Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie będę się rozpisywał technicznie jakie są różnice pomiędzy LEDami SMD a COB, barwą światła, itp ponieważ żarówka którą otrzymałem nie ma sobie równej (przy założonej mocy 15W) :yes:

Jak dla mnie można powiedzieć, że jak kupować żarówki LED to tylko COBy :yes:

Przyszedł czas na zamówienie żarówek Ar111 G53 praktycznie do całego domu, ilość pkt świetlnych została zredukowana z 80 do 50 a to min. także za sprawą wydajnego oświetlenia LEDowego. Niestety po początkowym zachwycie żarówkami LED w technologii COB stwierdzam, że ich wadą (przynajmniej dla nas) jest to, że mają kąt padania światłą równy 120 stopni a nam zależało na oświetleniu bardziej "punktowym" :yes:

Po otrzymaniu i przetestowaniu próbek z chin (ok 7 typów) dziś zamówiłem żarówki parametrach jak niżej:

Model Number: CE RoHS 15W AR111 led spot light

Viewing angle: 30 degree

Lamp Power: 15W

LED Light Source: 12pcs Epistar leds

Lumens: 1100-1110lm

Input Voltage: 12V/DC

Warranty : 3 years

Cert : CE RoHS SAA TUV

15W.jpg

15(1)(1).jpg

ar111_30_10(1).jpg

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie, nie zamawiajcie żarówek ze "słabej jakości" zasilaczem (nie firmowym) 230V AC na 12V AC/DC, dlaczego zasilacze te dość mocno "sieją" i powodują zakłócenia w odbiorze radia, TV. Ze względu na różne temperatury światła i jego jakość (lumeny) warto najpierw zamówić próbkę i po jej otrzymaniu i przetestowaniu złożyć docelowe zamówienie :rolleyes:

Stopa zwrotu tej inwestycji zakładam, że nie dłużej nić 1,5 roku dla wszystkich żarówek (nie wszystkie będą non stop używane) ;);)

Model Number: CE RoHS 15W AR111 led spot light

Viewing angle: 30 degree

Lamp Power: 15W

LED Light Source: 12pcs Epistar leds

Lumens: 1100-1110lm

Input Voltage: 12V/DC

Warranty : 3 years

Cert : CE RoHS SAA TUV

[ATTACH=CONFIG]247481[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]247482[/ATTACH]

Kto to produkuje ?

Zygi my jeszcze nie wybraliśmy, ale zainteresował mnie ten model u Ciebie, bo jest bardzo delikatny i prawie niewidoczny

czy już może dokonałeś próby jak sobie radzi z odbiorem wody??

Kori,

Istotnie jest "delikatny", co do ilosci odprowadzanej wody to niestety w praktyce nie probowalem ....nie mamy jeszcze uruchomionej cieplej wody (ale zawsze wszystko mozna obliczyc ....)

Hej Zygii. Świetny dom, będę podglądać i kibicować na etapie wykończeniówki.

Czy mógłbyś napisać, jakie masz płytki w łazience - białe, grafitowe i szare?

Witaj w naszym dzienniku:welcome:

Przy okazji samych udanych wyborów materiałów do Twojej wykończeniówki :bye:

Producenta i model płytek podałem w poście #130 i #134.

No to mam zagwozdkę :-P:-P:-P

Drzwi Leon mają ościeżnicę aluminiową (na zdjęciu oklejoną taśmą malarską) do których dochodzi tynk gipsowy.

Te dwie powierzchnie tworzą jedną płaszczyznę także kolorystycznie. Problem w tym, że po pomalowaniu ściany i ościeżnicy tą samą farbą "ścienną" mogą się pojawić się pęknięcia na ich łączeniu.

Na dziś mamy pomysł, że to połączenie będzie wypełnione Cekolem 40 (masa z włóknem) bo np. akryl się "ciągnie".

Czy macie może inne pomysły lub/i doświadczenia ??

Z góry dzięki !

zdjęcie(13).jpg

Hello !!

Wiedzę, że zrobiłaś sobie dłuższą przerwę (przynajmniej od DB) .....czasami trzeba, a zima to chyba najlepszy okres :bye: :bye:

Specjalnie dla Ciebie zdjęcie kleju jaki był użyty do klejenia boni :D

Przy okazji może jakiś update Twojego dziennika :popcorn:

[ATTACH=CONFIG]247073[/ATTACH]

Dziękuję :) Kleimy od nowa ;)

Edytowane przez lullaby

• 2 weeks później...
No to mam zagwozdkę :-P:-P:-P

Drzwi Leon mają ościeżnicę aluminiową (na zdjęciu oklejoną taśmą malarską) do których dochodzi tynk gipsowy.

Te dwie powierzchnie tworzą jedną płaszczyznę także kolorystycznie. Problem w tym, że po pomalowaniu ściany i ościeżnicy tą samą farbą "ścienną" mogą się pojawić się pęknięcia na ich łączeniu.

Już czas na małą aktualizacje dziennika :bye:

Pęknięcia na łączeniu ościeżnicy z tynkiem chyba nie powinny być już problemem ...czas pokaże :cool:

Po burzy mózgów wspólnie w Wykonawcą podjęliśmy decyzyjne, że zastosujemy akryl szpachlowy

zdjęcie 1(1).jpg

Efekt przejściowy

zdjęcie 2(2).jpg

Efekt końcowy:

zdjęcie 4(5).jpg

Kontynuując dzisiejszy wpis:

Dziś można powiedzieć, że zakończone zostały gładzie, kilkanaście wiaderek i po sprawie :wiggle::wiggle:

W tym wypadku moje założenia musiałby być zweryfikowane, a jednak gładzie mimo tynku położenia gipsowego Knauf Diamant :p

Zamontowaliśmy szklane parapety o grubości 6mm, szkło hartowane, malowane na docelowy kolor ścian.

A zdjęcie przedstawia, co może nie widać parapet który ma 4m długości i jest wykonany z jednego kawałka (szacun dla Wykonawcy)

zdjęcie 3.jpg

Powoli montowane są lampy (jeszcze bez obrobienia zewnętrznych krawędzi)

zdjęcie.jpg

Edytowane przez zygii