anatak 27.01.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam Wszystkich czytających Czas na małe podsumowanie prac: BONIE w zasadzie zakończone, pozostałą jeszcze kwestia położenia gładzi nad ich górną krawędzią. Użyliśmy bonie firmy Bella Plast BP11 H3 L300 wraz z łącznikami BP11 ŁĄCZNIK H3, gdzie górny wąs pozostał, dolny został usunięty, każda bonia po jej zewnętrznej stronie została zmatowiona papierem ściernym i kolejno przesmarowana Quart gruntem firmy Remmers (drobny piasek z klejem). Bonie były mocowane na gipsie i na kleju do płytek. W mojej ocenie "proces technologiczny" ich montażu jest już na tyle stabilny, że firma Anatak może już przyjmować zlecania na kilometry Przy okazji słowa uznania i podziękowania [ATTACH=CONFIG]236028[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]236029[/ATTACH] PŁYTKI W ŁAZIENKACH - pierwsze metry zostały położone, efekty na poniższych zdjęciach [ATTACH=CONFIG]236032[/ATTACH] Szlify na 45 stopni [ATTACH=CONFIG]236033[/ATTACH] Dziś także rozmawialiśmy w sprawie zewnętrznej balustrady która pdobno jest niezbędna żeby budynek mógł być "odebrany do użytku", chyba, że macie inne doświadczenia ? W przyszłym tygodniu mam być montowana rekuperacja wraz z glikolowym wymiennikiem (GGWC) firmy Promont (czekaliśmy na niego prawie 2 miesiące, dostawa z początku grudnia przesunęła się na początek stycznia). [ATTACH=CONFIG]236039[/ATTACH] znów miło czytać pochwały dziękujemy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Rozwiń temat, Robert.Czy się mylę, czy ten sam architekt projektował Wam obydwojgu dom, a inny, ale ten sam, projektował Wam wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 28.01.2014 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Czy się mylę, czy ten sam architekt projektował Wam obydwojgu dom, a inny, ale ten sam, projektował Wam wnętrza? Cześć Robert, Nie mylisz się, dokładnie jest jak piszesz Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 29.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 WOW nie wiedziałam - w takim razie czekam na publikacje w gazetach wnętrzarskich waszych domów:yes: Zgadnij kto wchodzi od poniedziałku na moją budowę z rekuperacją? Dzięki za kontakt:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 29.01.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 WOW nie wiedziałam - w takim razie czekam na publikacje w gazetach wnętrzarskich waszych domów Aha Beata, ja czekam na zdjęcia Twojego domu Ściskam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 03.02.2014 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 WOW nie wiedziałam - w takim razie czekam na publikacje w gazetach wnętrzarskich waszych domów:yes: Zgadnij kto wchodzi od poniedziałku na moją budowę z rekuperacją? Dzięki za kontakt:bye: Cześć Beszo Z firmą o której mówimy to jest troszkę tak jest jak piszę lullaby, zależy kto przyjedzie ...choć u mnie założenia projektowe się sprawdziły w 100%. Czasami przez pośpiech i napięte terminy chłopaki pędzą do przodu co może mieć wpływ na jakość prac, więc "patrz" na ręce Oj widzę, że koleżanka ostro ruszyła z budową ....czasami przydaje się zewnętrzny motywator Pozdrawiam i kibicuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 03.02.2014 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Oj weekendzik był pracowity ...inwestor zmobilizował się i wykonał modyfikację wymiennika glikolowego. Założenie było takie, że filtr powietrza ma być w wymienniku wyjmowany, bo i po co komu inny...... Firma PROMONT założenia projektowe przyjęła i wyprodukowała wymiennik który miał filtr zamontowany na stałe, a to wszystko wyszło w trakcie montażu W efekcie końcowym powstała propozycja rozwiązanie problemu i firma dorobiła klapkę, kątowniki, itp...a pozostała część to moja praca i parę narzędzi Wymiennik przed modyfikacją w trakcie (wycięty otwór i nitonakrętki) efekt końcowy Jeszcze tylko ocieplenie i temat zamknięty Ale to nie wszystko, przyszedł czas na montaż sterownika Alres MRS-20C (http://www.alres.pl) Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, płytka prawie idealnie pasuje w miejsce oryginalnej płyty (jeden otwór należy przesunąć), troszkę złączek wago, lutownica i efekt końcowy jak poniżej. W praktyce wymiennik glikolowy podgrzewa powietrze wpadające do rekuperatora z -5 stopni do +6 stopni :D Plusy sterownika : - możliwość ustawienia 5 prędkości rekuperatora które mogą być osobno [%] definiowane przez użytkownika, - automatyczne włączanie pompy glikolowego wymiennika, - dotykowy kolorowy ekran z informacją o temperaturach. W zeszłym tygodniu cały czasu były prowadzone pracę przy gładziach, przy okazji uzupełniono braki tynku w kotłowni. Niestety z powodu choroby układanie płytek musiało poczekać do tego tygodnia Edytowane 5 Lutego 2014 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 04.02.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Zygii, Lullaby a jakie anemostaty wybraliście - pochwalcie się proszę Na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do ekipy, tym bardziej, że ułożenie recu jest dość kłopotliwe - dużo podciągów, wylewki z podłogówką i tynki - zamysł jest zobaczymy jak im wyjdzie wykonanie;) Najgorsze jest to, że firmę i projekt już miałam na etapie wylewania stropu i od tego czasu firma zbywała mnie słowani jeszcze mamy czas a po wylewkach wycofała się. A dziury w stropie według ich projektu są niezrozumiałe dla 2 innych firm wentylacyjnych:bash: Obiecuję, że zdjęcia wyślę wam jak będzie co pokazywać na razie wygląda jak surowy magazyn:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 04.02.2014 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Zygii, Lullaby a jakie anemostaty wybraliście - pochwalcie się proszę Na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do ekipy, tym bardziej, że ułożenie recu jest dość kłopotliwe - dużo podciągów, wylewki z podłogówką i tynki - zamysł jest zobaczymy jak im wyjdzie wykonanie;) Najgorsze jest to, że firmę i projekt już miałam na etapie wylewania stropu i od tego czasu firma zbywała mnie słowani jeszcze mamy czas a po wylewkach wycofała się. A dziury w stropie według ich projektu są niezrozumiałe dla 2 innych firm wentylacyjnych:bash: Obiecuję, że zdjęcia wyślę wam jak będzie co pokazywać na razie wygląda jak surowy magazyn:lol2: Hej Beata ! Mamy standardowe anemostaty (takie półokrągłe) niestety nie bardzo nam się podobają, ale zwróciliśmy na nie uwagę dopiero w momencie kiedy były już u nas na budowie (ich plusem jest łatwość regulacji i cena ) Dość ciekawą propozycje ma firma Alnor. Czy firma obecnie wykonująca instalacje rekuperacji bazuje na Twoim pierwotnym projekcie i czy bierze odpowiedzialność za całość wykonywanej instalacji ? Czy Twoja instalacja jest wykonana w oparciu o rury 75 mm czy może inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 05.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Hej Zygii, Projekt wykonywali na nowo, gdyż projekt pierwotny był nie zrozumiały dla nich i jeszcze jednej firmy wentylacyjnej. Ogólnie rzecz biorąc sprawa wyglądałaby duuużo prościej, gdyby instalacja była prowadzona przed podłogówką i wylewkami - czego byłam nieświadoma mając zaufanie do pierwotnej firmy i nie zgłębiając tematu w necie:( Teraz na tym etapie podobno muszą używać dużych średnic rur - 100,125,200 które gdzie niegdzie trzeba będzie zabudować a jakby były układane wczesniej można by było użyć mniejszych rur (inny system?) i ukryć je w wylewkach. Wiąże się to również z większą ilością pionów na tym etapie - 2 dodatkowe piony:bash: Ile w tym prawdy i słuszności nie dociekam chcę już mieć ten temat za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 06.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Hej złota rączka, co teraz robicie? Gres ułożony? Łazienki gotowe? Pokaż coś BESZO, wybrałaś w końcu TW? W nawiązaniu do tego, co pisałam o nich u siebie i Twojego pytania o anemostaty - zamówiłam Lindab, przyszło jakieś kremowe barachło, traktuję jako tymczasowe. Tym samym, pilnuj zgodności zapisów umowy z wykonawstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 09.02.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Hej Zygii, Projekt wykonywali na nowo, gdyż projekt pierwotny był nie zrozumiały dla nich i jeszcze jednej firmy wentylacyjnej. Ogólnie rzecz biorąc sprawa wyglądałaby duuużo prościej, gdyby instalacja była prowadzona przed podłogówką i wylewkami - czego byłam nieświadoma mając zaufanie do pierwotnej firmy i nie zgłębiając tematu w necie:( Teraz na tym etapie podobno muszą używać dużych średnic rur - 100,125,200 które gdzie niegdzie trzeba będzie zabudować a jakby były układane wczesniej można by było użyć mniejszych rur (inny system?) i ukryć je w wylewkach. Wiąże się to również z większą ilością pionów na tym etapie - 2 dodatkowe piony:bash: Ile w tym prawdy i słuszności nie dociekam chcę już mieć ten temat za sobą Cześć Beszo Ja z przykrością muszę stwierdzić, że moja opinia co do firmy Tora uległa pogorszeniu, dlatego też zostanie zmodyfikowany wpis na białej liście Z niedawno wykonywanej instalacji glikolowego wymiennika (część hydrauliczna) nastąpił wyciek glikolu z grupy pompowej => przyczyna, jeden ze śrubunków można było praktycznie odkręcić ręką Po dokładniejszym przyjrzeniu się jakości montażu pozostawia on wiele do życzenia (przez grupę pompową przechodzą dwie rury, każda z nich praktycznie "goniła" we wszystkie strony - zbyt mała ilość pkt mocowań, rury nie trzymały pionu/poziomu, dwie połówki styropianowe od grupy pompowy nie zatrzaskiwały się, jedna przesunięta wzgledem drugie o ok 5mm, itp). Jak ja nie znoszę braku jakości wykonania Wszystko poprawione w własnym zakresie, ale niesmak pozostał Mam szczerą nadzieję, że u Ciebie będzie wszystko w porządku (zależy od ekipy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 09.02.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Hej złota rączka, co teraz robicie? Gres ułożony? Łazienki gotowe? Pokaż coś BESZO, wybrałaś w końcu TW? W nawiązaniu do tego, co pisałam o nich u siebie i Twojego pytania o anemostaty - zamówiłam Lindab, przyszło jakieś kremowe barachło, traktuję jako tymczasowe. Tym samym, pilnuj zgodności zapisów umowy z wykonawstwem. Cześć Lullaby, Istotnie czasami coś tam "podłubie" ...takie oderwanie od dnia codziennego Wszystko jakoś idzie jakoś powoli, na raz są robione dwie łazienki (w sensie płytek i zabudowy), na dziś położone są podłogi i około 30% ścian. W tzw. między czasie wyrównywane są sufity, bo niestety "pod światło" widać nierówności na łączeniach (i tu znowu jestem niemile zaskoczony, ponieważ zakładałem, że na sufity wystarczy tylko nałożyć gładź......) a wczoraj odbył się zaległy montaż pochwytów do bramek. Mam nadzieje, że na koniec tygodnia będzie co pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 11.02.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Cześć Zygii,Ale mnie zdołowałeś ostatnim wpisem:( A już myślałam, że będzie z górki w tym temacie. Dziękuję za informację - skontaktowałam się z Torą i omówiłam współpracę aby była wykonana prawidłowo, sugerując, że forum ma duże oddziaływanie:yes: Mam nadzieję, że się przyłożą i będę mogła ich oficialnie pochwalić.Lulla dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam was serdecznie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 19.02.2014 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Cześć Zygii, Ale mnie zdołowałeś ostatnim wpisem:( A już myślałam, że będzie z górki w tym temacie. Dziękuję za informację - skontaktowałam się z Torą i omówiłam współpracę aby była wykonana prawidłowo, sugerując, że forum ma duże oddziaływanie:yes: Mam nadzieję, że się przyłożą i będę mogła ich oficialnie pochwalić. Lulla dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam was serdecznie:bye: Witaj Beszo, Może warto ich pochwalić dopiero po wykonaniu drugiego etapu (żeby nie było, że będziesz musiała modyfikować wpis tak jak ja...) Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 19.02.2014 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) I żeby tradycji stało się zadość kolejne opóźnienie w kładzeniu płytek w łazienkach ....... A to z powodu, że chcemy, żeby drzwi do kabin prysznicowych były wykonane BEZ uszczelek. Nasz Pan szklarz twierdzi, że nie pierwszy raz już wykonuje tego typu kabiny, ale warunkiem ich wykonania są posadzki z dużymi spadkami do odpływu. U nas niestety były zbyt małe i trzeba było ściągnąć część płytek...na szczęście obyło się bez strat jeśli chodzi o płytki, ale niestety nie udało się uratować syfonów z odpływów (część na zamówienie, okres oczekiwania 1 tydzień) W tzw między czasie ekipa położyła pierwszy rząd płytek w przedpokoju a ja ostatecznie ociepliłem wymiennik glikolowy. Dla poprawienia humoru inwestor kupił sobie nowy gadżet Podjęliśmy decyzje co do wewnętrznych parapetów, będą białe, malowane, z hartowanego szkła, licowane od czoła ze ścianą. Nie wiem, ja Wy ale ja z utęsknieniem czekam na wiosnę Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestGit 20.02.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Wiosna to już jest Cześć Zygii. Mocarny gadżet jak na fingerprinty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 21.02.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Wiosna to już jest Cześć Zygii. Mocarny gadżet jak na fingerprinty No nie wierze kogo goszczę Witaj JestGit !!! Nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam na jakieś zdjęcia z Twojego placu budowy Co do gadżetu, wprawdzie to nie Gira ale tle innych "ujdzie" i mam nadzieje, że paluszki będzie dobrze scanował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestGit 21.02.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jest stan zero, 15-go ruszamy dalej. Zbiorę zdjęcia i powrzucam w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 01.03.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 W tym tygodniu wreszcie Leony znalazły swoje miejsce Jeśli ktoś planuje położyć bonie to warto wcześniej zaplanować ich "połączenie" z ościeżnicą drzwi. Poza tym płytki zostały położone w kuchni i korytarzu (ale niestety nie mam zdjęć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts