Tamara Tin 19.04.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 myślę, że należy podejść do tego inwestycyjnie. Policzyć koszty inwestycji w jednym i drugim przypadku i eksploatacji 6-10 lat (jak kto woli), a potem wybrać. Ja na ten przykład mając gaz, nie mam solarów, a miałbym tylko wtedy jakby z dopłatą udało by mi się zrobić lekko przewymiarowaną instalację powiedzmy za 6-8 kPLN. W domu w którym mieszkam obecnie jest nas 7 osób i to byłby opłacalny interes, Skoro i tak robisz PC, według mnie solary nie mają sensu. takie moje zdanie Jeśli otrzymamy dopłatę do instalacji solarnej i mamy ją dobrze zaprojektowana , zwymiarowana i prawidłowo zamontowana to jej koszt powinien przy rodzienie 2+2 zwrócić się w okresie 5-6 lat więc uważam ,że akurat tu warto zainwestować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jeśli otrzymamy dopłatę do instalacji solarnej i mamy ją dobrze zaprojektowana , zwymiarowana i prawidłowo zamontowana to jej koszt powinien przy rodzienie 2+2 zwrócić się w okresie 5-6 lat więc uważam ,że akurat tu warto zainwestować . Piszesz coś, a nie popierasz żadnymi obliczeniami - pomogę ci i PCI i solary działaja w tym samym przedziale czasu, COP PCI=3 średnio, uzysk solara 550kWh/m2/rok (będą rozsądne pieniądze w inwestycję), rodzina 2+2 to 4m2 solara - oszczędności roczne to 2200kWh, przy COP3 i prądzie po 0,5zł 1kWh PCI=0,17gr, 2200x0,17=374zł, koszt instalacji solarnej z dopłatą 6000zł 6000/347=17,29 lat, przy COP=2,5 - 1kWh PCI=0,2zl, 2200x0,2=440zl, 6000/440=13,63 lat To że nie potrafisz tego policzyć nie znaczy że możesz autorytatywnie wypisywać że coś sie opłaca czy nie i w jakim czasie się amortyzuje obliczenia tylko energii, bezz kosztow serwisu i obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cefas 30.06.2013 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 wiem już chyba wszystko o płycie fundamentowej... Poszukuję osób z Podkarpacia które budowały na płycie. Moja żona nie może uwierzyć że można tak budować, za doradcę ma swojego tatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.07.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Kolega z formu o nicku Kamil i Basia ma już taką płytę zrobioną może się doświadczeniem podzieli jest z podkapracia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts