zygii 11.07.2013 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A jednak Viessmann Zygii, a jak Wasze wnętrzarskie wybory? Lullaby, Jak wiesz moim wyborem był Buderus GB162 (klasa sama w sobie) ale udało się kupić w lepszej cenie Viessmanna Vitodens 200-W. Zakres modulacji tych pieców jest porównywalny, co w przypadku samej podłogówki i dobrze ocieplonego domu ma znacznie. Co do wnętrzarskich wyborów jest to u nas etap nie rozpoczęty (oprócz projektu) Ale wiem, że jedna z forumowiczek już rozpoczęła poszukiwania gresu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 26.07.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Hello! O piecu jeszcze porozmawiamy Powiedz mi lepiej, jak poszukiwania wymarzonej, białej, podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 27.07.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 zygiii dokładnie co u Ciebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 27.07.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) Witajcie ! No tak czas uzupełnić dzienniczek ..... Dwa tygodnie temu w weekend zorganizowaliśmy tzw "betonówke" czyli grill i piwko ( w zasadzie piwko nie schodziło a tylko mocniejsze drinki .....) a na naszych znajomych zawsze można liczyć ... każdy coś zrobił do jedzenia, a zastawiony stół ("zrób to sam") wyglądał tak .... W zasadzie zostały zakończone pracy związane z ustawienie krawężników i utwardzeniem terenu przed wjazdem do domu ( kolejny kamień będzie nawieziony dopiero po wykonaniu podjazdu i nawiezieniu humus). A jednak koncepcja na taras została zmieniona, wybór padł na płyty libetu impressio bianco, sam podjazd i podejście będzie wykonane z kostki granitowej cięto-łupanej 8/10 tzn. min. jeden bok (czoło) jest cięty i płomieniowany ..tak żeby było lepiej "chodzić w szpilkach" ... Zostały podpisane umowy wod-kan, zmieniona taryfa z prądu budowlanego na zwykły (przy okazji ja zrobiłem to dopiero teraz a można było w momencie gdy była już zamontowana docelowa skrzynka elektryczna), zebrane wszystkie dokumenty (tj. próba szczelności instalacji gazowej i odbiór kominiarski ) niezbędne do podpisania umowy na dostawę gazu. Dziś odbył się montaż desek na bramie wjazdowej, niestety nie udało się dokończyć bramek (montaż w przyszłym tygodniu). Dla uniknięcia efektu patynowania desek na szaro będzie zastosowana sprawdzona w praktyce metoda "jachtowa" firmy Rememrs, szczegóły poniżej: - Grunt bezbarwny - Holzschtzgrund, - Nasączanie preparatem HK Lasur, - Dwu lub trzy krotne nasączanie bezbarwnym preparatem Wetterschutz Lasur UV. Grunt został już dziś położony... Kilka fotek i szczegółów dot. bramy ....jak zwykle nie obyło się bez problemów, deski miały mieć szerokość 95 mm a mają 90 mm, co w efekcie daje większe odstępy między deskami ....niestety tak już musi zostać bo otwory były wykonane przed cynkowaniem i malowaniem .. A jeszcze jedno na bramie brakuje jeszcze dolnej deseczki ...oj było "główkowania" żeby znaleźć sposób na jej montaż.... Edytowane 5 Września 2014 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 27.07.2013 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Hello! O piecu jeszcze porozmawiamy Powiedz mi lepiej, jak poszukiwania wymarzonej, białej, podłogi Lullaby, niestety muszę powiedzieć "o wymarzonej podłodze jeszcze porozmawiamy" .... Jak widzisz po moim wpisie skupiliśmy się na wyborze "podłogi", ale na taras i podjazd .....niestety moja koncepcja mówi (nie wiem, czy do końca słusznie) zrób podjazd i podejście do domu przed podłogami wewnątrz bo może się okazać, że podłogi będziesz musiał robić jeszcze raz Jak wiesz my podnosiliśmy teren materiałem przepuszczalnym (pospółka) co powoduje, że dosłownie piasek jest wszędzie.... także wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 27.07.2013 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 zygiii dokładnie co u Ciebie?? Aktualizacja nastąpiła ...co u Was, coś do przodu ...czy standby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 28.07.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Kompletny standy Szukamy kogoś do zaprojektowania ogrodu i czekamy na kredyt. Jak będzie ok jedziemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 30.07.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 witam, Gratuluję, udało się doskonale dopasować ogrodzenie i bramę wjazdową do bryły i stylu domu. Proste, ale piękne ogrodzenie, jakże inne od tych dominujących w Polsce. Ile ostatecznie wynoszą prześwity/odstępy między horyzontalnie ułożonymi deskami w bramie, a ile miały wynosić pierwotnie? Czy deski to jakiś egzotyczny gatunek drewna? Czy w założeniach, ostateczny kolor desek - po wykonaniu wszystkich zabiegów konserwacyjnych, będzie znacznie odbiegać od obecnego koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 31.07.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 (edytowane) witam, Gratuluję, udało się doskonale dopasować ogrodzenie i bramę wjazdową do bryły i stylu domu. Proste, ale piękne ogrodzenie, jakże inne od tych dominujących w Polsce. Ile ostatecznie wynoszą prześwity/odstępy między horyzontalnie ułożonymi deskami w bramie, a ile miały wynosić pierwotnie? Czy deski to jakiś egzotyczny gatunek drewna? Czy w założeniach, ostateczny kolor desek - po wykonaniu wszystkich zabiegów konserwacyjnych, będzie znacznie odbiegać od obecnego koloru? Witaj greywolf, Powoli architektura w Polsce zmienia swoje oblicze, coraz mniej jest projektów "sztampowych" a więcej projektów indywidualnych .... . Dla mnie osobiście największą trudnością jest rzeczywiste odzwierciedlenie pięknych wizualizacji przygotowanych przez architektów (mam tu na myśli rodzaj i jakość użytych materiałów ich cena i dostępność) - jak to ktoś mądry powiedział "Jesteśmy za biedni, żeby tanio budować" Przy okazji podziękowania dla Wszystkich architektów, którzy zmieniają nasze "standardowe" oblicze, kreują naszą wyobraźnie i estetykę .... Bardzo się cieszę, że podoba Ci się naszej "dopasowanie"....do miód na nasze serca... Odstępy między deskami to 15 mm, pierwotnie miały wynosić 7-8 mm, deski są wykonane z egzotyku garapa (nie pamiętam, czy już wspominałem o tym, ale naturalnie patynuje na lekki brąz, jaśniej od bankirai), co do ostatecznego koloru, wszystkie użyte warstwy zabezpieczenia są bezbarwne ...zdjęcie efektu końcowego dodam, jak tylko nałożę wszystkie warstwy a jest ich 4-5 (dziś po pracy położyłem grunt i lazure) Dziś został wybrany został kominek do salonu, w projekcie wnętrz był przewidziany Spartherm Varia Bh Linear 4S ale niestety cena powala około 13 000 zł .... Po analizie tematu, zebraniu forumowych opinii, możliwych alternatyw i wizycie w autoryzowanym salonie firmy "Kratki" uważam, że bardzo dobrą alternatywą jest Mila 16 kw Gilotyna GLASS w cenie 6 400 zł (VAT 8%) plus cena montażu. Ma on podwójną panoramiczną szybę, cienką ramka metalowa od góry i od dołu mocująca szybę, dobrą ceramikę, jak dla mnie jakość wykonania na najwyższym poziomie. Tym bardziej, że w naszym wypadku kominek ma bardziej służyć do efektów wizualnych a nie do ogrzewania całego domu Wkład kominka bez ramki Wkład kominka z ramką Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 02.08.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Przy okazji podziękowania dla Wszystkich architektów, którzy zmieniają nasze "standardowe" oblicze, kreują naszą wyobraźnie i estetykę .... Zaprosiliśmy któregoś z naszych na forum? Fajny kominek, piękne ogrodzenie, czekam na wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 13.08.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Zaprosiliśmy któregoś z naszych na forum? Fajny kominek, piękne ogrodzenie, czekam na wnętrza Hej Lullaby ! Jasne, że można zaprosić któregoś z "naszych", ale jakoś musimy podzielić się pracą ......proponuje, że Ty zapraszasz MR a ja MS ...? Plan jest taki aby dokończyć elewacje drewnianą, tarasy i podjazd i dopiero zająć się wnętrzami ...tym bardziej, że wykonawca od wykończeniówki jest wstępnie "zidentyfikowany" ale nie umówiony ...no tak czas to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 13.08.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witajcie !! W dniu wczorajszym rozpoczął się wreszcie montaż elewacji drewnianej .... Poprzedni "pan stolarz" wodził nas za nosek i przekładał trzy razy termin wykonania .........aż finalnie w zeszłą sobotę doszło do telefonicznej konfrontacji i rozstania Przez weekend wysłałem ok 15 zapytań z czego udało się wybrać jedną najbardziej rozsądną ofertę i firmę która zajmuję się głównie elewacjami i tarasami drewnianymi ...mam nadzieje, że będzie kolejna firma do polecenia na białą listę.... W załączniku kilka fotek Montaż desek będzie hybrydą montażu widocznego i niewidocznego tzn. wewnętrzne deski (glify) będą montowane FasssdenCllip firmy Sihga natomiast w pozostałych miejscach deski będą montowane wkrętami nierdzewnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 14.08.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zygii coraz ładniej u Ciebie Czekam z niecierpliwością na efekty pracy Twoich brukarzy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 21.08.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Szybka aktualizacja dziennika Montaż desek praktycznie skończony choć nie obyło się bez problemów - okazało się, że deseczki nie trzymają wymiaru głównie jeśli chodzi o szerokości, - część desek z dostawy była dużo jaśniejsza (na jedną ścianę, niestety frontową)...dostawca tłumaczy się, że deski w ciągu kilku miesięcy "dojdą" do koloru pozostałych ..... pod warunkiem, że użyta lazura chroniąca od UV przepuści światło ......jak nie to czeka nas szlifowanie desek . - odstępy między deskami zbyt duże a dwie ściany już wykonane .... do przekręcenia. Wszystko to spowodowało, że deski trzeba było montować na przekładkę...a na koniec zabrakło jeszcze kilku sztuk. Edytowane 18 Listopada 2013 przez zygii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 21.08.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Zygii, widzę, że nie tylko ja mam bóle związane z elewacją drewnianą Chociaż, jak patrzę na zdjęcia, wyszło pięknie (u Ciebie rzecz jasna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.08.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Pięknie to wygląda. Zdradzisz rodzaj drewna i politurę? No i drzwi też boskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 21.08.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Pięknie to wygląda. Zdradzisz rodzaj drewna i politurę? No i drzwi też boskie Witaj Robert ! Drewno Garapa (profil romboidalny) szczegóły dotyczące politury zostały opisane w #84. Te drzwi to długa historia ...jak pewnie sam wiesz nie każdy wykonawce chce się podjąć wykonania drzwi o wysokości prawie 3m z panelem nakładkowym Powiem szczerze ta drewniana elewacja zjadła nam troszkę nerwów ...tym bardziej miło słyszeć dobre słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.08.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Oj tam, oj tam, nie można być we wszystkim perfekcyjnym Zrozumiałam to całkiem niedawno, przy odbiorze obróbek blacharskich Wejście robi wrażenie, szczera opinia oczywiście po wizji lokalnej Do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 26.08.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Upomniana, zgłaszam się do tablicy Zygii, drewno wygląda znakomicie! Bardzo mi się podoba!! Mam nadzieję, że u nas wyjdzie równie ładnie, jak u Ciebie : ) już trzęsę portami, bo montaż będzie w weekend! Czekam na taras i ścieżki. U nas te prace zaplanowane są na wiosnę, ale już teraz o tym myślimy. Pięknie, Zygii! Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 27.08.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Fajne drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts