Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

Pięknie! Podglądam cały czas.

Dobrze, że coś pokazujesz. Lullaby chyba za to przyjęła strategię "wszystko na raz" albo i... nic.

pozdrawiam

Robert,

Dzięki za dobre słowo, już zastanawiałem czy tu ktoś zagląda :(

U nas jak widzisz powoli do przodu...i zawsze z małym poślizgiem ;)

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Popieram lulke:) super jest:)

Cześć koktajl,

To żeby tak dalej było super, to mam prośbę, czy możesz się podzielisz swoimi doświadczeniami w kwestii wyposażenia kuchni, na co należy zwrócić uwagę, chodzi mi głównie o kwestie okuć szuflad, ich układu, wyboru sprzętu AGD, wyboru kosza na śmieci, baterii, czego byś już nie zrobiła, a co polecasz (kuchnia z wyspą)...z góry dzięki :D

U mnie w kuchni sprawdziło sie: duży blat ( wyspa ma 3x1,2m) z kwarcogranitu( granit czy inny kamien albo kompozyt rownież jak najbardziej by sie nadawał) zlew podwieszany z ociekaczem wyfrezowanym w blacie. Baterie mam 2- otworowa axor citterio- jestem bardzo zadowolona. Koniecznie chciałam miec wyciągany wylew i zmianę strumienia perlatora ( strumień zwarty i "prysznic") zlew mam z blanco biały- musze go porządnie doczyscic ale oprócz tego jest ok( w blacie z kompozytu oczywiście najlepiej zrobic zlew zintegrowany) po wielu przemyśleniach dot AGD plyte mam 60 ale dwa pola to same krzyzyki ktore mozna łączyć w jedno duzo lub ustawiać garnki tak ze sie mieszczą ( do tej pory miałam 4 pola ograniczone wymiarami "kolek" i przy większej imprezie miałam nerwy ze nie wsystko sie mieści na niej) cenowo nie szalałam z AGD- plyte mam z electrolux, lodówkę i piekarnik z siemens. Piekarnik oprócz standardowych funkcji ma tylko dodatków pyrolize i pieczenie do max 300 stopni- nic wiecej mi akurat nie jest potrzebne. Lodówkę koniecznie chciałam no frost i w miarę cicha i energooszczędną. Gdybym jednak mogła troche zaszaleć to lodówkę moze kupilabym inna- moja mama kupiła niedawno liebherr z kostkarka ( lodówka do całkowitej zabudowy wiec kostkarka jest z doprowadzeniem wody w zamrażarce jako dodatkowa szuflada) w środku bardzo porządnie wykonana. Aczkolwiek nowe lodówki do zabudowy nie sa zbyt duże- jesli potrzebujesz dużej lodówki to pokusilabym sie o zakup osobnej chłodziarki i osobnej zamrażarki do zabudowy ( tak jak ma Monita)ja wlasnie dokupilam zamrazarke do garażu- bezsens no ale co zrobic. Zmywarke wzięłam stara z poprzedniego domu- mam bosch. Miała byc energooszczędną, cicha, mało wody pobierać i miec szuflade na sztućce a nie koszyk. Absolutnym hitem dla mnie jest servo drive pod zlewem- w miarę przyzwoita cena a komfort niesamowity. Z samymi koszami nie szalałam- kupiłam w ikei pojemniki- takie same jak blum. W wyspie jak najwiecej szuflad- ale zdecydowanie bardziej sprawdzają sie zewnętrzne niz wewnętrzne( wew bardziej do wysokiej zabudowy gdy otwiera sie jednym dużym frontem) wiem ze lepiej w wyspie wygladaja wewnętrzne i maja jeden front ale przy gotowaniu ciagle otwieranie całego frontu i dopiero wyjazd szuflady jak potrzeba łyżeczkę jest dla mnie mało konflrtowy( tak wlasnie zrobiliśmy u moje mamy- przyznaje mea culpa). Mam jeszcze cargo w wyspie na ścierki i chemię- z tego jest średnio zadowolona- myslalam ze wiecej rzeczy tam zmieszcze. Oczywiście w wyspie musza byc kontakty- ja mam z boku od strony okna umieszczone zeby nie były na widoku. W wysokiej zabudowie mam rożnie- cześć półek jest płytsza aby łatwiej było wyciągać talerze czy szklanki używane na codzień. Dwa wysokie słupki mam od góry zabudowane szufladami wewnętrznymi ( i tu sugestia- kupiłam jakies zamienniki chińskie no name- sprawdzają sie bardzo dobrze a za ta sama cenę co blum mam dwa razy wiecej szuflad w wyspie mam natomiast 8 szuflad blum intivo- nie widze różnicy oprócz estetycznej). Oczywiście szuflady sa i niskie, średnie i wysokie. Część słupków jest głęboka- sluza mi jako polki na porcelane i lepsza galanterię stołowa. Piekarnik mam zakryty frontem całkowicie- sprawdza sie jak najbardziej. Zabudowa jest do samego sufitu-jednak polki nie sa tak wysoko umieszczone- u góry mam zrobione blendy ktore to widac jak otworzy sie front- niektóre otwierane na kartony czy instrukcje, niektóre zabudowane na stałe. W wyspie mam jeszcze zrobiona wneke aby mozna było usiąść- wnęka od strony zlewu ( jak najdalej od płyty) okap mam tez siemens ale zabudowany jako "pudło" wiec wzięłam taki tani model za 600 zł, zrobiliśmy konstrukcje, firma od WM zamontowała nam dodatkowy wentylator w spizarce ktory go obsługuje tak ze ciągnie jak smok a jest cisza. Pan od kuchni go obudowal. Mam miec jeszcze szufelke z oc w meblach- pieśn przyszłości:) w skrócie to by było na tyle- niezły skrót:)

U mnie w kuchni sprawdziło sie: duży blat ( wyspa ma 3x1,2m) z kwarcogranitu( granit czy inny kamień albo kompozyt rownież jak najbardziej by sie nadawał) zlew podwieszany z ociekaczem wyfrezowanym w blacie.

No ładni skrócik :lol2:

U nas wyspa ma mieć wymiary 3,5 m x 1m, przy czym blat roboczy to ma szerokość 60 cm i pozostała cześć to podwyższony barek. Na blat rozważamy Corian/Staron ze względu na możliwość uzyskania jednorodnej powierzchni także łącznie ze zlewem. Z tego co wiem jest to materiał który w porównaniu do kwarcogranitu łatwiej się rysuje, ale też można go łatwo odświeżać/regenerować ....zakładam, że na blacie nikt nie będzie nic kroić :D

Czy może brałaś pod uwagę ten materiał ?

[ATTACH=CONFIG]264447[/ATTACH]

Baterie mam 2- otworowa axor citterio- jestem bardzo zadowolona. Koniecznie chciałam miec wyciągany wylew i zmianę strumienia perlatora ( strumień zwarty i "prysznic")

Takie same założenia, jaka bateria jeszcze nie wiemy, ale dziękuje za podanie modelu zwróce na nią uwagę ;)

... plyte mam 60 ale dwa pola to same krzyzyki ktore mozna łączyć w jedno duzo lub ustawiać garnki tak ze sie mieszczą..."

A czy możesz mi podać model płyty electroluxa ?

Piekarnik oprócz standardowych funkcji ma tylko dodatków pyrolize i pieczenie do max 300 stopni- nic wiecej mi akurat nie jest potrzebne.

Chyba podobnie uważam jak Ty, piekarnik czy mikrofala winna mieć podstawowe funkcje ...obecnie mamy w domu kuchenkę mikrofalową z mnóstwem funkcji i nikt z tego nie korzysta ...jedyny przyciski to on/off i czas (tylko pytanie czy teraz są takie sprzęty):)

moja mama kupiła niedawno liebherr z kostkarka ( lodówka do całkowitej zabudowy wiec kostkarka jest z doprowadzeniem wody w zamrażarce jako dodatkowa szuflada) w środku bardzo porządnie wykonana. Aczkolwiek nowe lodówki do zabudowy nie sa zbyt duże- jesli potrzebujesz dużej lodówki to pokusilabym sie o zakup osobnej chłodziarki i osobnej zamrażarki do zabudowy ( tak jak ma Monita)ja wlasnie dokupilam zamrazarke do garażu- bezsens no ale co zrobic.

U nas będzie lodówka do zabudowy z kostkarką ...woda wyprowadzona (to był akurat mój wymysł ze względu na "zimne napoje") ;)

Zmywarke wzięłam stara z poprzedniego domu- mam bosch. Miała byc energooszczędną, cicha, mało wody pobierać i miec szuflade na sztućce a nie koszyk.

Też rozważam Siemensa lub Boscha, ale przyznam, że o szufladzie na sztućce nie wiedziałem, a dlaczego taki wybór wydaje się, że w koszyku brud na sztućcach jest lepiej zmywany ...?

Absolutnym hitem dla mnie jest servo drive pod zlewem- w miarę przyzwoita cena a komfort niesamowity.

Pod zlewem tzn. zamontowany do szafy/szuflady która otwiera kosz na śmieci ?

Niezły gadżecik !!

W wyspie jak najwiecej szuflad- ale zdecydowanie bardziej sprawdzają sie zewnętrzne niz wewnętrzne( wew bardziej do wysokiej zabudowy gdy otwiera sie jednym dużym frontem) wiem ze lepiej w wyspie wygladaja wewnętrzne i maja jeden front ale przy gotowaniu ciagle otwieranie całego frontu i dopiero wyjazd szuflady jak potrzeba łyżeczkę jest dla mnie mało konflrtowy

Istotnie wewnętrzne wyglądają pięknie ale praktyka wskazuje, że będą zewnętrzne (na razie w projekcie mamy wewnętrzne).

Oczywiście w wyspie musza byc kontakty- ja mam z boku od strony okna umieszczone zeby nie były na widoku

Zrobimy wysuwany.

W wysokiej zabudowie mam rożnie- cześć półek jest płytsza aby łatwiej było wyciągać talerze czy szklanki używane na codzień. Dwa wysokie słupki mam od góry zabudowane szufladami wewnętrznymi ( i tu sugestia- kupiłam jakies zamienniki chińskie no name- sprawdzają sie bardzo dobrze a za ta sama cenę co blum mam dwa razy wiecej szuflad w wyspie mam natomiast 8 szuflad blum intivo- nie widze różnicy oprócz estetycznej).

A mogę prosić o nazwę tych zamienników ?

Oczywiście szuflady sa i niskie, średnie i wysokie. Część słupków jest głęboka- sluza mi jako polki na porcelane i lepsza galanterię stołowa. Piekarnik mam zakryty frontem całkowicie- sprawdza sie jak najbardziej. Zabudowa jest do samego sufitu-jednak polki nie sa tak wysoko umieszczone- u góry mam zrobione blendy ktore to widac jak otworzy sie front- niektóre otwierane na kartony czy instrukcje, niektóre zabudowane na stałe.

U nas w wysokiej zabudowie sprzęt AGD (piekarnik, mikrofala, expres do kawy) raczej będą widoczne.

okap mam tez siemens ale zabudowany jako "pudło" wiec wzięłam taki tani model za 600 zł, zrobiliśmy konstrukcje, firma od WM zamontowała nam dodatkowy wentylator w spizarce ktory go obsługuje tak ze ciągnie jak smok a jest cisza.

Bardzo ciekawe rozwiązanie z tym wyciągiem w spiżarce, niestety u nas będzie tylko służyć jako pochłaniacz zapachów :(

Mam miec jeszcze szufelke z oc w meblach

U nas wyjście na szufelkę w wyspie też jest ;)

Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami !

Edytowane przez zygii

W sobotę inwestor zabrał się za wieszanie taśm LEDowych w zabudowach pod sufitem. Bagatela około 30mb.

W tygodniu były przymiarki, ponieważ w zależności od miejsca montażu światło nie było równomiernie rozpraszane.

Finalnie wybrałem poniższe miejsce montażu:

Detal wykończenia.jpg

Oczywiście można kleić taśmy na samej krawędzi płyty (zaraz po lewej stronie od czerwonego pkt.), ale same diody mogą być widoczne patrząc z dołu lub np. schodząc ze schodów, jak to było w naszym wypadku.

Zastosowano:

- taśmy LED firmy Gerled, dioda 3528 BIAŁY CIEPŁY 120szt./mb (9,8W). Po próbach uważam, ze ten typ diód (przy takiej ilość na metr), optycznie nie daje mniej światła niż diody 5050 60szt./mb, a światło jest bardziej równomierne i taśma pobiera 4,6 W mniej na metr co przy 30 mb daje prawie 140 W oszczędności (niby nie dużo ale zawsze coś).

Na zdjęciu poniżej po lewej diody 5050 60 szt//mb po prawej 3528 120 szt./mb.

zdjęcie(14).jpg

- zasilacze Mean Well model np. LPV-100-12 (IP67) ze względu na małą ilość miejsca,

- kątowniki PCV 15 x 15 (dostępne w marketach),

- taśma dwustronna piankowa Tessa do przyklejania kątownika do płyty karton gips.

Kiedyś dużo czasu spędziłem na poszukiwaniu sprawdzonych jakościowo dobrych firm produkjących/importujących taśmy LED i tak powstała lista kilku firm:

http://www.gerled.com/

http://sklep.neonica.pl/ (firma na 100% produkuje taśmy LEDy w PL, mimo wysokiej ceny kupiłem ich taśmy na schody),

http://softled.pl/

http://lumenmax.eu/

Przez ostatnie dwa dni Wykonawca ze względów organizacyjnych nie kładł podłogi drewnianej, jedynie zostały dokończone schody.

Edytowane przez zygii

Brałam pod uwagę kompozyty( corian/ staron/ kerrock/ himacs) ale powiem szczerze ze cena była dla mnie ciut za wysoka... Juz konglomerat troche mnie kosztował a kompozyt to w ogóle - w sensie moze mogłabym go kupic ale kosztem innych rzeczy- widocznie az tak bardzo mi nie zależało:) moja mama ma blat ok 3,6 długi na 60-70 cm szeroki ze zintegrowanym zlewem ( zapłaciła cos koło 7,5-8 tysiecy) idealnie biały. Wyglada super, faktycznie nie plami sie ( ona ma himacs) ale dosc łatwo rysuje. Opcja regeneracji była nam dosc często przedstawiana ( niby tylko 50 czy 100 zł wiec żadne koszt) ale zobaczymy jak to bedzie. Ja mam jednolity szary kwarcogranit firmy quarella o grubości 2 cm i jestem zadowolona ( to jest moj czwarty blat- poprzednie 3 kamieniarz miał problem wykonać i sie poddał- musiałam znaleźć innego wykonawcę) i ma ta przewagę ze mniej brud widac no ale akurat blat w kuchni myje sie codziennie no i biel wyglada wg mnie super. Zreszta u ciebie nawet nie ma wyjścia- skoro masz 3,5 to musialabys miec łączenie wiec lepiej juz kompozyt ( ja mam ten ogromny blat w jednym kawałku) moja płyta jest ok- moja mama kupiła identyczna i ma jakis problem z nia ( nie wiem czy to wina płyty czy instalacji w domu) wiec nie wiem czy ja polecac... Jak znajdę numer to podam mimo wszystko. Twoja kuchnia na wizce wyglada super:) ale wlasnie o to mi chodziło gdy pisałam o funkcjonalności wyspy- jesli dla kogoś beda ważniejsze względy estetyczne to zrobi takie fronty, jesli dla ciebie funkcjonalność to pomysl nad szufladami zewnętrznymi( w wyspie będziecie trzymali najcześciej używane rzeczy typu sztućce garnki, ścierki i otwieranie tego non stop jest męczące- u mojej mamy podczas gotowania polki sa cały czas otwarte...) servo drive do otwierania kosza na smieci pod zlewem. Ja chciałam z boku wyspy kontakty zeby mi paprochy nie wlatywaly do wysuwanych kontaktów w blacie:) zreszta używam je rzadko (np jak cos miksuje) bo inne AGD mam schowane na blacie w spizarce. Szuflady zamienniki to jakaś firma amix. Szuflada w zmywarce zdecydowanie lepsza- sztućce lepiej sie domywaja bo nie sa nawalone jedne na drugich, lepiej sie je układa i wyciąganie ich tez jest wygodniejsze( szuflada podraza znowu koszt zmywarki ale warto ja kupic). Ja mikroweli w ogóle nie potrzebuje ( no czasem by sie przydała do odmrożenia czegos wiec kupie taka za 200-300 zł do postawienia w spizarce). Co do pozostałych servo drive- mozna je dokupić do wszystkich szuflad ale koszt juz był dla mnie tez dosc spory ( na jeden słupek trzeba liczyć ok 2500 zł- koszt na kosz na smieci u mnie to ok 400 zł) u mnie lodówka i zamrażarka w garażu to totalna pomyłka- ale człowiekowi sie wydaje ze tak bedzid taniej- a tu d... blada- trzeba było wtedy to kupic i od razu zabudować a tak teraz bede latać do garażu ( u nas zamrażarka kupiona głownie do mrożenia owoców, warzyw itp-bez kostkarki)

A rozważaliście może Vroom zamiast szufelki?

Tak, ja myslalam o tym ale to dosc sporo miejsca zajmuje i głownie chce miec to do podłogi a vroom to chyba nadaje sie do blatów i kątów... Zreszta nawet nie wiem czy nie było tak ze najpierw zrobiłam oc a potem dopiero dowiedziałam sie o vroom- w każdym bądź razie ja mam tylko szufelke ( tzn dopiero bede ja miec:))

Brałam pod uwagę kompozyty( corian/ staron/ kerrock/ himacs) ale powiem szczerze ze cena była dla mnie ciut za wysoka... Juz konglomerat troche mnie kosztował a kompozyt to w ogóle - w sensie moze mogłabym go kupic ale kosztem innych rzeczy- widocznie az tak bardzo mi nie zależało:) moja mama ma blat ok 3,6 długi na 60-70 cm szeroki ze zintegrowanym zlewem ( zapłaciła cos koło 7,5-8 tysiecy) idealnie biały. Wyglada super, faktycznie nie plami sie ( ona ma himacs) ale dosc łatwo rysuje. Opcja regeneracji była nam dosc często przedstawiana ( niby tylko 50 czy 100 zł wiec żadne koszt) ale zobaczymy jak to bedzie. Ja mam jednolity szary kwarcogranit firmy quarella o grubości 2 cm i jestem zadowolona ( to jest moj czwarty blat- poprzednie 3 kamieniarz miał problem wykonać i sie poddał- musiałam znaleźć innego wykonawcę) i ma ta przewagę ze mniej brud widac no ale akurat blat w kuchni myje sie codziennie no i biel wyglada wg mnie super. Zreszta u ciebie nawet nie ma wyjścia- skoro masz 3,5 to musialabys miec łączenie wiec lepiej juz kompozyt ( ja mam ten ogromny blat w jednym kawałku) moja płyta jest ok- moja mama kupiła identyczna i ma jakis problem z nia ( nie wiem czy to wina płyty czy instalacji w domu) wiec nie wiem czy ja polecac... Jak znajdę numer to podam mimo wszystko. Twoja kuchnia na wizce wyglada super:) ale wlasnie o to mi chodziło gdy pisałam o funkcjonalności wyspy- jesli dla kogoś beda ważniejsze względy estetyczne to zrobi takie fronty, jesli dla ciebie funkcjonalność to pomysl nad szufladami zewnętrznymi( w wyspie będziecie trzymali najcześciej używane rzeczy typu sztućce garnki, ścierki i otwieranie tego non stop jest męczące- u mojej mamy podczas gotowania polki sa cały czas otwarte...) servo drive do otwierania kosza na smieci pod zlewem. Ja chciałam z boku wyspy kontakty zeby mi paprochy nie wlatywaly do wysuwanych kontaktów w blacie:) zreszta używam je rzadko (np jak cos miksuje) bo inne AGD mam schowane na blacie w spizarce. Szuflady zamienniki to jakaś firma amix. Szuflada w zmywarce zdecydowanie lepsza- sztućce lepiej sie domywaja bo nie sa nawalone jedne na drugich, lepiej sie je układa i wyciąganie ich tez jest wygodniejsze( szuflada podraza znowu koszt zmywarki ale warto ja kupic). Ja mikroweli w ogóle nie potrzebuje ( no czasem by sie przydała do odmrożenia czegos wiec kupie taka za 200-300 zł do postawienia w spizarce). Co do pozostałych servo drive- mozna je dokupić do wszystkich szuflad ale koszt juz był dla mnie tez dosc spory ( na jeden słupek trzeba liczyć ok 2500 zł- koszt na kosz na smieci u mnie to ok 400 zł) u mnie lodówka i zamrażarka w garażu to totalna pomyłka- ale człowiekowi sie wydaje ze tak bedzid taniej- a tu d... blada- trzeba było wtedy to kupic i od razu zabudować a tak teraz bede latać do garażu ( u nas zamrażarka kupiona głownie do mrożenia owoców, warzyw itp-bez kostkarki)

Witaj koktajl !

Ceny blatów wykonanych z kompozytów są zwariowane ..dlatego też nasza inwestycja będzie trwała niestety dłużej :(

Jak będziesz mogła poszukaj tego modelu płyty chciałbym mieć jakiś "punkt zaczepienia" :D

Co do kontaktów jeszcze się nie zastanawiałem, w zasadzie mogę je dać od czoła, zobaczymy :yes:

Będę mieć w pamięci szufladki do zmywarki, dzięki!

Nie nie napewno servo drive nie będzie wszędzie, może tak jak u Ciebie tam gdzie będzie kosz na śmieci :yes:

Kurdę fajnie, że jeszcze osoby które mrożą owoce i przechowują na zimę (za komuny moi rodzice też mieli zamrażarki, ale bardziej po to aby mrozić mięso, bo pułki w sklepach były puste ...)

Rozważam jeszcze rozdrabniacz do zlewu, cholery dostaję jak mam to sitko czyścić :p

A jeszcze jedno, przedstawiciel Kerakolla wykonał prezentacje fugi Fugalite ECO (niestety mnie nie było dane w niej uczestniczyć), ale były najważniejsze osoby :bye:

Efektem wizyty jest kupiona próbka fugi w ilości 3kg głownie żeby potwierdzić kolor, bo fakt jest użycia jest przesądzony !:D

Jeszcze raz dzięki za praktyczne rady !

Dziękuję za podsumowanie ledowe :hug:

Cała przyjemność po mojej stronie :D

Tym bardziej, że coraz częściej mam wrażenie, że dzienniki zaczynają przybierać charakter facebooka (teraz już wiem, skąd jego fenomen :)). Takie czasy byle szybko i do przodu ....

A co tam u Ciebie może jakaś mały wpisik :bye:

No jak to na budowie...muszą być niespodzianki :D

Zabrakło desek na jedno pomieszczenie ....na szczęście Wykonawca nie jest tylko handlarzem, ale i producentem dech warstwowych, schodów, drzwi, itp dlatego też schody są wykonane w tym samym kolorze co dechy :yes:

W najbliższy poniedziałek będą olejowane a w kolejny mają być już położone :yes:

Dziś drobne pracę na budowie, montaż brakującej taśmy LED, złożenie regału i ogarnięcie bałaganu w garażu (pierwszy regał).

W tzw międzyczasie kupiłem parę profili aluminiowych i wraz z rysunkiem przekazałem do wykonawcy. I tak powstały lampki do montażu na zewnątrz. Będą wyposażone w diody LED (Cree) dając około 1500 lm światła przy poborze mocy około 22W. Pozostało je tylko pomalować :yes:

zdjęcie 3(25).jpg

zdjęcie 4(21).jpg

Edytowane przez zygii

A jeszcze jedno, przedstawiciel Kerakolla wykonał prezentacje fugi Fugalite ECO (niestety mnie nie było dane w niej uczestniczyć), ale były najważniejsze osoby :bye:

Efektem wizyty jest kupiona próbka fugi w ilości 3kg głownie żeby potwierdzić kolor, bo fakt jest użycia jest przesądzony !:D

Próbka z mozaiką wciąż do wglądu w showroomie :D Początkowo byłam nastawiona nieco sceptycznie ze względu na chropowatość fugi, ale następnego dnia zmieniła ona nieco wygląd i właściwości, a i sam Pan Piotr pochwalił nowoczesną technologię :) Jak tylko uda nam się dobrać właściwy kolor, bierzemy!