Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Bami,

Miło, że Ci się podoba ...tak będą jeszcze zrobione fronty szafek w kuchni. Co do łączeń są one wykonane możliwie "na styk"

Zwykłem dawać namiary na wykonawców dopiero po skończonej pracy ..... (a z tego co wiem Pan Piotr ma zarezerwowane terminy 3-4 miesiące do przodu, my czekaliśmy prawie pół roku).

Co do stolarza, dziękuje za pamięć...ja skojarzyłem, że mamy przecież stolarza z Kalwarii Zebrzydowskiej, który wykonywał nam już meble w 2007. Właśnie wczoraj wysłałem do niego szczegółowe rysunku z prośbą o wycenę :rolleyes:

W przyszłym tygodniu będzie w Warszawie więc już jesteśmy umówieniu ;)

Akurat szklarza też mam bardzo dobrego :D

Udanej majówki :bye:

Zygii,

pytałam z czystej ciekawości, mam już wykonawców. Po prostu jak szukałam kontroferty, miałam z tym duży problem.

Napisz proszę, jak rozwiązujesz kwestię otwierania frontów oblozonych spiekiem? Ja przymierzam się do push-to-open, ale wykonawca kuchni mi odradza. W razie czego mam wybrane awaryjne uchwyty.

no i informacja sezonu: jak sprawdzi się malowanie natryskowe, podzielisz się namiarem? Mi sen z powiek spędza nasz korytarz na górze, malowanie natryskowe byłoby idealne :)

Pan Tomek pewnie w swoim żywiole :D

Fajnie, że już malujecie, teraz pójdzie z górki!

Cześć Lullaby,

Istotnie Pan Tomek jest w swoim żywiole u niego praca do drugiej w nocy to standard, ale ilość pracy przy konfiguracji wszystkich obwodów, przełączników, lamp, lampeczek, czujek alarmu, itp. jest naprawdę ogromna :rolleyes:

Na dziś mogę powiedzieć, że system jest skonfigurowany na 85% :wiggle:

A to "kawałek" naszego oprogramowania :rolleyes:

zdjęcie(6).jpg

Trzymam kciuk na Twoją wykończeniówkę i instalacje :bye:

Domyślam sie ze jestes zadowolony:) malowanie to juz jeden kroczek od końcówki i mozna sie wprowadzać:) tez pamietam to fajne uczucie ze to juz juz:)( u nas malowanie w ogóle było ostateczne- troche poukładało sie tak ze najpierw mieliśmy położone podłogi a potem malowanie wiec gdybtylko pomalowalismy to od razu sie wprowadziliśmy bo wszystko było juz gotowe)

Cześć koktajl

Nawet nie wiesz jak jestem zadowolony, choć przez bonie i podłogę drewnianą malowanie odbędzie się dwóch etapach, głównie mówię tu o ścianach wzdłuż schodów i ścianach na których będzie się kończyć kładzenie desek drewnianych ("w boniach").

Wnioskuje, że budowę zakończyliście jakiś czas temu, czy prowadziłaś forumowy dziennik budowy (bo jak wiesz, ja też zacząłem późno.....;)) ?

Zygii,

pytałam z czystej ciekawości, mam już wykonawców. Po prostu jak szukałam kontroferty, miałam z tym duży problem.

Napisz proszę, jak rozwiązujesz kwestię otwierania frontów oblozonych spiekiem? Ja przymierzam się do push-to-open, ale wykonawca kuchni mi odradza. W razie czego mam wybrane awaryjne uchwyty.

no i informacja sezonu: jak sprawdzi się malowanie natryskowe, podzielisz się namiarem? Mi sen z powiek spędza nasz korytarz na górze, malowanie natryskowe byłoby idealne :)

Hej Bami,

Co do otwierania frontów szafek to szczerze powiem, że się jeszcze nie zastanawiałem....i nie wiem jaki problem mogłoby stanowić otwieranie push to open. U nas na 100% nie będzie "wystających" uchwytów zewnętrznych http://emotikona.pl/emotikony/pic/0doubledown.gif

Co do malowania natryskowego, gro czasu zajmuję oklejanie, trzeba przyjąć 2-3 dni i 2 osoby na dokładne oklejenie domu o powierzchni ok 200m2. Jak dla mnie efekt rewelacyjny, struktura jednolita bez śladów wałka (przynajmniej na dzień dzisiejszym kiedy okna są jeszcze zasłonięte przez folie maskujące).

Niektóre firmy reklamują się, że malowanie natryskowe to min. mniejsze zużycie farby, z mojej obserwacji i rozmowie z Wykonawcą istotnie może i tak jest, ale na dużych jednolitych płaszczyznach bez krawędzi. W przypadku domu z dużą ilością pomieszczeń ta teoria nie ma zastosowania i do wyliczeń należy przyjąć max zużycie na m2.

Namiary prześle Ci na priv ponieważ u nas praca wciąż jeszcze trwa.

O to kilka fotek:

zdjęcie(7).jpg

zdjęcie 5(11).jpg

zdjęcie 4(16).jpg

A to propozycja rozwiązania jeśli ktoś ma lampy okrągłe i potrzebuje je zakryć przed malowaniem, można zamówić krążki z XPS wycinane na ploterze na dowolną średnicę i kształt. Ja za 50 szt. zapłaciłem 50zł :)

zdjęcie 1(17).JPG

Hej Bami,

Co do otwierania frontów szafek to szczerze powiem, że się jeszcze nie zastanawiałem....i nie wiem jaki problem mogłoby stanowić otwieranie push to open. U nas na 100% nie będzie "wystających" uchwytów zewnętrznych http://emotikona.pl/emotikony/pic/0doubledown.gif

problemem (wg mojego wykonawcy kuchni - dla wyjaśnienia kuchnię robią 3 ekipy: pan od kuchni właściwy, kamieniarze od spieków i pan od drzwi pod spiek) jest ciężar frontu - ale wg mnie przesadza, bo spiek to stosunkowo lekki materiał. Tez chcę za wszelką cenę uniknąć uchwytów. Jaki spiek wybrałeś do kuchni: kolor? Faktura?

fantastyczny pomysł z tymi zaślepkami z xps - pozwolisz, ze zgapię

czy ekipa od malowania zabezpieczała Ci dom, czy robiliście to sami?

Zygii: Jaki jest orientacyjny koszt 1m. samej płyty Cembrit i jak szacujesz koszty całości za1m?

Cześć tomekwa,

Co do płyty Cembrit my płaciliśmy 141 zł/m2 + 2 tys zł za transport z fabryki.

Ten dodatkowy koszt transportu wynikał ze faktu, że zamówiliśmy płytę Cembonit Flint 8mm która nie była produkowana w PL.

Koszt wykonania m2, oj będzie ciężko to policzyć, bo jest zależne od sposobu montażu (czy klejeni czy nitowanie), jaka grubość warstwy ocieplenia co wpływa na cenę podkonstrukcji i wełny, czy wełna kamienna (która nie chłonie wilgoci) czy szklana, koszt robociznym, jaka płyta, czy barwiona w masie, czy malowana, itp. Ja dostawałem wyceny z materiałem od 450-500zł/m2 (płyta jak wyżej, podkonstrukcja aluminiowa, 20 cm ocieplenia, płyta klejona do podkonstukcji)

Z praktyki myślę, że jeśli mocno się zaangażujesz to można zejść do kwoty ok 350 zł/m2 ...moim zdaniem gra warta świeczki.

W razie wątpliwości już wiesz kogo możesz dopytać :D

Jaki spiek wybrałeś do kuchni: kolor? Faktura?

fantastyczny pomysł z tymi zaślepkami z xps - pozwolisz, ze zgapię

czy ekipa od malowania zabezpieczała Ci dom, czy robiliście to sami?

Spiek - kolor czarny/grafit, bez faktury.

Tak ekipa od malowania zabezpieczyła nam dom.

Co do XPS oczywiście, warto dzielić się dobrymi rozwiązaniami ułatwiającymi życie budowlane :D

Mieszkamy już od ponad pół roku- ten czas tak leci a nadal zostało kilka rzeczy do dokończenia. Powiedzenie ze prowizorki trzymają sie najlepiej jest w pełni prawdziwe więc zrób jak najwiecej rzeczy teraz bo potem bedzie już tylko gorzej:) dziennika nie miałam bo nie czułam potrzeby jego prowadzenia:)

Mieszkamy już od ponad pół roku- ten czas tak leci a nadal zostało kilka rzeczy do dokończenia. Powiedzenie ze prowizorki trzymają sie najlepiej jest w pełni prawdziwe więc zrób jak najwiecej rzeczy teraz bo potem bedzie już tylko gorzej:) dziennika nie miałam bo nie czułam potrzeby jego prowadzenia:)

Dokładnie jest jak piszesz...poprzednie mieszkanie wykańczaliśmy w 2007 roku, jeden z otworów (peszel) do dziś nie jest "zagospodarowany":p

Możesz zdradzić, gdzie zamaiwiałeś? I jak to wygląda cenowo na 1m2 z montażem i materiałami? Może być PW :)

Wiem, że autorus już pytał :)

Cześć mi_mała

Witaj w naszym dzienniku !

W poście #268 jest podana informacja, gdzie kupowaliśmy spieki (chyba nie za bardzo zaszyta) :D

"- www.levantina.com - u nich materiał nosi nazwę TECHLAM (wiem bo mam;)) i sprzedają go bezpośrednio "ze swojego magazynu" co ma wpływ na "możliwą politykę rabatową"

Co do przedziału cen za m2 skrobnę priva :yes:

Bami,

I potwierdza się moja zasada, że nie przekazuje namiaru na wykonawców do momentu zakończenia prac :no::no:

U nas od dziś pracuje nowa ekipa od malowania natryskowego, pozytywne wrażenia początkowe czasami nie potwierdzają jakości prac (nie akceptuje jak ekipa chcę iść na "skróty") :bash:

Jak widać nowe technologie mogą czasami sprawiać właścicielom problemy :D

Miejmy nadzieje, że uda się dokończyć malowanie do soboty/niedzieli bo w poniedziałek wchodzą parkieciarze :lol2:

Natomiast pocieszający jest fakt, że dostałem niezależna opinię z forum w temacie farb Ralstona:

"Ja mam na ścinach Tiku w satynie kolory jasne i Ralstona w satynie oraz w macie biel i grafit.

Obie farby wyglądają ładnie. Po trzech latach nie ma potrzeby w zasadzie malowania, ale... do zmywania lepsza jest Ralston. Przy pocieraniu gąbką po ścianie celem usunięcia tego czy owego (np czekolada po paluszkach dzieci) Ralston jest niewzruszona. Nie odbarwia się przy pocieraniu ściany zwłaszcza grafitu się bałam, nie blaknie w słońcu, trzyma kolor kiedy trzeba coś domalować, grafit jest z czerni a nie z fioletu - więc ja polecam."

Nitka dziękuje :hug:

Cześć mi_mała

Witaj w naszym dzienniku !

W poście #268 jest podana informacja, gdzie kupowaliśmy spieki (chyba nie za bardzo zaszyta) :D

"- www.levantina.com - u nich materiał nosi nazwę TECHLAM (wiem bo mam;)) i sprzedają go bezpośrednio "ze swojego magazynu" co ma wpływ na "możliwą politykę rabatową"

Co do przedziału cen za m2 skrobnę priva :yes:

Cholerka, ślepe babsko ze mnie :) Biję się z pokorą w piersi, skrobnęłam PW :lol2:

A co najlepsze - pamiętam i cytowałam meżowi kolejne zdanie z dokładnie tego postu.

Edytowane przez mi_mała

Bami,

I potwierdza się moja zasada, że nie przekazuje namiaru na wykonawców do momentu zakończenia prac :no::no:

U nas od dziś pracuje nowa ekipa od malowania natryskowego, pozytywne wrażenia początkowe czasami nie potwierdzają jakości prac (nie akceptuje jak ekipa chcę iść na "skróty") :bash:

Jak widać nowe technologie mogą czasami sprawiać właścicielom problemy :D

Miejmy nadzieje, że uda się dokończyć malowanie do soboty/niedzieli bo w poniedziałek wchodzą parkieciarze :lol2:

Natomiast pocieszający jest fakt, że dostałem niezależna opinię z forum w temacie farb Ralstona:

"Ja mam na ścinach Tiku w satynie kolory jasne i Ralstona w satynie oraz w macie biel i grafit.

Obie farby wyglądają ładnie. Po trzech latach nie ma potrzeby w zasadzie malowania, ale... do zmywania lepsza jest Ralston. Przy pocieraniu gąbką po ścianie celem usunięcia tego czy owego (np czekolada po paluszkach dzieci) Ralston jest niewzruszona. Nie odbarwia się przy pocieraniu ściany zwłaszcza grafitu się bałam, nie blaknie w słońcu, trzyma kolor kiedy trzeba coś domalować, grafit jest z czerni a nie z fioletu - więc ja polecam."

Nitka dziękuje :hug:

Zygii, wiem coś o tym polecaniu. Tez staram się nie polecac nikomu, zanim sama się nie przekonam, ale przecież to ja naciskałam ;)

jeszcze nie zdążyłam do nich zadzwonić.

Trzymam kciuki, żeby nowa ekipa okazała się dobra i terminowa :)

i w ogóle za całość trzymam kciuki :)