Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dzięki za wpis

No a to ci dopiero fajne klocki.

Mam jedno pytanie odnośnie ogrzewania czy musiałeś dawać jeszcze na ścianę w samej podłodze nie wystarczyło?

Pozdrawiam ,po podglądam ,pokibicuje

Witaj w naszym dzienniczku :)

Niestety nie wystarczyło...... w pokoju dziennym będziemy mieli na podłodze drewno i przy założeniu, że będzie tylko podłogówka jako jedyne źródło ogrzewania z obliczeń projektowych wyszło, że trzeba dodać jeszcze ścianę (projekt zakłada plus 21 st. C wewnątrz gdy na zewnątrz jest ok -20 st. C). A czy obawiasz się może ogrzewania ściennego ...?

Dlaczego tylko podłogówka ...:)

Bo dużo prostsza instalacja np. brak mieszaczy, łatwiejsze ustawienie pieca kondensacyjnego a w przyszłości bezproblemowe podłączenie pompy ciepła (tylko podłogówka zapewnia najwyższą sprawność pompy).

Moje pytanie nie dotyczyło wątpliwości nad wyższością podłogówki bez mieszania z kaloryferami nad rozwiązaniem mieszanym sam takie robię i broń mnie panie nad innym rozwiązaniem.Raczej chodziło oto dlaczego dodajesz jeszcze ścienne myślałem że z obawy przed tym że w podłodze jest za mało rury z wodą i to nie wystarczy teraz już wiem chodzi o drewno na podłodze. U mnie trochę mało ścian i na podłodze tylko kafle,więc nie będzie z tym większych kłopotów.

Masz wodę a to co widzę na fotce to zbiornik czyli masz głębinówkę( u mnie taka będzie) jeśli dobrze to rozumiem .Nie mam na razie o tym jeszcze zielonego pojęcia, ale jeśli tak to napisz czy to głębinówka a to co na fotce to zbiornik wyrównawczy, jaki ?

Moje pytanie nie dotyczyło wątpliwości nad wyższością podłogówki bez mieszania z kaloryferami nad rozwiązaniem mieszanym sam takie robię i broń mnie panie nad innym rozwiązaniem.Raczej chodziło oto dlaczego dodajesz jeszcze ścienne myślałem że z obawy przed tym że w podłodze jest za mało rury z wodą i to nie wystarczy teraz już wiem chodzi o drewno na podłodze. U mnie trochę mało ścian i na podłodze tylko kafle,więc nie będzie z tym większych kłopotów.

Masz wodę a to co widzę na fotce to zbiornik czyli masz głębinówkę( u mnie taka będzie) jeśli dobrze to rozumiem .Nie mam na razie o tym jeszcze zielonego pojęcia, ale jeśli tak to napisz czy to głębinówka a to co na fotce to zbiornik wyrównawczy, jaki ?

Witaj !

To jest nas już dwóch ktorzy preferuja rozwiązanie bez "mieszaczy" :D

Opdpowiadając na Twoje pytanie, tak mamy pompe glebinowa, glownie z mysla o nawadnianiu ogrodka, woda miejska do domu. Na fotce to hydrofor firmy REFLEX DE Junior 140 (hydraulik mowil, ze ma on najmniej awaryjne membrany).

Czas uzupełnić dzienniczek ..:rolleyes:

Na domu obróbki attyk praktycznie zrobione ..pozostały jeszcze na ogrodzeniu i kominach.

zdjęcie 2.jpg

Zamiast kratki wentylacyjnej komin można wentylować kratką "własnej" produkcji ....:wiggle:

zdjęcie 1(36).jpg

Dla Wszystkich planujących ogrzewanie ścienne, warto za wczasu pomyśleć o 'schowaniu" odpowietrzenia, bo później trzeba bedzie kombinować z kratkami czy suchymi zabudowami. A wystarczyło przesunąć odpowietrzenie w lewo pod sufit podwieszany, niestety na piętrze tego nie dopilnowałem ...:mad:

zdjęcie 5(6).jpg

Przed cynkowaniem i malowaniem nastąpił wstępny montaż ogrodzenia ....i co bramka okazała się za szeroka :o.

PLUS dla Wykonawcy bo to była jego propozycja :rolleyes:

zdjęcie 3(19).jpg

zdjęcie 2(31).jpg

Chętnie przyjmę namiary na sensownego (cena/jakość) Wykonawcę kostki granitowej.... :)

Zygi, czy mógłbyś opisać szczegóły tego szlamu? Może być na priv. Będę bardzo wdzięczna.

Witaj !

Co do szlamu to podsyłam link do karty katalogowej:

http://www.remmers.pl/76+M5508582879b.0.html

Jest to jeden z głównych składników wchodzący w składa systemu hydroizolacji, stosowany w zależności od potrzeb ...:)

Szczegóły są zawarte na stronie internetowej (oczywiście oprócz produktów Remmersa są inne firmy takie jak Weber Deitermann):

http://www.remmers.pl/121.0.html

http://www.netweber.pl/hydroizolacje-weber-deitermann/wybierz-najlepsze-rozwiazanie/rysunki-techniczne-weber-deitermann.html

Gdy Twój przypadek nie jest opisany (skatalogowany), zawsze można zwrócić się do przedstawiciela technicznego danej firmy o opracowanie technologii i przyjazd na miejsce w celu przeprowadzenia szkolenia dla pracowników (wg. mnie szkolenie jest nie ocenione, niby robotnicy wszystko widzą ale jak przychodzi co do czego to już tak łatwo nie jest). Oczywiście mogę się podzielić swoimi namiarami ...http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

Jeszcze jedno, wbrew pozorom te materiały (możliwe zniżki) nie są tak drogie jak mogłoby się wydawać ...(ewentualne szczegóły do porównania na priv) ;)

Edytowane przez zygii

• 2 weeks później...

Przez ostatnie dwa tygodnie praktycznie nic się nie działo ..."dopieszczanie" zaległości, na które nigdy nie ma czasu :popcorn:

To wymiana drzwi w kotłowni na techniczne docelowe, drobne dodatkowe prace dla ekipy od tynków, to prace w kotłowni, itp

Obecnie planujemy kolejne etapy ale z ekipami nie jest łatwo....na gościa od desek elewacyjnych czekamy 1,5 miesiąca :eek:

zdjęcie 3(21).JPG

Cześć! :)

Słyszałam, że drzwi do kotłowni macie najlepsze z najlepszych ;)

A kiedy nasze zmysły zostaną "dopieszczone" nowymi fotkami domku? :rolleyes: :)

Trzymam kciuki za szybki start prac wykończeniowych :yes:

Hej !

W zasadzie my i Wy mamy takie same piękne białe drzwi do kotłowni ;)

Na dziś prace wykończeniowe lekko odsunięte w czasie ..."nabieramy sił" :cool:

W przyszłym tygodniu przed wjazdem na działkę chcemy wybrać ziemie i ułożyć krawężniki betonowe w celu zniwelowania tworzącego się zlewiska wody (dziś geodeta naniósł pkt bazowe).

W tym tygodniu dorzucono jeszcze zmiękczać wody i wykonano odpływ w garażu :wiggle:

zdjęcie 2(38).jpg

zdjęcie 1(43).jpg

• 3 weeks później...

Urlop to rzecz cudowna....gorzej z powrotem do pracy ..... ;)

Namówiony przez sąsiada rozpoczęliśmy prace związane z wyrównaniem dojazdu do naszych działek i ułożeniem krawężników (no cóż może są inne ważniejsze wydatki, ale czego się nie robi dla podtrzymania dobrosąsiedzkich kontaktów....:rolleyes:)

Aby uniknąć zeszłorocznej sytuacji gdzie w trakcie wykonywania instalacji kanalizacyjnej został utwardzony podjazd, a dziś niewiele z niego pozostało postanowiliśmy dodać krawężniki i geowłókninę która ma ograniczyć mieszanie się ziemi i kamienia.

zdjęcie 5 (2).jpg

zdjęcie 5.jpg

Na dziś na podjazd rozważamy trzy rodzaje granitu tzn. od góry granit Chiński G654 (płyta), granit szary Strzegom (ok 220 zł/tona), granit ciemny szary Kośmin ( ok 320 zł/tona).

Czy to będzie ostateczny wybór to się jeszcze okaże :???:

zdjęcie.JPG

Piecyk już wisi - pozostało jeszcze jego odpalenie przez autoryzowany serwis Viessmanna ...;)

zdjęcie 3.jpg

A co najważniejsze wypowiedzieliśmy umowę na tymczasową toaletkę a dziś podpisaliśmy umowę z MPWiK niestety bez wody ponieważ nie mamy Projektu przyłącza wody (bagatela kolejny 1 kPLN) a bez tego montaż licznika nie jest możliwy.

Idziecie pięknie do przodu.

Gdybyś potrzebował kogoś do projektu przyłącza wody to mogę polecić kobietkę, która nam robiła projekt i uzgadniała. Daj znać jeśli jesteś zainteresowany.

Drimeth,

Ciekawe czy masz może tą kobietę którą polecają w PWiK ;)

Dziękuje za pomoc, ale projekt udało mi się załatwić za 0,6kPLN a wczoraj przyjechał instalator z uprawnieniami który podłączył za 0,4 kPLN licznik wody - choć jak się okazało w rurze brak jest wody mimo otwarcia zaworu w przyłączu/studzience :bash: