Wespe 10.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Przegrałem 4 letnią walkę z oknami w swoim domu. Będę wymieniał albo na aluminiowe albo na drewniane - pcv nie wchodzi w grę bo drugi raz do tej samej wody nie będę wchodził.Co radzicie: okna aluminiowe czy drewniane ? Proszę o wypowiedzi tylko bez marketingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.03.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Dobre drewniane będą droższe od aluminium ale alu będzie trochę chłodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomashh 10.03.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Drewniane z aluminiowymi nakładkami alurona bądz gutmann. Piękny wygląd drewna od środka domu. Na zewnątrz nowocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 10.03.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 jak kupisz badziew drewniany albo alu to już nie będziesz miał gdzie wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.03.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 jak kupisz badziew drewniany albo alu to już nie będziesz miał gdzie wejść Chciałbym podpuścić Wespe by opowiedział o swojej "walce" ale byłby to nieczuciwe. Z drugiej strony pozwoliłby to lepsze zrozumienie problemu. Z tym że tak jak mówi Witek - każdy słaby produkt będzie tylko złym oknem plastikowym, alumniowym czy też drewnianym. Byłem ostatnio na nowym "top"osiedlu. Okna drewniane. Totalnie najsłabszy standard drewna. Domy ledwie zasiedlone, a jestem pewny, że za 2-3 lata będą pierwsze wymiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 11.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 ilu ja miałem klientów którzy przychodzili i mówili że musimy wymienić i już nie chcą słyszeć o drewnie...i tak może to również działać w drugą stronę tylko jak ktoś myśli że wszystkie okna są takie same tylko jeden chce z nas zedrzeć a inny już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 11.03.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jak się stosuje najtańsze farby lub nawet odzysk farb ze ścian lakierniczych mokrych , to się nie ma co spodziewać dobrych okien drewnianych. Ja sobie sam zrobiłem okna z meranti. Okucie Roto i Siegenia. Pomalowałem Sikkensem. Okna stoją od 1998 roku i nie wymagają żadnych przemalowań ani regulacji. Jedyne, co do tej pory przy nich robiłem, to oliwienie okuć. Tak jak pisali przedmówcy, dobre okno z PVC, drewna czy aluminium zawsze będzie dobrym oknem, a badziew zawsze będzie badziewiem, niezależnie z czego został wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wespe 16.03.2013 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dziękuję za wypowiedzi.Skłaniam się do okien aluminiowych.Którego z producentów profili aluminiowych skłonni jesteście polecić ? Najlepiej z własnego doświadczenia czy użytkowego czy produkcyjno/sprzedażowego.Dostałem propozycje na poncjo (włoski), aluprof ( polska), cortizo ( hiszpania), sziko (niemcy), aliplast ( chyba grecki), jawal ( brak danych).Czy profile z państw gdzie nie ma zim takich jak w Polsce będą ciepłe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jawal to z tego co pamiętam był firmą polską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 16.03.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam Czy profile z państw gdzie nie ma zim takich jak w Polsce będą ciepłe ? W aluminium jest podział na tz aluminium zimne i ciepłe - te ciepłe profile mają w swojej konstrukcji przekładkę termiczną i nie zależnie od producenta wygląda to podobnie. Na Twoim miejscu bardziej bym się skupił na firmie, która wykona tą stolarkę a nie na samych producentach systemów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wespe 16.03.2013 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Niestety, ale wyceny, które pozyskałem na aluminium nie podają wartości strat ciepła czy jego oszczędności.Mam obiekcje co do ciepłych okien aluminiowych wykonanych na profilach producentów z takich państw jak Grecja, Hiszpania, Włochy. Tam takich zim jak u nas nie ma - to logiczne.Miałem nadzieję, że niektórzy uczestnicy tego forum mają szeroką wiedzę na temat aluminiowych okien. Jeśli są tacy to proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.03.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam do momentu jak ktoś z doświadczeniem w tego rodzaju profilach Ci pomoże przeczytaj to: ARTYKUŁ 1i to ARTYKUŁ 2 coś już będziesz wiedział ale wydaje mi się, że to dość kosztowne rozwiązanie. Zapewne tańsze będzie już wykonanie pcv lub drewna z nakładkami zewnętrznymi z aluminium - może warto przemyśleć takie rozwiązanie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) lub samo PVC w okleinie w kolorze RAl ze strukturą okleiny "skórka pomarańczy" - wygląda ja alu I znów Schuco dystansuje innych tylko w dalszym ciągu Alu jest systemem droższym Wespe mam prośbę, podaj wymiary swych okien - największych otworów i co tam masz wykonane. Tak jak powiedzieli poprzednicy - jak kupisz badziewiasty towar to nie będzie miało znaczenia czy będzie z PVC Alu czy drewna - i tez musisz mieć świadomość, że dobre okna w każdym z materiałów mają różne ceny i cena....cena wbrew pozorom jest w 99% odzwierciedleniem jakości wyrobu finalnego Alu jest super, doprawdy super powiedz jeszcze tylko jaki masz sposób ogrzewania - czym grzejesz ? Jeśli masz PC to moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i jeśli Cię stać - brać Alu. Jeśli zaś prądem - zapomnij - lepiej wydać kasę zamiast na ogrzewanie to na fajne wakacje na Malediwach A i jeszcze jedno o Alu - większość projektów stolarki dedykowanych Alu ma duże przeszklenia, wręcz bardzo duże, tym samym gorsze parametry samego profila nie ma aż tak wielkiego znaczenia - choć Alu i tak będzie zimniejsze od drewna czy PVC. Edytowane 17 Marca 2013 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 17.03.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Dokładnie jak napisał Jareko. Przy dużych przeszkleniach gorsze parametry alu nie będą tak odczuwalne, w końcu wwiekszość okna to będzie szkło (0,5 czy 0,6). Przy małych oknach lepiej o alu nie myśleć, bo to jest przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 17.03.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 "W bardzo dobrej konfiguracji można nawet wyprodukować okna z profili aluminiowych o współczynniku U = 1,78 W/(m2K)." A okno drewniane bez problemu ma 1,4 lub 1,3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.03.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 lub samo PVC w okleinie w kolorze RAl ze strukturą okleiny "skórka pomarańczy" - wygląda ja alu I znów Schuco dystansuje innych Tylko oni tak potrafią??? Wiem, miłość jest slepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 IVO - sorki, precyzując moją wypowiedź - miałem na myśli profil a nie okleinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 "W bardzo dobrej konfiguracji można nawet wyprodukować okna z profili aluminiowych o współczynniku U = 1,78 W/(m2K)." A okno drewniane bez problemu ma 1,4 lub 1,3 . To cytat sprzed ilu lat? Widuję już reklamy drewna Uw 0.7 z czymś tam . 0,9 w drewnie jest od paru ładnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 18.03.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 IVO - sorki, precyzując moją wypowiedź - miałem na myśli profil a nie okleinę czyli w czym tak dystansuje ? bo już nie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.03.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Chyba chodzi o malowanie strukturalne. Wygląda super (jak alu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts