Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pcv na aluminium czy drewno ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CINEK - przy montażu trzeba po prostu uważać - jak przy każdym materiale a z trwałością w normalnej eksploatacj - lepiej jak z trwałością lakieru na Twoim samochodzie - nikt sie o to nie ociera, nikt specjalnie nie zarysuje - normalna powłoka lakiernicza z proszkowego

I nie przesadzajmy że tak trudno porobić zaprawki przy zarysowaniach czy głebszych uszkodzeniach - zapewne nie jeden z Was podobne robił przy swoim aucie

Jedyne co Alu można zarzucić to Uw całości - ale np. przy PC to już jego wpływ na koszta użytkowania są o wiele mniejsze ale przy prądzie....

I jakby z innej beczki - w większości na Alu decydują się Inwestorzy posiadający troszkę więcej kasy - sama stolarka jest 20-50% droższa, koszta eksploatacji jakiś tam procent droższe

Wspomniany tu system AWS90Hi jest rozwinięciem poprzednika AWS70Hi, 20 mm szersza rama daje faktycznie, rewelacyjne osiągnięcia jak na Aluminium. tylko.... echhh.... cena

Dostałem propozycje na poncjo (włoski), aluprof ( polska), cortizo ( hiszpania), sziko (niemcy), aliplast ( chyba grecki), jawal ( brak danych).

Czy profile z państw gdzie nie ma zim takich jak w Polsce będą ciepłe ?

Sądziłem, że ktos konkretnie doradzi mi który z nich kupić bo handluje oknami aluminiowymi.

o Polskim zapomniałeś - ostatnio na topie jest PF125p i PF 126p :)

Wespe - w ramach jednego systemu profili rozpiętość cen jest ogromna gdyż zależy od wersji a w praktyce na izolacyjności termicznej i doprawdy nie sposób odpowiedzieć na Twoje pytanie - tak na serio kolejność powinna być odwrotna - najpierw odpowiedź na pytanie - ile mam pieniędzy na koncie - dopiero później - na jaki profil aluminiowy i w jakim wypasie mnie stać

Edytowane przez jareko

Zorientuj się w swoim rejonie co do producenta aluminium w systemie SAPA - Szwecja.

Mają teraz bardzo dobre ceny bo ma nastąpić fuzja z Wiconą i podkręcają przychód.

Sapa, Schueco, Yawal to czołówka systemodawców w aluminiowej stolarce otworowej nie mówiąc już o fasadach.

Coraz więcej Inwestorów jest rozczarowanych technologią PVC i inwestuje w aluminiowe okna do swoich domów. Ja mam dwóch sąsiadów, którzy wymienili okna na aluminiowe i są bardzo zadowoleni. Nic się wygina, nie przemarza, nie kondensuje para wodna - komfort użytkowania najwyższy.

W tej chwili są już dostępne wysoce energooszczędne konstrukcje profili aluminiowych + szyba 0,5 W/m2xK daje przyzwoity poziom Uw.

A trwałość okna aluminiowego dobrze wykonanego - dożywotnia.

Cena wyższa bo aluminium jest droższe od pvc.

Edytowane przez Charlie

Czemu to miałoby być śmieszne?

Większość Producentów, niezależnie od branży ma w swojej ofercie produkty tańsze ale i lepsze. Czego się nie robi dla klienta który jest gotów wydać odpowiednią kwotę :)

Czyli zwyczajnie jest najlepszym uzupełnieniem oferty tam, gdzie inne materiały nie dają "rady". I tego nikt nie neguje.

Ale też ma niewielki udział w rynku, dlatego wiele firm ma ofercie także produkty na inny segment. Prawdę mówiąc, to nie znam firm "typowo" aluminiowych - zawsze to jest mieszanka ALU-PCW ale też uważam że jeśli w salonie okiennym jest na wystawie jedno-dwa okna aluminiowe, to mamy doczynienia z firmą dla której "alu" jest ważaną częścią oferty.

• 1 month później...
ależ oczywistym jest że aluminium jest od PVC i drewna :

- zimniejsze

- sztywniejsze

- trwalsze

- umożliwia wykonanie większych konstrukcji

Nie wiem co może być w tym śmiesznego - taka jest prawda

Doprawdy zimniejsze ?

Dlaczgo jako znawcy i fachowcy udzielacie rad które nie sa do końca zgodne :)

I wcale nie niemieckie prolie :0, tylko polskiego producenta , obiektywnie twierdząc bardzo dobrego - na potrzeby załozyciela tematu w 100 % wystarczające :) i az wcale nie takie drogie jakby sądzić

http://aluprof.eu/uploads/files//ulotka_MB-86%28PL%29.pdf

:)

• 4 months później...
Sama zmiana materiału z jakiego są wykonane okna to nie wszystko ważne jest by dobrać okna do odpowiedniego pomieszczenia tak jak w moim przypadku gdzie 3 lata temu kończyłem budowe domu na działce i musiałem zamontować na raz 18 okien na poczatku chciałem kupić wszystkie takie same by policzyli mi po cenie hurtowej ale okazało się że do każdego pomieszczenia trzeba było się zastanawiać jakie okna potrzebuje i jaką role mają spełniać na szczęście kolega doradził mi żebym spytał jakąś firme która zajmuje się wymianą okien dzięki temu od 3 lat nic się nie dzieje i nie mam tych problemów co w moim mieszkaniu w Łodzi [moderowano reklamę] Edytowane przez joliska

Jezu, miałem podobny problem parę miesięcy temu - tylko nie wymieniałem, a zakładałem nowe okna do nowego domu. W końcu, po burzliwych rozmowach, mnóstwie przeczytanych podręczników wybrałem aluminiowe [:evil: :spam:], póki co ładnie się sprawują i nie żałuję wyboru. Nie mam niestety czasu, by odpowiednio dbać o drewniane Edytowane przez joliska