zygii 17.08.2014 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Hej! Płyty prezentują się bardzo ładnie W końcu się doczekałeś Dzięki ! I wreszcie można nacieszyć oko całej elewacji domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 18.08.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 [ATTACH=CONFIG]275450[/ATTACH] Wow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 18.08.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Płyty prezentują sie fajowo ale i tak najbardziej zazdroszcze ci juz gotowego trawnika...:)ja na swój w tym roku jeszcze nie mam szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 19.08.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 pięknie, pięknie pięknie, przepięknie..... więcej zdjęć wrzuć, bym mogła oczęta swe nasycić.... cudo:yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.08.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 I wreszcie można nacieszyć oko całej elewacji domu Perfekcyjne ujęcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 24.08.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witaj!! dobrze, że dziś w Krakowie padało - nie miałam wyrzutów sumienia, że siedzę przy komputerze calutki dzień... czytając i PODZIWIAJĄC Twój dziennik, dom, wiedzę, chęć pomocy...etc. Taki styl i jakość budowania i wykańczania to mój ideał. Niestety - z różnych powodów - póki co budujemy na szybko mały, funkcjonalny dom z dwuspadowym dachem, ale - po obejrzeniu Twojego - zaczęłam planować budowę następnego Jeśli mogę - będę już teraz śledzić na bieżąco a na priv wyślę kilka pytań. A teraz jeszcze raz - GRATULUJĘ!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Perfekcyjne ujęcie! POdzielam opinie Płyty są rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Wow! pięknie, pięknie pięknie, przepięknie..... więcej zdjęć wrzuć, bym mogła oczęta swe nasycić.... cudo:yes::yes: jazzy, amglad1, To bardzo, bardzo miło, że Wam się podoba ! amglad1 Co do zdjęć to akurat to zrobiłem przy okazji koszenia trawy ...ale jak będę na działce mogę zrobić ich więcej i mogę przesłać Ci na priv emalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Płyty prezentują sie fajowo ale i tak najbardziej zazdroszcze ci juz gotowego trawnika...:)ja na swój w tym roku jeszcze nie mam szans koktajl, Przecież założenie trawnika to nie jakaś skomplikowany proces (na tle np. budowy domu ) to może warto spróbować go założyć jeszcze w tym roku ... A płyty mogą ozdabiać Twoją elewacji już w przyszłym roku ...? Rozważasz ich położenie, czy może jakieś inne pomysły. ps. Przy okazji czy możesz mi przesłać na priv namiary na Twojego stolarza od mebli kuchennych. Z góry dziękuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Perfekcyjne ujęcie! Czasami spontaniczne zdjęcia mogą miło zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witaj!! dobrze, że dziś w Krakowie padało - nie miałam wyrzutów sumienia, że siedzę przy komputerze calutki dzień... czytając i PODZIWIAJĄC Twój dziennik, dom, wiedzę, chęć pomocy...etc. Taki styl i jakość budowania i wykańczania to mój ideał. Niestety - z różnych powodów - póki co budujemy na szybko mały, funkcjonalny dom z dwuspadowym dachem, ale - po obejrzeniu Twojego - zaczęłam planować budowę następnego Jeśli mogę - będę już teraz śledzić na bieżąco a na priv wyślę kilka pytań. A teraz jeszcze raz - GRATULUJĘ!! Witam Ziomalkę Założeniem dziennika było to aby oprócz ogólnych informacji dodać informacje techniczne, doświadczenia, itp, które mogą być przydatne osobom które się budują (a inspiracją był dziennik anula05 a namawiała do jego założenia lulla ). Nie ukrywam, że swego czasu trafiłem do Twojego dziennika (choć bez wpisu) i muszę powiedzieć, że też bardzo dzielnie sobie radzisz (radzicie), bez zwariowanego tempa ale sukcesywnie do przodu Oczywiście zapraszam do kontaktu na priva i do odwiedzin naszego dziennika Serdecznie pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 POdzielam opinie Płyty są rewelacyjne. Cześć M.A.G Poznajesz ? Pozwoliłem sobie skorzystać z usług firmy z której tych korzystałeś Test przeprowadzono kompetentnie i fachowo Wynik wyszedł poniżej obecnej normy (czekam na oficjalne wyniki) ale mam kilka małych nieszczelności głownie na zawiasach w oknach i rogach okien (w tym wypadku jestem mocno zaskoczony ponieważ była dawana taśma ilbruka od środka plus pianka i EPDM od zewnątrz). Nie wiem, jaka jest Twoja opinia, ale wg. mnie tego typu testy szczelności "blower door test" winny być robione po montażu okien i drzwi (przed tynkami, żeby była możliwości poprawy niedociągnięć, chyba tak było w Twoim wypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.08.2014 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 W tygodniu zostały zamontowane moskitiery, wg. mnie jest to super rozwiązanie tym bardziej, że przylegają one szczelnie do profilu okna i nie ma możliwości dostania się żadnego robactwa. (warto o tym pomyśleć na etapie zamawiania okien, żeby później nie było, że się "nie zmieszczą" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asc 25.08.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Zygii, świetne sa te moskitiety.Mógłbyś podzielić sie kontaktem do firmy montujacej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 taki test to fajna rzecz prawda Myślę, że rzeczywiście ma to sens kiedy masz jeszcze możliwość zrobienia poprawek po takim teście a więc kiedy okna są jeszcze nieobrobione i jest możliwość jakiegokolwiek uszczelnienia. Z samej usługi jesteś zadowolony ? Może trzeba było wytrzymać jeszcze dwa miesiące to byś miał jeszcze termowizję w pakiecie To jaki konkretnie masz wynik bo piszesz że nieco poniżej normy. Ale jakiej normy? Pasywnej? Gdzie oprócz narożników okien masz największe nieszczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 25.08.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Z samej usługi jesteś zadowolony ? Może trzeba było wytrzymać jeszcze dwa miesiące to byś miał jeszcze termowizję w pakiecie Na dziś mogę powiedzieć, że z usługi jestem zadowolony, choć jeszcze czekam na oficjalne wyniki To jaki konkretnie masz wynik bo piszesz że nieco poniżej normy. Ale jakiej normy? Pasywnej? Gdzie oprócz narożników okien masz największe nieszczelności? Mówię o normie zgodnie z załącznikiem nr 2 do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r. które zaleca przeprowadzenie sprawdzenia szczelności powietrznej budynku. Wymagana szczelność powietrzna budynku w próbie n50 wynosi: - 1,5/h - dla budynków z wentylacją mechaniczną - 3,0/h - dla budynków z wentylacją grawitacyjną Wstępne dane dla naszego budynku wskaźnik osiągnął wynik 1,2/h ale po kilku małych poprawkach (głównie I piętro zawiasy w oknach, parter w rogach okien) Pan Sławek potwierdził, że można zejść do granicy poniżej 1.0/h czyli wyniku zgodnego ze standardem NF40. Co smutne powiedział, że ok 80% obecnie budowanych domów w standardzie z wentylacją mechaniczną nie spełnia w/w normy Co do termowizji jest on łatwiej dostępna a mnie zależy aby domykać kolejne etapy w realizacji domu. Oczywiście jak wiesz więcej danych jest na stronie: http://www.prus.co/testy_szczelnosci_budynku.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 25.08.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Zygii, świetne sa te moskitiety. Mógłbyś podzielić sie kontaktem do firmy montujacej?? Witaj ! Moskitiery robiła firma która wykonywała u nas okna aluminiowe. Szczegóły w poście nr #3123 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48916-WARSZAWA-i-okolice-bia%C5%82a-lista&p=5650112&viewfull=1#post5650112 Same moskitierty należą do systemowego rozwiązania firmy Reynaers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.08.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Co smutne powiedział, że ok 80% obecnie budowanych domów w standardzie z wentylacją mechaniczną nie spełnia w/w normy [/url] Bo budujący, w sensie wykonawcy, są niechlujni w tym co robią a i inwestor nie zawsze do końca świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 05.09.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Na budowie wakacje Trwają poszukiwania dobrego stolarza, wszelkie namiary mile widziane ! Z ciekawostek trawnik po dwóch miesiącach wygląda tak jak na zdjęciu, nie ukrywam, że przed jej posianiem chodziła mi po głowie trawa z rolki, ale dziś wiem, że nie mam czego żałować Z moich obserwacji wynika, żeby uzyskać ładny trawnik musimy go regularnie nawozić i podlewać (powiecie, że pewnie ameryki nie odkryłem, ale ja zaobserwowałem ogromną różnice kiedy trawnikowi zaczynało brakować składników odżywczych, w szczególności w trakcie wzrostu i jego silnego nawadniania które powoduje wypłukiwanie składników odżywczych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 10.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Trawnik pierwsza klasa W zależności od gleby (piaszczysta - częściej, gliniasta - rzadziej) nawożenie należałoby przeprowadzać w sezonie, raz na 3-4 tygodnie. Dlatego tak często, bo jak piszesz, składniki odżywcze są bardzo szybko wypłukiwane przez wodę z nawodnienia... No ale coś za coś Jak się już widzi różnicę to potem szkoda nie mieć soczystej zieleni, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts