Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadbudowa bliźniaka - proszę o opinie

lpajecki

Recommended Posts

Witam wszystkich,

niedawno zakupiłem jedną część bliźniaka. Bliźniak ma osobną KW, osobno liczone media i znajduje się na działce, której jestem współwłaścicielem. Do mnie należy 42% działki, a do drugiego bliźniaka 58% - działka nie jest sztywno podzielona. Korzystamy z niej na zasadzie służebności tak jak i sąsiad.

Chciałem nadbudować swoją część bliźniaka i podnieść dach o około 1,2m. Sprawdzałem w odpowiednich urzędach i w moim miejscu jest mapa miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a mój dom mogę nadbudować do 11m od gruntu. Rozmawiałem z urzędnikiem z wydziału architektury i urbanizacji, który wydaje pozwolenia na budowy, dobudowy czy nadbudowy. Poinformował mnie iż do nadbudowy potrzebuję standardowej dokumentacji i nie potrzebuję do tego zgody sąsiada, spokojnie mogę się nadbudowywać do wcześniej wspomnianych 11m. Czy tak to rzeczywiście wygląda?

Ktoś z Was znalazł się kiedyś w podobnej sytuacji? Wie coś więcej na ten temat?

Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

• 3 weeks później...

witam.

Jesteśmy z bardzo podobnej sytuacji. Z sąsiadem z działki korzystamy razem, działka nie jest podzielna.

Tyle, że sąsiad to kuzyn męża. Kuzyn ma już góre nadbudowana, z jednym małym wyjatkiem, brak pietra nad pokojem przylegającym do naszego domu. My akurat potrzebowalismy zgody sasiada na nadbudowę a warunkiem nabudowy było też podniesienie pietra nad tym jednym pokojem. Taka była decyzcja Urzędu w Sosnowcu Wydaje mi się, ze wszystko zalezy od Urzędu.