Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy wpis - sezon 2013 rozpoczęty !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zygii a jakie masz wymiary bramy? Ja jestem na etapie szukania ofert na bramę do samodzielnego obicia drewnem (225/500) i właśnie porównuję ofertę Hormanna z Normstahl. Czy mógłbyś wysłac mi na priv namiary gdzie ty kupiłeś bramę (i cenę jeśli możesz)? Z góry dziękuję:bye:

Hej BESZO !

Nasza brama ma wymiary 5 000 x 2 250 czyli taka jak Twoja :yes:

Niestety nie mamy bramy która była obijana drewnem (standardowa segmentowa) Normsthala SATIN STYLE.

Z tego co wiem bramę obijaną drewnem ma "anula05". Cenę i namiary zaraz podeśle na Twojego pirva :)

I teraz bym chyba na twoim miejscu tego nie robiła. Dodając płyty do bramy trzeba będzie na pewno zmienić sprężyny bo zdecydowanie zwiększy się waga bramy. Ponadto trzeba będzie sprawdzić czy automat da radę podnieść większy ciężar. Myślę, że utrata gwarancji jest raczej pewna gdyż jest to ingerencja w bramę, która nie jest przeznaczona do samodzielnej zabudowy. Na pewno jest to kłopot i spory wydatek dla Ciebie aczkolwiek dla chcącego nic trudnego:)

Czyli robi się brama na specjalne zamówienie :(

Po wpisie koktajl mocno bym się zastanowił czy gra jest warta świeczki :no:

Gdybyś od początku zamówił do samodzielnego zabudowania to pewnie byłaby inna gadka. Teraz to juz po ptokach:) ale wg mnie nie ma czego żałować. Uchylna normstahl wg mnie to nie brama do domu- tyle kasy ladujemy w ocieplenia, w ogrzewanie a potem nam to wszystko ulatuje. Zreszta uchylna brama to ogólnie produkt przestarzały- to cos co produkowalo sie przed bramami segmetowymi, ktore jako bramy sa najlepsze w dzisiejszych czasach i każdy Ci to powie- a ten kto twierdzi inaczej to widocznie sprzedaje uchylne lub rolowane:) a swoją droga nie wiem czy jest sens płacić tyle za bramę np hormann. Ok jesli komuś tak bardzo sie podoba to jest skłonny zapłacić ta cenę ale do tego dochodzi drewno, robocizna, późniejsza konserwacja zeby to dobrze wyglądało. No i tez nie bedzie taka ciepla bo zrobiona jest z profili aluminiowych. Wg mnie lepiej ta kase wydać na cos fajnego lub funkcjonalnego do wnętrz.

Jak tam wykończeniówka ?:rolleyes:

Hej !

Super powoli do przodu choć chciałbym już zobaczyć efekt końcowy przynajmniej jednego małego pomieszczenia więc http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Jak pewnie wszystkich budujący nas też nie opuszcza gorączka zakupów żeby uciec przez pełnym VATem, przynajmniej jeśli chodzi o te bieżące zakupy http://emotikona.pl/emotikony/pic/0suicide.gif

Przy okazji uwielbiam myślące ekipy ;)

IMG_5306.jpg

Na czas na krótkie podsumowanie ostatniego tygodnia wykończeniówki łazienek :D

Toaleta + bidet

IMG_5388.JPG

Wykonana zabudowa :D

IMG_5400.jpg

[ATTACH=CONFIG]231529[/ATTACH]

Ostatni tydzień to jakieś wariactwo, praca, budowa, zamawianie brakujących "sprzętów" uzgadnianie szczegółów montażowych, bo to co na papierze nie zawsze idealnie wpisuje się rzeczywistość :no:

Edytowane przez zygii

Teraz nasze wybory ;)

Ceramika

IMG_5404.jpg

Armatura - deszczownica

IMG_5279.JPG

Wylewka wannowa

IMG_5395.jpg

Grzejnik łazienkowy jeszcze nie zakupiony dopiero dziś znaleziony ...:D

3_349.jpg

Nie wiem, jakie są Wasze spostrzeżenia ale ja zaobserwowałem, że różnica cen pomiędzy różnymi sklepami internetowymi (na tym samym produkcie) dochodzą nawet do 20% :bash:

Przy okazji Wszystkim budującym składamy życzenia zdrowych pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i solidnych ekip w tym nadchodzącym 2014 roku a dziś zamiast bałwana wklejam zdjęcie fijołka który dziś znalazł mój tata :bye:

IMG_5515.jpg

Edytowane przez zygii

Zygii widzę znaczne postępy prac, kiedy łazienki będą gotowe? Na wizce widze kinkiet Artemide talo parete? Dobry wybór:)

Powodzenia w dalszych zmaganiach;)

Cześć Moni_ta !

Dobre pytanie kiedy łazienki będą gotowe ..na chwilę obecną grubsze prace (zabudowy, osadzenie odpływów, baterii, itp) są zaawansowane na 80% i w tym tygodniu powinny być skończone, a później układanie płytek :D

Co do kinkietu to powiem szczerze, że nie wiem co nasz architekt w tym miejscu zaplanował (artemide piękne) :yes:

Ja pozostaje Twoim kibicem ;)

Edytowane przez zygii

Szybka aktualizacja bo zamówiona limuzyna już czeka

a szampan się chłodzi :lol2:

Dla wszystkich którzy planują wyposażyć swój dom w energooszczędne oświetlenie LED a o jego oszczędności niech świadczy link w którym można sobie policzyć tzw. stopę zwrotu inwestycji w LEDy:

http://www.agwa.pl/pl/technologie/oswietlenie-led/kalkulator-oszczednosci.html

Wczoraj po półtora miesiąca oczekiwania otrzymałem z chin przesyłkę z dwoma sztukami żarówek LED AR111 G53 zbudowaną w oparciu o najnowsze LEDy COB firmy Epistar.

Dotychczas miałem okazje testować żarówki AR111 G53 które były zbudowane z:

- tzw. Power LEDów cena ok 120 zł/szt:

33-310962_0.JPG

- tzw. COB firmy SHARP (uwaga kąt padania światła 25 stopni, czyli światło mocno punktowe) cena ok 85 zł/szt

3688925506.jpg

- i wspomniane wyżej COBy firmy Epistar (na poniższym zdjęciu pierwsza żarówka do COB firmy SHARP druga otrzymana z Chin) cena ok 50 zł/szt (przy bezpośrednim sprowadzeniu z chin).

Co do jakości w/w żarówki można mieć zastrzeżenia do samych kabelków i konektorów ale sama oprawa i połączenia wewnątrz żarówki są wykonane bez zastrzeżeń. Aluminiową oprawę (dobre odprowadzenia ciepła) można rozebrać na czynniki pierwsze co w przyszłości umożliwi łatwą wymianę LEDa na "nowsze" :yes:

zdjęcie 1(3).jpg

zdjęcie 3(3).jpg

zdjęcie 4(2).jpg

Nie będę się rozpisywał technicznie jakie są różnice pomiędzy LEDami SMD a COB, barwą światła, itp ponieważ żarówka którą otrzymałem nie ma sobie równej (przy założonej mocy 15W) :yes:

Jak dla mnie można powiedzieć, że jak kupować żarówki LED to tylko COBy :yes:

Wszystkim czytającym życzymy wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2014 i udanej zabawy sylwestrowej.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dj.gif

zdjęcie 3(3).jpg

zdjęcie 4(2).jpg

Edytowane przez zygii

• 2 weeks później...
Witam,

Gratuluję realizacji domu.

Czy ogrzewanie jest już uruchomione? Pytam w kontekście opinii co do ogrzewania ściennego?

Robiłeś OZC dla budynku?

Witaj !

Dzięki za miły wstęp :bye:

Ogrzewanie ścienne już uruchomione, mogę powiedzieć, że w praktyce nie czuć, że ściana jest "ciepła". Dla rozwiania ewentualnych wątpliwości czy zastosować ogrzewanie ścienne możesz sobie wyobrazić, że człowiek ma 36,6 stopnia i nie "parzy" (:wiggle::wiggle::wiggle:) a ściana będzie miała max 28 stopni ;). Czysto informcyjnie użyte rurki są tej samej średnicy co ogrzewanie podłogowe (osobna pętla na rozdzielaczu). Przed zleceniem wykonania projektu instalacji ogrzewania podłogowego/ściennego warto wiedzieć gdzie będzie docelowo "deska" a gdzie płytki :rolleyes:

OZC było liczone w projekcie, a jego wartość jest podana w stopce (mogłoby by być lepiej jakby dom był w jednej bryle):yes:

Jeśli chcesz sobie obliczyć przyszłe koszty ogrzewania w zależności od rodzaju medium (gaz, pompa ciepłą, itp) mogę podesłać fajny pliczek :lol2:

Pozdrawiam !

Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Jestem zainteresowany ogrzewaniem ściennym i o ile teorię mniej więcej znam, to jednak mało osób decyduje się na takie ściany - co by podpytać o praktyczne aspekty tego rozwiązania. Będziesz coś wieszał na tej ścianie, czy zostanie w całości odsłonięta?

Faktycznie OZC w stopce.

Zdaje się kaloryrerów to u Ciebie brak. Ciekaw jestem więc jak będzie wyglądać wydajność i efekty ogrzewania w całości podłogowego / ściennego przy takim OZC, kiedy przyjdzie (w końcu :)) zima i jakieś niższe temperauty. Koniecznie podziel się tą informacją w dzienniku :)

Po wpomniany plik się zgłoszę

Zygii robiłeś dach odwrócony. Możesz polecić wykonawcę? Jak to wyszło cenowo?

Witaj tomekwa !

Nie pamiętam czy się witałem już u Ciebie w dzienniku jeśli nie to właśnie to czynie i przyznaję, że czasami jestem jego gościem ( a Twój domek jest superowy) :bye:

Ale wracając do tematu dachu odwróconego, ja do jego hydroizolacji nie stosowałem membran czy pap, a grubowarstwową masę polimerowo bitumiczną K2 Dickbeschichtung. Dodatkowo zostały użyte Aida Kiesol jako grunt, Dichtspachtel na fasetę (wyoblenie pomiędzy powierzchnią dachu a attyką) oraz Dichtschlamme jako dodatkowa warstwa hydroizolacyjna pod K2 Dickbeschichtung - wszystko firmy Remmers (jako alternatywa "K2" może być użyta Superflex 100 firmy Weber). Nie zapominaj, że na strop można jeszcze zamówić beton wodoszczelny (np. "W8") który dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo, że dach nie będzie przeciekał...dlaczego taki długi wstęp ponieważ do położenia tego typu mas nie potrzeba wykwalifikowanych ekip a tylko utrzymanie reżimu technologicznego co wpływa na obniżenie kosztów (u mnie dach wykonywała ta sama ekipa co SSO). Jeśli chodzi o koszty to na priv mogę podzielić się cenami jakie otrzymałem na w/w materiały i orientacyjnym zużyciem na m2 (jeśli jesteś z okolicy W-wy, to przedstawiciel wspomnianej firmy może podjechać i przeszkolić Twoich ludzi).

Jeszcze jedna kwestia "in plus" tego typu masy nie mają łączeń co zmniejsza ryzyko pojawienia się nieszczelności (za parę lat zobaczymy jakie są minusy :D)

Dodatkowo mam namiary, ale w pracy na osobę która profesjonalnie zajmuje się naprawami dachów wykonanych z membran, czy wykonuje kompleksowo dachy nie wiem, jeśli jesteś zainteresowany daj znać :D

Zdjęcie dachu pokrytego szlamem:

zdjęcie 1(6).jpg

i "K2"

zdjęcie(3).jpg

Pozdrawiam i życzę samych dobrych wyborów :yes:

Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Jestem zainteresowany ogrzewaniem ściennym i o ile teorię mniej więcej znam, to jednak mało osób decyduje się na takie ściany - co by podpytać o praktyczne aspekty tego rozwiązania. Będziesz coś wieszał na tej ścianie, czy zostanie w całości odsłonięta?

Faktycznie OZC w stopce.

Zdaje się kaloryrerów to u Ciebie brak. Ciekaw jestem więc jak będzie wyglądać wydajność i efekty ogrzewania w całości podłogowego / ściennego przy takim OZC, kiedy przyjdzie (w końcu :)) zima i jakieś niższe temperauty. Koniecznie podziel się tą informacją w dzienniku :)

Po wpomniany plik się zgłoszę

Witaj ponownie !

Dlaczego mało osób decyduje się na ogrzewanie ścienne, bo może mało osób robi indywidualnie projekty ogrzewania uwzględniające termikę budynków, okien, rodzaj wykończenia podłogi (gres, drewno), itp. Nasz salon ma 48 m2 i po całości będzie decha co zostało ujęte w założeniach do projektu i spowodowało, że w takim wypadku konieczne będzie dodanie ogrzewanej ściany grzejnej jako dodatkowego elementu "promieniowania". Tak zakładam, że wbicie gwoździa w taką ścianę nie stanowi problemu, obecnie na rynku są dostępne w wypożyczalniach profesjonalne wykrywacze min. rurek PEXa (np. BOSCH D-tect 150) ;)

Istotnie brak kaloryferów, co efektów ogrzewania podłogowego/ściennego to oczywiście, że się podzielę ...nawet w kożuchu http://emotikona.pl/emotikony/pic/0whiteVoid_1.gif

Pozdrawiam !