Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Gaurach" w wersji energooszczędnej po przeróbkach użytkowych

Recommended Posts

myślę, że należy podejść do tego inwestycyjnie. Policzyć koszty inwestycji w jednym i drugim przypadku i eksploatacji 6-10 lat (jak kto woli), a potem wybrać.

Ja na ten przykład mając gaz, nie mam solarów, a miałbym tylko wtedy jakby z dopłatą udało by mi się zrobić lekko przewymiarowaną instalację powiedzmy za 6-8 kPLN. W domu w którym mieszkam obecnie jest nas 7 osób i to byłby opłacalny interes,

Skoro i tak robisz PC, według mnie solary nie mają sensu. takie moje zdanie

Jeśli otrzymamy dopłatę do instalacji solarnej i mamy ją dobrze zaprojektowana , zwymiarowana i prawidłowo zamontowana to jej koszt powinien przy rodzienie 2+2 zwrócić się w okresie 5-6 lat więc uważam ,że akurat tu warto zainwestować .

Jeśli otrzymamy dopłatę do instalacji solarnej i mamy ją dobrze zaprojektowana , zwymiarowana i prawidłowo zamontowana to jej koszt powinien przy rodzienie 2+2 zwrócić się w okresie 5-6 lat więc uważam ,że akurat tu warto zainwestować .

Piszesz coś, a nie popierasz żadnymi obliczeniami - pomogę ci

i PCI i solary działaja w tym samym przedziale czasu, COP PCI=3 średnio, uzysk solara 550kWh/m2/rok (będą rozsądne pieniądze w inwestycję), rodzina 2+2 to 4m2 solara - oszczędności roczne to 2200kWh, przy COP3 i prądzie po 0,5zł 1kWh PCI=0,17gr, 2200x0,17=374zł, koszt instalacji solarnej z dopłatą 6000zł

6000/347=17,29 lat, przy COP=2,5 - 1kWh PCI=0,2zl, 2200x0,2=440zl, 6000/440=13,63 lat

To że nie potrafisz tego policzyć nie znaczy że możesz autorytatywnie wypisywać że coś sie opłaca czy nie i w jakim czasie się amortyzuje

obliczenia tylko energii, bezz kosztow serwisu i obsługi.

• 2 months później...