martaMarcia 19.09.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Dzięki ! I wreszcie można nacieszyć oko całej elewacji domu [ATTACH=CONFIG]275450[/ATTACH] świetnie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 22.09.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Witam nie pierwszy raz u Was . podgladam z ukrycia baardzo mi sie podoba , wszystko w moim guscie ..Mam pytanie odnosnie listew przypodlogowych ,nie macie ich w calym domu?Jak te sprawe rozwiazaliscie technicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2014 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Trawnik pierwsza klasa Witaj M.A.G.! Takie słowa ze strony fachowca (praktyka) to komplement - dzięki ! Z trawnikiem to troszkę eksperymentuje, zauważyłem, że jego wzrost jest mocno uzależniony od % "azotu" w nawozie. Wbrew obiegowym opiniom zastosowałem oprysk Starane 250 CE po tygodniu od pierwszego koszenia o stężeniu 80% - trawie nic się nie stało. Dodatkową ja podsypałem co spowodowało, że nastąpił szybki jej wzrost (rozkrzewienie), a chwasty były przytłumione przez środek chwastobójczy. Takie hybrydowe działanie W naszym przypadku teren był podnoszony ziemią piaszczystą (ok 50cm), czarnoziem wymieszany z piaskiem był użyty jako warstwa docelowa pod trawę (nasiona przysypane substratem). Soczysta zieleń trawy wygląd wspaniale, tylko jest jedno małe ale trzeba ją kosić 2x w tygodniu a czasu jak zwykle na lekarstwo i jeszcze teraz jak zaczynają być krótsze dni A tak przy okazji czy masz może jakiś patent na zastąpienie czujnika deszczu, który jak dla mnie nie wiele mówi o tym czy ziemia jest wilgotna i wymaga nawadniania czy nie ? Jeśli w sezonie kosisz trawę to na jaką wysokość 6cm czy może niżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2014 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 świetnie to wygląda! Witaj martaMarcia, Z takimi opiniami to zapraszam częściej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2014 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Witam nie pierwszy raz u Was . podgladam z ukrycia baardzo mi sie podoba , wszystko w moim guscie ..Mam pytanie odnosnie listew przypodlogowych ,nie macie ich w calym domu?Jak te sprawe rozwiazaliscie technicznie vze, witaj w naszym dzienniku ! Potwierdzam w całym domu nie mamy listew przypodłogowych, zastosowaliśmy rozwiązanie opisane w poście #190 (jest w nim troszkę informacji technicznych). Ale co ważne należy je zaplanować przed tynkami i instalacjami, głównie elektrycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2014 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Z bieżących rzeczy trwa uruchamianie instalacji elektrycznej, wszystkich światełek, wyłączników, itp. a od czwartku mają przyjść malarze na końcowe poprawki. Ranking wykonawców mebli w trakcie, choć już dziś widzę światełko w tunelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 24.09.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Zygii instalowałeś bramę garażową Normstahla. Też się jej przyglądam (SUPERIOR +42). Czy jesteś zadowolony z wyposażenia czy dobierałeś coś dodatkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 24.09.2014 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Zygii instalowałeś bramę garażową Normstahla. Też się jej przyglądam (SUPERIOR +42). Czy jesteś zadowolony z wyposażenia czy dobierałeś coś dodatkowo? Witaj ! Akurat wtedy kiedy jak kupowałem Normstahla G60 mieli promocje "dowolny kolor w cenie białej". Nie wybrałem modelu Secura (mimo WK2) ze względu na fakt, że była to nowość i brama nie miała dopracowanych uszczelek. Nie wiem czy obecny model Superior +42 to stara brama Secura czy G60, ale zachęcam do sprawdzenia czy w/w kwestie zostały poprawione. Poniżej specyfikacja naszej bamy, część z pkt. to efekt negocjacji - kolor Szare Aluminium - całkowicie wykończona, gładka powierzchnia (SATIN) - panele warstwowe 42 mm izolowane, w pełni ocynkowane - napęd bramowy serii Magic 1000; - brama bez klamki zewnętrznej,z ryglem bocznym (aktywne ryglowanie) - uchwyt wewnętrzny - zespół sprężyn skrętnych - pilot Design 4-kanałowy (2 sztuki ) - montaż - PIERWSZY PRZEGLĄD GWARANCYJNY gratis Dla mnie pytaniem było czy Normstahl czy Hormann bo akurat różnica w cenie była niewielka, natomiast mimo dużej sympatii do Hormanna w mojej ocenie Normstahl wydał mi się jakościowo lepiej wykonany (np. kwestie min. obróbki krawędzi po wykrojniku, itp), ale zaznaczam, że to moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 25.09.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dzięki. Właśnie też jest jakaś promocja ale i tak wychodzi to drożej niż H. (ok. 7 netto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 25.09.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Zygi, cudowna elewacja Trawnik też niczego sobie Taka soczysta ta zieleń, aż zazdroszczę (pozytywnie oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 30.09.2014 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 O jak dobrze , ze trafilam na Twoj dzienniczek,ominie mnie skuwanie tynkow. Mam ogromny ''wstretogzyms'' we wnetrzach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 30.09.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zygii, czy deski na elewację też zabezpieczałeś sposobem 'żeglarskim'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 30.09.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zygi, cudowna elewacja Trawnik też niczego sobie Taka soczysta ta zieleń, aż zazdroszczę (pozytywnie oczywiście ) Cześć Mi Dawno nas nie odwiedzałaś Trawka koło domu to niebywały komfort życia oczywiście jak się pominie aspekt wizualny i dodatkowe hobby inwestora Gratuluje tak dokładnego planowania wyposażenia mieszkania, mam nadzieje, że nic Cię nie zaskoczy (czasami choć bez wpisu odwiedzam Twój wątek jako sąsiad sąsiada) Tak się zastanawiam jakby wyglądał Twój wymarzony dom i czy kiedyś planujesz go wybudować Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 30.09.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 O jak dobrze , ze trafilam na Twoj dzienniczek,ominie mnie skuwanie tynkow. Mam ogromny ''wstretogzyms'' we wnetrzach . No tak to skuwanie nie wszystkich ominęło O to będzie nas więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 30.09.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zygii, czy deski na elewację też zabezpieczałeś sposobem 'żeglarskim'? Cześć ! "Sposobem żeglarskim" są zabezpieczone wszystkie zewnętrzne deski (także te na elewacji). Po roku nic się z kolejnym warstwami pokryć nie dzieje, nie łuszczą się, nie zmieniając koloru, itp (jedynie zostały uwidocznione miejsca gdzie nie pomalowano dokładnie desek pędzlem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 30.09.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Cześć Mi Dawno nas nie odwiedzałaś Trawka koło domu to niebywały komfort życia oczywiście jak się pominie aspekt wizualny i dodatkowe hobby inwestora Gratuluje tak dokładnego planowania wyposażenia mieszkania, mam nadzieje, że nic Cię nie zaskoczy (czasami choć bez wpisu odwiedzam Twój wątek jako sąsiad sąsiada) Tak się zastanawiam jakby wyglądał Twój wymarzony dom i czy kiedyś planujesz go wybudować Pozdrawiam ! Zawsze możesz urządzić pod domem pole golfowe Murawa soczysta i równa - nowe hobby i zaangażowanie w jego realizację Bardzo mi miło, ze mnie odwiedzasz W to że nic mnie nie zaskoczy nie wierzę, ale mam nadzieję, że obniżam prawdopodobieństwo wielkiej klapy Mój wymarzony dom... Nie mam pojęcia, jak by wyglądał - zapewne miałby nowoczesną bryłę i nieelegancki nowoczesny misz-masz w środku (zbyt wiele rzeczy mi się podoba, a większa przestrzeń pozwoliłaby mi się rozwinąć - przy mniejszej powierzchni mieszkania jednak łatwiej zachować spójność i rygor ). Ale... mamy z małżonkiem dwie lewe ręce jeśli o majsterkowanie chodzi, więc lokum, gdzie ktoś inny dba o konserwacje itp. jest dla nas optymalne - więc pozostaniemy raczej mieszkańcami mrówkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.10.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Pan w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego poinformował mnie, że w przypadku domów jednorodzinnych wystarczy wypełnić wniosek "Zawiadomienie o zakończeniu budowy" a nie jak wcześniej zakładałem "Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego lub budynku". Wczoraj złożyłem dokumenty do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, musimy czekać 3 tygodnie na decyzje, zobaczymy czy to tylko formalność Krótkie podsumowanie niezbędnej papierologi, może się komuś przyda przewodnik Do zawiadomienia zgodnie z art. 57 Prawa budowlanego załączam: Załącznik nr 1/ oryginał dziennika budowy - tu nie mam nic do dodania musicie mieć uzupełniony dziennik (należy o tym pamiętać w trakcie budowy) - oryginał, Załącznik nr 2/ oświadczenie kierownika budowy ( druk 2A lub 2B) - standardowy druk 2A do pobrania ze strony inspektoratu i podpisania przez Kierownika budowy - oryginał, Załącznik nr 3/ oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania - do pobrania ze strony inspektoratu - oryginał, Załącznik nr 4/ - protokoły badań i sprawdzeń przewodów kominowych - protokoły badań i sprawdzeń instalacji elektrycznej - wydaje kominiarz o ile dobrze pamiętam ważny 1 rok - xero - protokoły badań i sprawdzeń instalacji gazowej - wydaje gość od instalacji gazowych dobrze jeśli doda swoje uprawnienia ważny 1 rok - xero, - inne protokoły badań i sprawdzeń wymagane wg odrębnych przepisów - brak Załącznik nr 5/ inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza - wykonuje geodeta, czeka się najdłużej koszt w zależności od regionu u nas 700 zł - oryginał, Załącznik nr 6/ - potwierdzenie zgodnie z odrębnymi przepisami odbioru wykonanego przyłącza kanalizacyjnego w postaci protokołu odbioru przyłącza ( umowy na odbiór ścieków), lub w przypadku gdy występuje szambo oświadczenie kierownika budowy o jego szczelności - wystarcza umowy na odbiór ścieków - xero, - potwierdzenie zgodnie z odrębnymi przepisami odbioru wykonanego przyłącza wodociągowego w postaci protokołu odbioru przyłącza ( umowy na dostawę wody) - wystarcza umowy na dostawę wody - xero, - potwierdzenie zgodnie z odrębnymi przepisami odbioru wykonanego przyłącza gazowego w postaci protokołu odbioru przyłącza ( umowy na dostawę paliwa gazowego) -umowa na dostawę paliwa gazowego - xero - potwierdzenie zgodnie z odrębnymi przepisami odbioru wykonanego przyłącza energetycznego w postaci protokołu odbioru przyłącza energetycznego (potwierdzenie odbioru przyłącza) - wystarcza oświadczenie elektryka - xero, Załącznik nr 7/ - kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku - ogólnie dostępny dokument (warto wykonać pomiary rzeczywiste) - xero, Ponadto w ramach kontroli przestrzegania i stosowania przepisów Prawa budowlanego w oparciu o przepisy art. 84 Prawa budowlanego załączam: 1/ karty ewidencyjnej do spraw statystyki - do pobrania ze strony inspektoratu - oryginał, 2/ kserokopii powiadomienia o rozpoczęciu robót budowlanych - jak w nazwie, 3/ kserokopii pozwolenia na budowę - jak w nazwie, 4/ oryginału projektu zagospodarowania działki (terenu) – załącznik do decyzji pozwolenia na budowę - załącznik do zatwierdzonego projektu budowlanego - do zabrania oryginał projektu (na miejscu xero). Oczywiście proszę pamiętać, że każdy inspektorat może mieć troszkę inne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.10.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 przechodzimy właśnie przez to samo - ilość absurdalnych pism/zaświadczeń/potwierdzeń jest porażająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 24.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Czy tego nie jest więcej dla inwestora, niż przy pozwoleniach na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 12.11.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Przez cały tydzień praktycznie do dziś w nocy trwały pracy przy białym montażu i fugach kerakolla fugalite eco. Hej Zygii. Mój wykonawca niestety też jeszcze nie miał styczności z tą fugą, a wybór padł na białą (do białych płytek). No i mamy poważny dylemat. Standardowy epoksyd jest na moje oko żółtawy. Fugalite wydaje się najbardziej zbliżony do jasnych standardowych fug cementowych... Tylko boję się trochę przebarwień od tego ich mydła (fuga soap, czy jakoś tam). Jak Wasze doświadczenia? Długo już to Wam leży? Z tego co czytam macie kolor biały - czy oprócz tego, że więcej roboty, to wyszły jakieś "kwiatki"? Z góry dzięki za wszelkie informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts