zygii 12.11.2014 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Hej Zygii. Mój wykonawca niestety też jeszcze nie miał styczności z tą fugą, a wybór padł na białą (do białych płytek). No i mamy poważny dylemat. Standardowy epoksyd jest na moje oko żółtawy. Fugalite wydaje się najbardziej zbliżony do jasnych standardowych fug cementowych... Tylko boję się trochę przebarwień od tego ich mydła (fuga soap, czy jakoś tam). Jak Wasze doświadczenia? Długo już to Wam leży? Z tego co czytam macie kolor biały - czy oprócz tego, że więcej roboty, to wyszły jakieś "kwiatki"? Z góry dzięki za wszelkie informacje! Witaj celafon ! Ta fuga ma kilka odcieni białego z pewnością dobierze właściwy kolor do swojej płytki W przypadku tej fugi i koloru śnieżnobiałego nie ma mowy o kolorze żółtawym jest biała jak śnieg Bez ich mydła i ich środków do mycia nie domyjesz płytek po tej fudze - nie warto oszczędzać tym bardziej, że ich cena jakoś mocno nie zabija. W naszym przypadku nie było mowy o jakimkolwiek przebarwieniu (nie wiem skąd takie obawy ...) Fuga została położona kilka miesięcy temu, nie jest użytkowana non stop (jeszcze nie mieszkamy) ale była już kilka razy myta i nie ma oznak ciągłego zabrudzenia czy żółknięcia. Więcej praktycznych szczegółów z jej użytkowana może jeszcze udzielić "koktajl" (o ile dobrze pamiętam u niej ta fuga ma trzy letni staż) Tą fugę zdecydowanie lepiej i szybciej kładzie się niż epoksyd, więcej jest zabawy przy myciu niż w przypadku fugi tradycyjnej. Co do struktury samej fugi najlepiej zobaczyć na próbkach. Mam nadzieje, że choć po części rozwiałem Twoje wątpliwości Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 12.11.2014 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czy tego nie jest więcej dla inwestora, niż przy pozwoleniach na budowę? Cześć mwie ! Według mnie ilość papierologii przy zakończeniu budowy jest zdecydowanie większa nie wymagania do pozwolenia na budowę. W naszym przypadku budowa nie była poddana inspekcji na zgodność z pozwoleniem na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 13.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 [...] Mam nadzieje, że choć po części rozwiałem Twoje wątpliwości Pozdrawiam ! Muchas gracias amigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 17.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 zygii witam się po raz pierwszy w Twoim dzienniku. Gratuluję Wam pięknego domu. Być może gdzieś już o tym pisaliście, ale nie udało mi się odnaleźć informacji na ten temat - czy fuga ceramiczna, o której w postach powyżej jest wystarczająco elastyczna na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 17.11.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 zygii witam się po raz pierwszy w Twoim dzienniku. Gratuluję Wam pięknego domu. Być może gdzieś już o tym pisaliście, ale nie udało mi się odnaleźć informacji na ten temat - czy fuga ceramiczna, o której w postach powyżej jest wystarczająco elastyczna na ogrzewanie podłogowe? Witam serdecznie p@nna migotka ! Dzieki wielkie za miły wstęp ! Co do fugi ceramicznej, my przy płytkach 60x60 i ogrzewaniu podłogowym daliśmy fugę 0,5 mm (choć wg. różnych opinii powinno być min. 3mm), ale dla nas z pkt widzenia wizualnego nie było to do zaakceptowania i zaryzykowaliśmy. Temperatury płytek nie powinna przekraczać 30 stopni co oznacza, że w zasadzie jest to temperatura jaka panuje latem. Zakładam, ze przy powolnym podnoszeniu temperatury podłogówki nic się nie stanie, ale gwarancji nie dam To takie mojej przemyślenia A jeszcze jedno jak kładliśmy płytki nie wiedzieliśmy, że będzie to fuga ceramiczna kerakolla a bardziej fuga żywiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 17.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Wysłałam zapytanie do producenta. Szerokość fugi... no właśnie:( Boli mnie głowa (gdy o tym myślę) i zęby (gdy sobie to zwizualizuję). Sama nie wiem co robić. Też mamy do położenia 60/60 extra white matt (Ceramica Picassa) i żal mi ich okrutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 22.11.2014 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Mimo, że jeszcze nie mieszkamy to w dniu wczorajszym odebrałem dokumenty z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego stanowiące o zakończeniu budowy :wiggle: W tym tygodniu podpisaliśmy też umowę na wykonanie mebli, na razie na próbę do łazienki, jeśli wszystko będzie ok to zamawiamy kuchnie wraz z wyspą i elementy niezbędne zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 22.11.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W takim razie gratuluję A jak długo zajął ci cały proces - zgromadzenie całej dokumentacji do momentu uzyskania dokumentu zakończenia budowy? Pozdrawiam, Beszo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 02.12.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Gratuluję!! i życzę bezproblemowego wykańczania i przeprowadzki Mimo, że jeszcze nie mieszkamy to w dniu wczorajszym odebrałem dokumenty z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego stanowiące o zakończeniu budowy :wiggle: W tym tygodniu podpisaliśmy też umowę na wykonanie mebli, na razie na próbę do łazienki, jeśli wszystko będzie ok to zamawiamy kuchnie wraz z wyspą i elementy niezbędne zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.12.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Wszystkim którzy jeszcze pamietaja nasz dziennik zyczymy zdrowych, pogodnych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego co najlepszego w 2015 roku, solidnych ekip i wygranej w totka Ps Konstrukcja naszej wykonywanej umywalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 24.12.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Umywalka zapowiada się ciekawie... Stopniujesz napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 08.02.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zyggi dzieje się coś?? Jak idzie wykańczanie? Kiedy koniec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 09.02.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zyggi dzieje się coś?? Jak idzie wykańczanie? Kiedy koniec?? Witaj M.A.G. ! W zasadzie na początku stycznia ruszyliśmy z wyborami i zamawianiem sprzętu AGD, sof, lamp, łóżek, materacy (w tym miejscu to się już doktoryzuje przeszło miesiąc ...), montażem luster, itp., część z tych wyborów jest zamówiona, część jest już na miejscu, ale najważniejsze jest to, że główne koncepcje są uzgodnione z naszym architektem - niezbędne min żeby móc się wprowadzić. Największą zagwozdką jest stolarz, który jest spóźniony, argumentuje, że to nie z jego winy i tu ma trochę racji (tzw. wypadek przy pracy tzn. przemrożony klej) i deklaruje, że to co nam niezbędne do zamieszkania będzie gotowe na koniec marca - czas pokaże Mamy spiętą instalacje RTV/SAT, jestem pod wrażaniem jak ekipie poszły prace 4 godzinki i po sprawie (fakt kable wcześniej rozprowadzone) wraz ze sprawdzanie poziomu sygnałów i regulacją czaszy SAT. Przy okazji warto rozważyć możliwość użycia hermetycznych złączek na koncetryk, wygląda to bardzo profesjonalnie, a wykonawcy dają 3 lata gwarancji na takie instalacje. Pamiętajcie o skrętce od internetu do telewizora i sprzętu grającego - w zasadzie to już standard A to efekt adaptacji gniazda odkurzacza ATOMIC Berker B Kwadrat do GIRY (wystarczy usunąć kilka plastików, coś tam przypiłować i wygląda jak fabryczne). Więc jak przystało na nas powolutku do przodu UWAGA M.A.G. może się zdarzyć, że nas przegonicie Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.05.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Z ciekawostek trawnik po dwóch miesiącach wygląda tak jak na zdjęciu, nie ukrywam, że przed jej posianiem chodziła mi po głowie trawa z rolki, ale dziś wiem, że nie mam czego żałować Z moich obserwacji wynika, żeby uzyskać ładny trawnik musimy go regularnie nawozić i podlewać (powiecie, że pewnie ameryki nie odkryłem, ale ja zaobserwowałem ogromną różnice kiedy trawnikowi zaczynało brakować składników odżywczych, w szczególności w trakcie wzrostu i jego silnego nawadniania które powoduje wypłukiwanie składników odżywczych). [ATTACH=CONFIG]278369[/ATTACH] Bardzo ładna trawa ! Jaką siałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 28.05.2015 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Bardzo ładna trawa ! Jaką siałeś ? Witaj Barth3z w naszym zakurzonym dzienniku ! Tak na początku troszkę uprzejmości, gratuluje Ci rzeczowego dziennika budowy! Jest on jednym z nielicznych do których jeszcze zaglądam Jeśli chodzi o trawę to sialiśmy barenbrug exclusor, polecam choć wg. mnie piekielnie wymagając pod kątem nawożenia (raz na 4-5 tygodni musi być zasilona nawozem), nawodnienia i koniecznie musi być wertykulowana na wiosnę ( nawet nie wiem, czy nie 2 x ale tu może M.A.G. się wypowie....). Mogę powiedzieć, że się uczymy siebie tzn trwa i ja:wiggle: A jeszcze jedno konieczne koszenie 1x w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.05.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Dzięki zygii ! Nie ukrywam, że twój dziennik też mnie inspiruje. Jest kilka rzeczy który podchwycę i nie jest to trawa Co do dbania o trawę, to patrząc na efekty sądzę, że warto poświęcić nieco więcej czasu. Efekty są wymierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 07.06.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Witaj Barth3z w naszym zakurzonym dzienniku ! Tak na początku troszkę uprzejmości, gratuluje Ci rzeczowego dziennika budowy! Jest on jednym z nielicznych do których jeszcze zaglądam Jeśli chodzi o trawę to sialiśmy barenbrug exclusor, polecam choć wg. mnie piekielnie wymagając pod kątem nawożenia (raz na 4-5 tygodni musi być zasilona nawozem), nawodnienia i koniecznie musi być wertykulowana na wiosnę ( nawet nie wiem, czy nie 2 x ale tu może M.A.G. się wypowie....). Mogę powiedzieć, że się uczymy siebie tzn trwa i ja:wiggle: A jeszcze jedno konieczne koszenie 1x w tygodniu Się wypowie Ale najpierw, co u Ciebie Zygii ?? Mieszkasz? Trawa- barenburg exclusor to fajna mieszanka ale faktycznie wymagająca. Jakbyś znalazł czas na koszenie 2-3 razy w tygodniu to dopiero byłoby widać ładną darń tworzy exclusor ale to oznaczałoby że na pół etatu musiałbyś zostać ogrodnikiem Wiosną to wyłącznie wyczesanie filcu, a sama wertykulacja jesienią. Najlepiej z piaskowaniem i dosiewką. I tak co roku. Wrzuć zdjęcie jak teraz wygląda trawnik. jeśli możesz zrób zdjęcie z góry pionowo w dół z wysokości około 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 12.06.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Się wypowie Ale najpierw, co u Ciebie Zygii ?? Mieszkasz? Trawa- barenburg exclusor to fajna mieszanka ale faktycznie wymagająca. Jakbyś znalazł czas na koszenie 2-3 razy w tygodniu to dopiero byłoby widać ładną darń tworzy exclusor ale to oznaczałoby że na pół etatu musiałbyś zostać ogrodnikiem Wiosną to wyłącznie wyczesanie filcu, a sama wertykulacja jesienią. Najlepiej z piaskowaniem i dosiewką. I tak co roku. Wrzuć zdjęcie jak teraz wygląda trawnik. jeśli możesz zrób zdjęcie z góry pionowo w dół z wysokości około 1 m Witaj MAG ! Jeszcze nie mieszkamy, ale widzę duże światełko w tunelu Wszystko co niezbędne do zamieszkania, tzn. kuchnia, wyspa, umywalki właśnie, tzw. niezbędne min. zjeżdżają.......koniec w przyszłym tygodniu, więc jest szansa ... Łózka (choć nie złożone jeszcze), materace nawet TV już są Co do koszenia 2-3 razy w tygodniu no way (musimy na to wszystko jakoś zapracować) ...pozostaje piątek lub sobota, co do zdjęcia, nie mam, jak mi nie wyleci z głowy to cyknę jutro Niestety ostatnio w trakcie tych upałów, mimo nawodnienia trawa podeschła mi od kostki granitowej ....i tu mamy problem, bo mam wodę dość mocną zażelazioną co powoduje, że kostka staje się "dziwnie złota" w miejscach gdzie MP rotory (hunter) rozpoczynają nawadnianie, a że praktycznie nie zaczynają one nawadniać od początku, to trzeba je ustawić 5-10 stopni wcześniej, co powoduje efekt opisany jak wyżej, no i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 13.06.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 To świetnie teraz to już z górki - poustawiać meble i mieszkać . Super, gratuluje. Co do żółtej wody.... Mam kilka systemów na studniach głębinowych w rejonach gdzie ilość żelaza i manganu w wodzie przeraża. Miałem przypadek że inwestor uparł się na żółtą kostkę granitową na obrzeża trawnikowe (ok. 900zł/t) a na chodnikach dał szarą (360zł/t) bo żółta była za droga... Po roku podlewania wszystkie krawężniki były żółte i właściwie bez różnicy między oryginałem a "farbowaną" Niestety z roku na rok wygląda coraz gorzej. Ale coś za coś... Trochę lepiej w takich miejscach sprawdzają się klasyczne zraszacze rotacyjne. MP Rotator nie ma tak ostrych krawędzi podlewania..... a z resztą..... nawet jakby miał to niestety wiatr zrobi swoje pamiętaj o zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 14.06.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witaj zygii,tak patrze na Twoją stopkę i nie mogę się nadziwić, zapotrzebowanie ciepła masz minimalne, a kocioł 19 kW, zdradź mi czym się kierowałeś i czy nadal podjąłbyś taką decyzję zakupową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts