Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja starej rybackiej chaty

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich remonciarzy.Od pewnego czasu jestem wlascicielem starej XVIII wiecznej rybackiej chaty.Problemow jest troche.W glownej izbie bardzo zniszczonaXVIIIwieczna terakota,ktora chce odratowac,ale nie wiem jak sie do tego zabrac.W sypialniach ,jadalni i kuchni cementowe kafle pocz.XX wieku ,ktore poodskakiwaly od drewnianego podloza,chce to naprawic.Dwa kominki z oryginalnym osprzetem zelaznym+jedna obudowa z materialu typu lastryko z pierwszej pol.XXwieku wymagaja renowacji.Tynki w stanie dosc dobrym ,suche ale lekko sie osypuja,z resztkami starych skromniutkich polichromii.Czy mozna wykonac prace remontowe tego typu bez pomocy kosztownych specjalistow?Jesli tak to gdzie szukac wskazowek jak obchodzic sie z tego typu starymi materialami?

Witam ponownie.Byc moze moje pytania nie byly dosc jasne,lub malo kto zetknal sie z podobnymi problemami.Nic to.Szukam interesujacych mnie rozwiazan wielokanalowo i niektore watpliwosci udalo mi sie rozwiklac,a inne nie.Mysle sobie ze szkoda by bylo zasuszyc ten watek ,dlatego chce opisac tu nasze wzmagania z pogranicza archeologii i renowacji zabytkow i to,jak straszliwa amatorszczyzne odwalamy.Dom jak dom,raczej"malzenstwo z rozsadku niz milosc od pierwszego wejrzenia"(cytat z klasyka forum).Zostal kupiony bo odpowiadal na nasze zapotrzebowania.(Gory,woda,mozliwosc zalogowania sie w nim duzej rodziny i maly ,tarasowy ogrodek z widokiem na jezioro.)Najwazniejsza jednak byla bardzo przystepna cena.O tym ze to staruszek i pamieta rewolucje francuska ,dowiedzielismy sie podpisujac umowe wstepna.

Przekop "Wydawnictwo Górnoleśne"

Mają reprinty książek o budowaniu z epoki, w której powstała ta chałupka pisane przez znawców tematu z tamtych czasów.

Dowiesz się wiele o technice i technologii TAKIEGO budowania, co pomoże remontować.

Adam M.

Do Adama M:Czy mozna gdzies tu na FM poczytac o tej Twojej "budzie"? Do subfosylny::bash:Budynek nie jest wpisany do rejestru zabytkow ,a z tego co wiem regulacje prawne tam gdzie znajduje sie nasza chatka hulaja niestety troche inaczej niz u nas w Polsce.Niestety ,bo wiele jest tam tak zrobionych "renowacji"ze zeby bola i serce sie kraje.

O!

Jesteś "tam" a nie tu?

Mam nadzieję, że DHLa tam znają, to publikacje dojdą!

Nie...

Na razie mojego "Malborka" nie ma ani na muratorze ani gdzie indziej...

BĘDZIE!

Jak problem Cię ciekawi - pisz PW.

Fragmenty są...

O zasianiu budy słońcem rok cały...

Adam M.

....wiele jest tam tak zrobionych "renowacji"ze zeby bola i serce sie kraje.

Bo tak , jak Ty chcesz, zrobili to własnymi siłami lub budżetowo. Renowacja zabytków to sport dla bogatych.

Tak, jak napisał twaro, łatwiej i taniej zburzyć i wybudować nowy niż wykonać prawidłowo renowację starego budynku.

Zresztą, sam jestem tego przykładem. Opisywałem w innym wątku remont mojego domu.

Zacznij od wykonania dokumentacji fotograficznej i opisowej. Na tej podstawie stwórz plan remontu. Rozbij cały plan na etapy. Dopiero poszczególne etapy można omówić na forum. W tej chwili Twoje pytania jest zbyt ogólne.

Adam M.Do Ciebie na priwa??O ja biedny zuczek!Nie smiem po prostu.Wrzuc "Malborka"na drut to przynajmniej bedzie cos do poczytania(bo reszta juz sie chwali wykonczeniowka ).Poza tym subfosylny i twaro troche przygasili moj entuzjazm,wiec jak sobie poczytam ze ktos ma gorzej to moze mnie sie poleprzy.Po drugie:to "tam"nazywa sie Lombardia i mam taka cicha nadzieje ze o DHLu ktos juz "tam" slyszal. Do subfosylny .Dzieki za sugestie zrobienia tej dokumentacji i jak to wykonac zeby bylo w miare fachowo(wiem ze nic nie wiem).Z gory dziekuje. A teraz pierwsza proba wklejenia zdiec.Jak sie uda to beda po kolei:2 widoczki z naszej dzialki i okolic,nasza uliczka ,nasz bidul w2 odslonach i troche w srodku.domek.JPGkucie tynku.JPGnasza uliczka.JPGpodloga.JPGpodloga2.JPG Edytowane przez comohabilis

Do subfosylny: Widoki rzeczywiscie zapieraja dech i wierz mi te zdiecia nie oddaja im sprawiedliwosci.Chata na teraz jest przyspasabiana jako wakacyjna(letnio-zimowa),bo tu sezon turystyczny trwa niemal caly rok(i narty i zeglarstwo).W przyszlosci nie wiem ,moze to dobre miejsce na emeryturke?To naprawde nie jest tak ze do konca nie wiedzielismy w co sie pchamy.Jak znalezlismy anons:Dom podpiwniczony 135m .kw.+poddasze do adaptacji+ogrod za 75000 eur do negocjacji,w dodatku w miejscu ,ktore nam sie zawsze bardzo podobalo,to wzielismy znajomego inz. budowlanca ,w celu obdukcji denata i pojechalismy.Opinia specjalisty byla pozytywna.Stan techniczny budynku nie najgorszy,wlasciwie do zamieszkania(jesli ktos lubi spartanskie warunki).Sucho grzyba niet,instalacja wodn. kan. jak narazie dziala bez zarzutu c. o. tez skuteczne.Izolacji poziomej brak , ale niema problemu podchodzenia wilgoci.Trzeba pewnie wymienic instalacje elektryczna ,ocieplic poddasze,zrobic izolacje okien,poprawicpodlogi, skuc te cholerne uleprzenia z lat60.Tyle widac a reszta ,to sie dopiero zobaczy w praniu.Zawsze sa jakies niespodzianki.Chcielismy to zrobic sami ,bo ceny tego typu uslug sa tu porazajace. (Obawiam sie ze moglibysmy wydac drugie tyle).