Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak wykonawcy z ogrzewaniem podłogowym się nie wyrobili :( ale i tak nie można wykonywać wylewek bo wciąż na ten tydzień zapowiadają mrozik :bash: Gdzie ta wiosna 2013 ??

W celu zachowania jednakowej grubości wylewki na całej powierzchnie parteru, wczoraj usunąłem nadmiar styroduru pod HSami i drzwiami wejściowymi.....:)

zdjęcie 3(4).jpg

W piątek były montowane kątowniki pod kasety do żaluzji fasadowych ...Panowie także przywieźli już docelową kasetkę, wykonana perfekcyjnie (blacha 2mm, kolor zgodny z kolorem okien).

zdjęcie(6).JPG

zdjęcie 1(7).jpgzdjęcie 2(7).jpg

Krótkie podsumowanie minionego tygodnia ...;)

- prace przy ogrzewaniu podłogowym zmierzają do końca, w zasadzie pozostał do wykonania salon i garaż ...:popcorn:

zdjęcie(9).jpg

- otrzymałem próbki deski elewacyjnej Garapa i Okoume...widziałem Cedr Czerwony i Meraniti ... szukam drewna które NIE patynuje na SZAROŚĆ.....podobno takim drewnem jest GARAPA czy w tym temacie macie jakieś doświadczenia :-?

zdjęcie 3.jpgzdjęcie 1.jpgzdjęcie 2.jpg

Jeszcze jeden temat który muszę rozwiązać przed wylewkami to odpływ liniowy w środku w garażu, czy może orientujecie się czy są jakieś dedykowane odpływy (planuje w garażu płytki lub żywice epoksydowa)??

Z utęsknieniem czekam na temperatury powyżej 5 stopni aby mogła wejść firma do ocieplenia elewacji ! :cool:

Edytowane przez zygii

Niestety coraz częściej okazuje się, że lato w Polsce to temperatury powyżej 300C i wg. mnie warto pomyśleć o instalacji pod klimatyzacje..... koszt samej instalacji (wyprowadzania rurek na zewnątrz, odprowadzenie skroplin do kanalizacji, zasilanie) niewielki a zawsze w przyszłości można podpiąć "splita" bez kucia...;)

Puszkę która jest pokazana na zdjęciu poniżej zamyka się przykrywką (na wyposażeniu) i na upartego można ją zatynkować :cool:

Poniżej kilka zdjęć z realizacji ...:wiggle:

zdjęcie 3(5).jpg zdjęcie 2(8).jpg

Edytowane przez zygii

• 2 weeks później...

Prace instalacyjne związane z ogrzewaniem podłogowym, rozprowadzeniem kanalizacji i wody zakończone :wave:

zdjęcie 1.jpgzdjęcie 2 (2).jpgzdjęcie 4.JPG

Kominek będzie miał grubszą wylewkę.....no i oczywiście nawiew świeżego powietrze, niestety daliśmy rurę fi 100 mm a podobno daje się rurę fi 160 mm ....oczywiście w zależności od wielkości kominka, my nie będziemy traktować kominka jako główne źródło ogrzewania ... :yes:

zdjęcie 2.jpg

Odpływ liniowy w garażu (wykonanie podejście przed wylewkami)...po poszukiwaniach wybrany odpływ liniowy ACO Euroline ruszt ocynkowany (w tym modelu jest też możliwość wybrania także rusztu żeliwnego lub nierdzewnego, ale cena mocno w górę) z syfonem i odstojnikiem wykonany z polimerobetonu. Rozważałem także zakup odpływu liniowego ACO Self Mini (mniejsza wysokość) ale niestety jest one tylko przystosowany tylko do tzw "ruchu pieszego" bez przejazdu samochodów. W efekcie "wyższy i wytrzymalszy" odpływ spowodował konieczność przerobienia podejścia ...:(

zdjęcie 3 (2).jpg

Co do kotłowni, oczywiście w zależności od upodobań ja chciałem mieć schowany w tynku odpływ skroplin z pieca kondensacyjnego (i w tym wypadku odpływ dorobiony w ostatnim momencie przed wylewkami) i rekuperacji ale tu wszytko było już "pod kontrolą" :cool: (drugie zdjęcie).

zdjęcie 4 (2).jpg

zdjęcie 5.jpg

....i parę rurek w garażu :)

zdjęcie 1 (2).jpg

Pewnie tak samo jak Wy z utęsknieniem czekamy na wiosnę a przynajmniej plusowe temperatury....... :bash:

Czytającym, życzę samych solidnych wykonawców, szybkiego skończenia inwestycji .....i kolejnych Świąt w Waszych domkach.

Myślę, że poniższe zdjęcie wymownie opisuje kończące się Święta Wielkanocne 2013 :cool:

c21c2b46-985b-11e2-809d-0025b511229e.jpg

Edytowane przez zygii

Po dwóch dniach wyleweczki skończone ...:wave:

zdjęcie 3.JPGzdjęcie 4.JPG

zdjęcie 1.JPGzdjęcie 2.JPG

Profil aluminiowy pod balustradę całoszklaną udało się zlicować z poziomem wylewek, co umożliwi to jego pełne schowanie pod parkietem:)

Jak sie okazuje najlepiej nie zalewać miejsca pod prysznic, jeśli w tym miejscu jest przewidziany odpływ liniowy.

Niestety dowiedziałem się o tym dopiero po wykonaniu jednej z łazienek ....:bash:

Wylewkarze zasugerowali także aby odpływ liniowy w garażu dopiero obsadzić po wyschnięciu wylewek (mniejsze ryzyko pęknięć) i dokładniejsze wypoziomowanie czy to np. z płytkami czy żywicą.

Jak są Wasze doświadczenia w tym temacie ?

Edytowane przez zygii

Katii,

Dziękuje za info....niestety u mnie będzie konieczna będzie małą ingerencja chirurgiczna ....tzn..po wyschnięciu nacięcie wylewek i osadzenie odpływów liniowych ( podobne nie ma z tym problemu....) :-?

To chyba u Ciebie domek pięknie ...gdzie nam do malowania wnętrz, glazury, .....jeszcze troszkę czasu upłynie :cool:

Prace związane z ociepleniem domu rozpoczęte ....specyfikacja poniżej:

- Styropian Termo Organika Platinium - 0,32 W/mK (grafit) , frezowany, grubość 25 cm (zaszaleliśmy ...:yes:), brak kołkowania,

- Klej Ceresit CT - 84 (na zewnątrz płyty styropianowej) + Caparol 190S - (w środek) - pokazane na zdjęciu,

- Klej do zatapiania siatki, siatka oraz grunt zgodne z systemem Caparola,

- Tynk strukturalny silikonowy Caparol (ziarno 1,5 mm),

- Tynk mozaikowy jednokolorowy/jednorodny (grafit) - firma Majsterpol.

Rozważaliśmy użycie tynku strukturalnego o uziarnieniu 1,0 mm Caparol Tynk Capatect CarboPor ale ze względu na jego koszty wybraliśmy 1,5 mm.

Przy okazji odbył się montaż skrzynek fasadowych, niestety nie bez problemów..... jutro poprawki....:(

zdjęcie 5(2).JPG

zdjęcie 4(3).jpg

zdjęcie 3(7).jpg

zdjęcie 2(15).jpg

Co przyniosły ostatnie dni:

Mieliśmy problem z cieknącym wpustem dachowym (za mocno dokręcony pierścień dociskowy) - wpust już naprawiony jutro test wodny ......:???:

zdjęcie 1(15).jpg

- niestety kasety pod żaluzje fasadowe (SELT) powyżej 2 m (mimo użycia fabrycznej blachy o grubości 2mm) dostały efektu "banana" wybrzuszeniem na zewnątrz. Udało się nie wstrzymać pracy ekipy od ocieplenia i w trybie expresowym wykonawca wykonał kątowniki zewnętrzne ....

zdjęcie 5(3).JPG

zdjęcie 3(8).jpg

zdjęcie 4(4).jpg

Zagwozdka z kolorem ....na bazie kolornika Ceresitu (Nebraska 2) został dobrany niby ten sam kolor z palety barw Caparola a jednak jest inny odcień, wpadający w kolor "gołąbkowy" a nie szary jak zakładaliśmy (wydaje się, że przyczyna leży po stronie bezpośredniego położenia tynku na styropianie bez kleju...) ..Jutro testy ......mam nadzieje, że nasz Wykonawca nie zamówił tynku już na cały dom .... :(

Hej!

Domek nabiera kształtów :) Nie mogę się doczekać gotowej elewacji :)

Moja startuje za miesiąc, zaczynam więc i ja ogarniać temat tynków... Mój wykonawca nie pracuje akurat Caparolem... ale jest w stanie dla mnie zacząć, jeśli przekonacie mnie, że to obecnie najlepszy produkt na rynku :D Zamierzamy ocieplać Termoorganiką Platinum. I przy okazji. Czy w tym systemie nie daje się na styropian kleju czy miałeś inne powody, dla których z niego zrezygnowałeś? :)

Mam nadzieję, że sprawa kaset i koloru tynku została rozwiązana pomyślnie :hug:

Pozdrawiam :bye: