Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pcv na aluminium czy drewno ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak kupisz badziew drewniany albo alu to już nie będziesz miał gdzie wejść

:)

Chciałbym podpuścić Wespe by opowiedział o swojej "walce" ale byłby to nieczuciwe. Z drugiej strony pozwoliłby to lepsze zrozumienie problemu.

Z tym że tak jak mówi Witek - każdy słaby produkt będzie tylko złym oknem plastikowym, alumniowym czy też drewnianym.

Byłem ostatnio na nowym "top"osiedlu. Okna drewniane. Totalnie najsłabszy standard drewna. Domy ledwie zasiedlone, a jestem pewny, że za 2-3 lata będą pierwsze wymiany...

ilu ja miałem klientów którzy przychodzili i mówili że musimy wymienić i już nie chcą słyszeć o drewnie...

i tak może to również działać w drugą stronę

tylko jak ktoś myśli że wszystkie okna są takie same tylko jeden chce z nas zedrzeć a inny już nie

Jak się stosuje najtańsze farby lub nawet odzysk farb ze ścian lakierniczych mokrych , to się nie ma co spodziewać dobrych okien drewnianych.

Ja sobie sam zrobiłem okna z meranti. Okucie Roto i Siegenia. Pomalowałem Sikkensem. Okna stoją od 1998 roku i nie wymagają żadnych przemalowań ani regulacji. Jedyne, co do tej pory przy nich robiłem, to oliwienie okuć.

Tak jak pisali przedmówcy, dobre okno z PVC, drewna czy aluminium zawsze będzie dobrym oknem, a badziew zawsze będzie badziewiem, niezależnie z czego został wykonany.

Dziękuję za wypowiedzi.

Skłaniam się do okien aluminiowych.

Którego z producentów profili aluminiowych skłonni jesteście polecić ? Najlepiej z własnego doświadczenia czy użytkowego czy produkcyjno/sprzedażowego.

Dostałem propozycje na poncjo (włoski), aluprof ( polska), cortizo ( hiszpania), sziko (niemcy), aliplast ( chyba grecki), jawal ( brak danych).

Czy profile z państw gdzie nie ma zim takich jak w Polsce będą ciepłe ?

Witam

Czy profile z państw gdzie nie ma zim takich jak w Polsce będą ciepłe ?

W aluminium jest podział na tz aluminium zimne i ciepłe - te ciepłe profile mają w swojej konstrukcji przekładkę termiczną i nie zależnie od producenta wygląda to podobnie. Na Twoim miejscu bardziej bym się skupił na firmie, która wykona tą stolarkę a nie na samych producentach systemów.

pozdrawiam

Niestety, ale wyceny, które pozyskałem na aluminium nie podają wartości strat ciepła czy jego oszczędności.

Mam obiekcje co do ciepłych okien aluminiowych wykonanych na profilach producentów z takich państw jak Grecja, Hiszpania, Włochy. Tam takich zim jak u nas nie ma - to logiczne.

Miałem nadzieję, że niektórzy uczestnicy tego forum mają szeroką wiedzę na temat aluminiowych okien. Jeśli są tacy to proszę o podpowiedź.

Witam

do momentu jak ktoś z doświadczeniem w tego rodzaju profilach Ci pomoże przeczytaj to:

ARTYKUŁ 1

i to ARTYKUŁ 2

coś już będziesz wiedział ale wydaje mi się, że to dość kosztowne rozwiązanie.

Zapewne tańsze będzie już wykonanie pcv lub drewna z nakładkami zewnętrznymi z aluminium - może warto przemyśleć takie rozwiązanie?

pozdrawiam

lub samo PVC w okleinie w kolorze RAl ze strukturą okleiny "skórka pomarańczy" - wygląda ja alu

I znów Schuco dystansuje innych :) tylko w dalszym ciągu Alu jest systemem droższym

Wespe mam prośbę, podaj wymiary swych okien - największych otworów i co tam masz wykonane.

Tak jak powiedzieli poprzednicy - jak kupisz badziewiasty towar to nie będzie miało znaczenia czy będzie z PVC Alu czy drewna - i tez musisz mieć świadomość, że dobre okna w każdym z materiałów mają różne ceny i cena....cena wbrew pozorom jest w 99% odzwierciedleniem jakości wyrobu finalnego

Alu jest super, doprawdy super powiedz jeszcze tylko jaki masz sposób ogrzewania - czym grzejesz ? Jeśli masz PC to moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i jeśli Cię stać - brać Alu. Jeśli zaś prądem - zapomnij - lepiej wydać kasę zamiast na ogrzewanie to na fajne wakacje na Malediwach ;)

A i jeszcze jedno o Alu - większość projektów stolarki dedykowanych Alu ma duże przeszklenia, wręcz bardzo duże, tym samym gorsze parametry samego profila nie ma aż tak wielkiego znaczenia - choć Alu i tak będzie zimniejsze od drewna czy PVC.

Edytowane przez jareko

"W bardzo dobrej konfiguracji można nawet wyprodukować okna z profili aluminiowych o współczynniku U = 1,78 W/(m2K)."

A okno drewniane bez problemu ma 1,4 lub 1,3 .

To cytat sprzed ilu lat?

Widuję już reklamy drewna Uw 0.7 z czymś tam :). 0,9 w drewnie jest od paru ładnych lat.