywiście nowym). Wiem że zbiornik wystarczy jedynie zakopać, ale u mnie jest różnie z woda gruntowymi po ulewach mogą się pojawić, a gdyby nawet ten atestowany zbiornik miał przeciek to w końcu jest to butla do montażu w ziemi... Dla mnie zaletą takie rozwiązania jest płyta, która dźwig zawsze może podnieść nawet z trawnikiem :D.

Niestety, przepisy zabraniają realizacji takiego pomysłu.

Okresowo pojawiający się wysoki poziom wody gruntowej nie przeszkadza w eksploatacji, no może podczas montażu.

Zbiornik możesz też zakopać nieco płycej, a nad nim usypać ładny pagórek z rabatkami.

Postument pod zbiornik posadowiony jest ok. 1,8 m poniżej poziomu gruntu.

Edytowane przez Greengaz
literówka

Są jakieś przeciwwskazania żeby butle do montażu w ziemi na propan, ukryć w zbiorniku betonowym takim na szambo

Jak by się coś rozszczelniło (a zawsze może się rozszczelnić), to jako że propan jest cięższy od powietrza, to w zbiorniku zalegnie mieszanina gazu z powietrzem. Jakby to pierdyknęło przy jakiejś okazji (np. przy iskrze podczas podnoszenia płyty), to nie byłoby fajnie. Jeśli zbiornik będzie zasypany ziemią, to w niej nie zbierze się duża ilość niebezpiecznej mieszaniny - stąd ta różnica: zakopywać można, ale zamykać w podziemnym pudełku nie.

Edytowane przez rwxw