Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa obiegowa

flaber14

Recommended Posts

witam

muszę dokupić do swojego ogrzewania druga pompę obiegową. ta ma służyć na razie tylko do podłogówki. Od ładnych nastu lat posiada pompę

Omnigena Pompa obiegowa OMI 25-60 OMI2560 i nie miałem z nią nigdy problemów. Teraz się tak zastanawiam czy kupić taką samą czy może model z Leszna 25/6N180. Za modelem z Leszna przemawia że ma niższy pobór mocy i może popychać wodę na wyższą wysokość, ale jest droższa. OMI ma wyższy pobór prądu ale jest że tak powiem u nie sprawdzona do tego w zestawie mam śrubunki, uszczelki i sterownik.

I jeszcze jedna sprawa, przy takiej instalacji zapewne potrzebny będzie jakiś "reduktor" nie wie jak to nazwać fachowo, który będzie na przykład regulował temp. wody puszczanej na podłogę bo jak na centralne puszcze 70 to na podłogę wystarczy mi np. 40. Czy ktoś mógłby mi pomóc po pierwsze jak to się nazywa fachowo a po drugie coś polecić?

Pozdrawia

myślałem że będzie to łatwiejsze ale jak zobaczyłem co to jest za cudo i ile to kosztuje to i tak zlecę to jak i większość zakupów gościowi który będzie u mnie robił hydraulikę. On tylko powiedział że jak chcę to mogę się rozejrzeć za pompa obiegową, i chyba raczej kupię tą OMI, mówią że to chińczyk ale składany w Ożarowie. Ma wyższy pobór mocy niż leszno ale u mnie chodzi tak jak pisałem ładnych parę lat i problemów z nią nie było. No jeszcze mam parę dni do zastanowienia, na OMI i lesznie do 6 jest około 80-100zł różnicy.

A o resztę już niech się hydraulik martwi.

A o resztę już niech się hydraulik martwi.

jak trafisz na kumatego goscia, ktory zrobi dobrze to nie bedziesz sie martwil. gorzej jak trafisz na paproka, ktory wie mniej niz Ty. wtedy to nie on sie bedzie martwil tylko Ty ;).

nie strasze Cie ale chcesz miec zrobione cos dobrze - zrob to sam lub chociaz kontroluj to co robi ze zrozumieniem.

Patrzac na lawine ludzi, ktorzy na forum opisuja swoje problemu uwazam, ze trzeba miec choc troche pojecia i patrzec ludziom na rece bo teraz hydraulikiem jest piekarz. takie czasy ;)

• 8 months później...
  • 1 year później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu o tym, jak sprawdzić instalację centralnego ogrzewania i kotłownię przed zimą. Pokazujemy też wymianę pompy obiegowej stałoobrotowej na elektroniczną, dzięki której można znacznie obniżyć koszt pracy centralnego ogrzewania.

Zobacz inne filmy instalacyjne murator.tv - to Telewizja Budowlana poradnikowa dla Was.

Edytowane przez Redakcja