lullaby 14.03.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 A ten samodomykacz GEZE to jakiś najlepszy z najlepszych? Bo skoro mam go oglądać z salonu, to musi się zacnie prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Tak GEZE to bardzo dobre samozamykacze:) jakby co służę porada:):):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 17.03.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 No tak wykonawcy z ogrzewaniem podłogowym się nie wyrobili ale i tak nie można wykonywać wylewek bo wciąż na ten tydzień zapowiadają mrozik Gdzie ta wiosna 2013 ?? W celu zachowania jednakowej grubości wylewki na całej powierzchnie parteru, wczoraj usunąłem nadmiar styroduru pod HSami i drzwiami wejściowymi..... W piątek były montowane kątowniki pod kasety do żaluzji fasadowych ...Panowie także przywieźli już docelową kasetkę, wykonana perfekcyjnie (blacha 2mm, kolor zgodny z kolorem okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.03.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Krótkie podsumowanie minionego tygodnia ... - prace przy ogrzewaniu podłogowym zmierzają do końca, w zasadzie pozostał do wykonania salon i garaż ... - otrzymałem próbki deski elewacyjnej Garapa i Okoume...widziałem Cedr Czerwony i Meraniti ... szukam drewna które NIE patynuje na SZAROŚĆ.....podobno takim drewnem jest GARAPA czy w tym temacie macie jakieś doświadczenia Jeszcze jeden temat który muszę rozwiązać przed wylewkami to odpływ liniowy w środku w garażu, czy może orientujecie się czy są jakieś dedykowane odpływy (planuje w garażu płytki lub żywice epoksydowa)?? Z utęsknieniem czekam na temperatury powyżej 5 stopni aby mogła wejść firma do ocieplenia elewacji ! Edytowane 25 Marca 2013 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.03.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Niestety coraz częściej okazuje się, że lato w Polsce to temperatury powyżej 300C i wg. mnie warto pomyśleć o instalacji pod klimatyzacje..... koszt samej instalacji (wyprowadzania rurek na zewnątrz, odprowadzenie skroplin do kanalizacji, zasilanie) niewielki a zawsze w przyszłości można podpiąć "splita" bez kucia... Puszkę która jest pokazana na zdjęciu poniżej zamyka się przykrywką (na wyposażeniu) i na upartego można ją zatynkować Poniżej kilka zdjęć z realizacji ... Edytowane 16 Marca 2015 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 23.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 O odpływach w garażu i ja chętnie posłucham Czy te cienkie rurki i kable to jedyne elementy instalacji klimy? Bo jeśli tak, to ja też tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 23.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie odkurzacza centralnego, bo wiem, że masz Czy masz gniazdo w jakiejś ścianie żelbetowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.03.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 O odpływach w garażu i ja chętnie posłucham Czy te cienkie rurki i kable to jedyne elementy instalacji klimy? Bo jeśli tak, to ja też tak chcę Bez drobnego dodatku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.03.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie odkurzacza centralnego, bo wiem, że masz Czy masz gniazdo w jakiejś ścianie żelbetowej? Lullaby, Generalnie wszystkie gniazdka są zamontowane w cegiełkach ....ale wg. mnie jeśli gniazdko nie narusza zbrojenia to można montować .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 23.03.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dzięki wielkie, ale chyba i tak nie będę mieć odkurzacza centralnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 01.04.2013 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Prace instalacyjne związane z ogrzewaniem podłogowym, rozprowadzeniem kanalizacji i wody zakończone Kominek będzie miał grubszą wylewkę.....no i oczywiście nawiew świeżego powietrze, niestety daliśmy rurę fi 100 mm a podobno daje się rurę fi 160 mm ....oczywiście w zależności od wielkości kominka, my nie będziemy traktować kominka jako główne źródło ogrzewania ... Odpływ liniowy w garażu (wykonanie podejście przed wylewkami)...po poszukiwaniach wybrany odpływ liniowy ACO Euroline ruszt ocynkowany (w tym modelu jest też możliwość wybrania także rusztu żeliwnego lub nierdzewnego, ale cena mocno w górę) z syfonem i odstojnikiem wykonany z polimerobetonu. Rozważałem także zakup odpływu liniowego ACO Self Mini (mniejsza wysokość) ale niestety jest one tylko przystosowany tylko do tzw "ruchu pieszego" bez przejazdu samochodów. W efekcie "wyższy i wytrzymalszy" odpływ spowodował konieczność przerobienia podejścia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 01.04.2013 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Co do kotłowni, oczywiście w zależności od upodobań ja chciałem mieć schowany w tynku odpływ skroplin z pieca kondensacyjnego (i w tym wypadku odpływ dorobiony w ostatnim momencie przed wylewkami) i rekuperacji ale tu wszytko było już "pod kontrolą" (drugie zdjęcie). ....i parę rurek w garażu Pewnie tak samo jak Wy z utęsknieniem czekamy na wiosnę a przynajmniej plusowe temperatury....... Czytającym, życzę samych solidnych wykonawców, szybkiego skończenia inwestycji .....i kolejnych Świąt w Waszych domkach. Myślę, że poniższe zdjęcie wymownie opisuje kończące się Święta Wielkanocne 2013 Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 03.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Fajne jajo Twórczość własna? Życzmy sobie wszyscy tych właściwych białych Świąt w nowych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 06.04.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Lullaby, Jako googlowe....ale obiecuje, że jak zamieszkamy w domku, to rodzinnie zrobimy własne równie piękne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 06.04.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Po dwóch dniach wyleweczki skończone ... Profil aluminiowy pod balustradę całoszklaną udało się zlicować z poziomem wylewek, co umożliwi to jego pełne schowanie pod parkietem:) Jak sie okazuje najlepiej nie zalewać miejsca pod prysznic, jeśli w tym miejscu jest przewidziany odpływ liniowy. Niestety dowiedziałem się o tym dopiero po wykonaniu jednej z łazienek .... Wylewkarze zasugerowali także aby odpływ liniowy w garażu dopiero obsadzić po wyschnięciu wylewek (mniejsze ryzyko pęknięć) i dokładniejsze wypoziomowanie czy to np. z płytkami czy żywicą. Jak są Wasze doświadczenia w tym temacie ? Edytowane 16 Marca 2015 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 09.04.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zygii, odpływy (wszystkie - te w garażu i ten w łazience) na etapie wylewek były uformowane ze styro. Dopiero później usuwaliśmy styropiany i obsadzaliśmy właściwym odpływem. U Ciebie pięknieje z każdym dniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 11.04.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Katii, Dziękuje za info....niestety u mnie będzie konieczna będzie małą ingerencja chirurgiczna ....tzn..po wyschnięciu nacięcie wylewek i osadzenie odpływów liniowych ( podobne nie ma z tym problemu....) To chyba u Ciebie domek pięknie ...gdzie nam do malowania wnętrz, glazury, .....jeszcze troszkę czasu upłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 11.04.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Prace związane z ociepleniem domu rozpoczęte ....specyfikacja poniżej: - Styropian Termo Organika Platinium - 0,32 W/mK (grafit) , frezowany, grubość 25 cm (zaszaleliśmy ...), brak kołkowania, - Klej Ceresit CT - 84 (na zewnątrz płyty styropianowej) + Caparol 190S - (w środek) - pokazane na zdjęciu, - Klej do zatapiania siatki, siatka oraz grunt zgodne z systemem Caparola, - Tynk strukturalny silikonowy Caparol (ziarno 1,5 mm), - Tynk mozaikowy jednokolorowy/jednorodny (grafit) - firma Majsterpol. Rozważaliśmy użycie tynku strukturalnego o uziarnieniu 1,0 mm Caparol Tynk Capatect CarboPor ale ze względu na jego koszty wybraliśmy 1,5 mm. Przy okazji odbył się montaż skrzynek fasadowych, niestety nie bez problemów..... jutro poprawki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 16.04.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Co przyniosły ostatnie dni: Mieliśmy problem z cieknącym wpustem dachowym (za mocno dokręcony pierścień dociskowy) - wpust już naprawiony jutro test wodny ...... - niestety kasety pod żaluzje fasadowe (SELT) powyżej 2 m (mimo użycia fabrycznej blachy o grubości 2mm) dostały efektu "banana" wybrzuszeniem na zewnątrz. Udało się nie wstrzymać pracy ekipy od ocieplenia i w trybie expresowym wykonawca wykonał kątowniki zewnętrzne .... Zagwozdka z kolorem ....na bazie kolornika Ceresitu (Nebraska 2) został dobrany niby ten sam kolor z palety barw Caparola a jednak jest inny odcień, wpadający w kolor "gołąbkowy" a nie szary jak zakładaliśmy (wydaje się, że przyczyna leży po stronie bezpośredniego położenia tynku na styropianie bez kleju...) ..Jutro testy ......mam nadzieje, że nasz Wykonawca nie zamówił tynku już na cały dom .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 17.04.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Hej! Domek nabiera kształtów Nie mogę się doczekać gotowej elewacji Moja startuje za miesiąc, zaczynam więc i ja ogarniać temat tynków... Mój wykonawca nie pracuje akurat Caparolem... ale jest w stanie dla mnie zacząć, jeśli przekonacie mnie, że to obecnie najlepszy produkt na rynku Zamierzamy ocieplać Termoorganiką Platinum. I przy okazji. Czy w tym systemie nie daje się na styropian kleju czy miałeś inne powody, dla których z niego zrezygnowałeś? Mam nadzieję, że sprawa kaset i koloru tynku została rozwiązana pomyślnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts