Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

Hej !!

Istotnie domek nabiera kształtów ...ale do pełnego skończenia elewacji jeszcze troszkę zostało .... :(

Wg. opinii pochodzących z forum jest kilka firm produkujących systemy ocieplenia które są warte uwagi Dryvit, STO, Caparol, Ceresit.

Ostatnio coraz częściej stosuje się klejenie styropianu do muru klejami poliuretanowymi (Ceresit CT 84, Tytan EOS) zamiast kleju cementowego.

Ja zastosowałem hybrydowe rozwiązanie:

- klej cementowy do środka w celu lepszej stabilizacji płyt zaraz po przyklejeniu do ściany,

- klej poliuretanowy na zewnątrz płyty dla uzyskania pełnej szczelności i otrzymania poduszki powietrznej pomiędzy styropianem a ścianą

To akurat moja teoria ...jakolwiek wykonawca nie narzeka :yes:

Problem z kasetkami pod żaluzje fasadowe rozwiązany, po nałożeniu siatki, kleju zostały jeszcze bardziej usztywnione :D

Tynk strukturalny "się tworzy" ....deski elewacyjne zamówione(garapa - romb), płyty włókno cementowe czekały z zamówieniem do momentu wybrania kolorów poszczególnych składników elewacji

Efekt wczorajszego rodzinnego wyjazdu na działkę poniżej ....kolorki wybrane :)

zdjęcie(22).jpg

I to co mnie najbardziej uciszyło, że nie będzie tynku strukturalnego na cokoły ...fuj, fuj, będzie kamień (granit płomieniowany Pepperino Dark), cenowo mocno pożądany ....:cool:

zdjęcie(23).jpg

Wreszcie weekend :lol2:

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Jak to na budowie nie obylo sie bez problemow, na silikonowym tynku Caparola sa widoczne dziwne przebarwienia (nie wiadomo czy to efekt koloru, wadliwej partii materialu, ...) Efekt glownie widoczny z daleka i w zaleznosci od pory dnia (naslonecznienia).

Bedziemy prosic o przyjazd przedstawiciela firmy Caparol celem oceny tego "zjawiska"......jedna ze scian zostala drugi raz pokryta tynkiem (z innej partii) na razie schnie zobaczymy efekt.

Na wewnetrzncyh stronach attyk (taras, dach), cokolach zamiast styropianu uzyto XPS w celu unikniecia podcigania kapilarnego wody co przy duzych roznicach temperatur dzien/noc (plus/minus) moze doprowadzic do odspojenia tynku.

W tym tygodniu zostala takze zamontowana brama garazowa Normstahl SATIN STYLE (Secura w ocenie instalatora nie jest jeszcze dopracowana glownie chodzi o uszczelnienie). Niestety nie udalo sie jeszcze zdjac plyt OSB ktore zabezpieczaly garaz (Brama zostala zamontowana po tynkach i wylewkach.

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez zygii

Doczekałam się zdjęć całego domu! Jest pięknie! :) Drugie zdjęcie absolutnie wymiata (może w końcu polubię swoje okno kątowe :D), a najbardziej podoba mi się ta szczelina między dwiema górnymi bryłami :yes:

Lullaby, do wczoraj nie zwracałem uwagi na tą szczelinę między dwoma bryłami ...ale po Twoim wpisie moja "uwaga" została zachwiana :)

Z najważniejszych pilnych rzeczy czekają nas jeszcze obróbki, jakoś Wasz Pan od dachów nie może się wybrać do Warszawy ale trudno się dziwić sezon w trakcie ...:cool:

Krótkie podsumowanie bieżącego tygodnia:

Mimo braku jednoznacznego znalezienia przyczyn pojawienia się przebarwień tynku Caparol na elewacji przez Przedstawiciela firmy Caparol, firma Caparol zdecydowała, że przekaże za darmo cztery wiadra tynku celem ponownego wykonania tynku na "wadliwej" ścianie :D

DUŻY PLUS I PODZIĘKOWANIA DLA FIRMY CAPAROL Polska ! :wave:

Wczoraj ruszyły montaże sufitów podwieszanych, efekt prac poniżej.

Dla tych którzy mają przeprowadzone kanały rekuperacji pod sufitem nie np. w stropie i korzystają z pomocy architekta wnętrz warto aby archi. sprawdził czy kanały rekuperacji nie kolidują z wnękami sufitu podwieszanego np. zaprojektowanymi pod oświetlenie.

zdjęcie(28).jpg

Jutro dokończenie tynkowania ścian na których było montowane ogrzewanie ścienne,

Otrzymaliśmy zdjęcie profilu desek elewacyjnych Romboidalny 21x90 (gatunek drewna pokazane na zdjęciu nie jest drewnem docelowym)

zdjęcie 1(21).JPG

Edytowane przez zygii

Nie martw się Zygii, niektórzy zostaną daleko w tyle :D

P.S. Biały lacobel ma być w poniedziałek....

Lullaby,

U nas najbardziej przyhamowały nas instalacje elektryczne i C.O. (podłogówka), kolejne etapy mogą być prowadzone na "zakładkę" mam tu na myśli pracę na zewnątrz i wewnątrz :D

PS

Może się okazać ciekawą alternatywą ....pod warunkiem, że zadziałają i wizualnie będą akceptowalne :cool:

Jak zwykle sobota pracująca ...:yes:

Przed wykonaniem sufitów podwieszanych odłączyliśmy od ogrzewania rury poziome które dochodzą do spustów wodnych. Okazało się, ze jeśli pomieszczenie jest ogrzewane a rury są zalane w stropie do wystarczy, że wpust będzie ogrzewany. Efekt, planowana oszczędność na comiesięcznych rachunkach, zamiast płacić 120 zł będziemy płacić ok 40 zł (potwierdzona jak na razie miernikiem cęgowym) :D

A rura i wpust przed zalaniem betonem wyglądała tak (notabene, było co grzać) :rolleyes:

zdjęcie(29).jpg

Usunąłem płyty OSB zabezpieczające wjazd go garażu, ku mojej radości okazały się całe drzwi garażowe :wiggle::wiggle:

zdjęcie 2(25).jpg

...i dodatkowo takie tam porządki które jak się okazało zajęły kilka godzin.... :p

Edytowane przez zygii

:D

jak przegonimy pytaj :D.

Tylko Ty to raczej mógłbyś rad udzielać i sprzedawać pomysły/ patenty z tego co słyszałam od jednego Pana :yes:.

A co do architektów to rzeczywiście miło jest jak dany osobnik jest zaangażowany nie tylko w projekt, ale i w samą budowę.

PS

Poprosiliśmy o piankę w drzwiach ;)

Edytowane przez demon D.

:D

jak przegonimy pytaj :D.

Tylko Ty to raczej mógłbyś rad udzielać i sprzedawać pomysły/ patenty z tego co słyszałam od jednego Pana :yes:.

A co do architektów to rzeczywiście miło jest jak dany osobnik jest zaangażowany nie tylko w projekt, ale i w samą budowę.

PS

Poprosiliśmy o piankę w drzwiach ;)

Demonki,

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale ciągle na wszytko mało czasu...:(

Takie słowa to nie lada zaszczyt i przyjemność słyszeć ....jeszcze z takich ust ...:)

Jak wiecie te pomysły/patenty wymagają szukania, czytania, pytania .....

i czasami podjęcia ryzykownej, bo wcześniej nie sprawdzonej decyzji ...:yes:

Tak z perspektywy ten "jeden Pan" to miał ze mną niezłą przeprawę (obustronny panel nakładkowy, pianka poliuretanowa 90 kg/m3, Coatex, okienko narożne klejone ...itp) :yes:

Prace ciągle posuwają się do przodu ...ale wciąż jest tyle do zrobienia, gdzie nie spojrzeć, to jeszcze tego brakuje, a co z tym ...itp:cool:

Serdeczenie pozdrawiam !

PS

Mam nadzieje, że profil balustradowy także się "przyjął", czy już może montowaliście szyby ...? :)

Edytowane przez zygii

Aby tradycji stało się zadość, krótkie podsumowanie mijającego tygodnia ..

Pierwsza i chyba najważniejsza rzecz, mamy sufity podwieszane i otynkowane ściany z ogrzewaniem ściennym :wave:

Nie obyło się bez drobnych przeróbek w stosunku do projektu, efekt mocno akceptowalny :yes:

Wykonawcy spisali się na medal, pracowali dokładnie tydzień ....brak jakikolwiek uwag do jakości i na dodatek

na koniec wszystko posprzątane ....kolejna ekipa do "białej listy" :)

zdjęcie 2_3.jpg

zdjęcie 1(24).jpg

Dom zaczyna nabierać wyglądu stanu deweloperskiego ...udało się także otynkować ogrodzenie.

Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych dół ogrodzenia (ława i cokół) została zabezpieczona specjalnym szlamem

firmy Remmers -Dictschlamme ....:yes:

zdjęcie 2(26).jpg

W piątek otrzymaliśmy deski elewacyjne, dziś je segregowałem i niestety wg. mnie 15-20% desek nadaje się do zwrotu ....:mad:

Zobaczymy co na to wykonawca elewacji, czy też będzie tak surowy jak ja ...jeśli tak będzie mała 'wojna" z dostawcą :cool:

zdjęcie 5_1.jpg

...i jeszcze jedno obróbki blacharskie będą wykonane z blachy tytan-cynk QUARTZ-ZINC firmy VMZINC

Edytowane przez zygii