bobpoz 10.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, To nowość w ofercie firmy, proszę znawców (ludzi z branży) o komentarze tego modelu.Jak z czyszczeniem tego kotła? PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.03.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, To nowość w ofercie firmy, proszę znawców (ludzi z branży) o komentarze tego modelu. Jak z czyszczeniem tego kotła? Pozdrawiam Sławek A co tu pisac sterownik pluma, palnik pellas. Wszystko fajnie tylko ciekawe jak rozwiązano spalanie awaryjne ?? Jakie podawanie powietrza do spalania awaryjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Normalny dwupaleniskowy kocioł bez żadnych cudów ,wyczystka od przodu drzwiczki górne ,ecoMAX 850 umożliwiający zmianę niektórych parametrów pracy kotła na sterowniku do spalania na ruszcie awaryjnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobpoz 10.03.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 To powietrze to ciekawy temat do dopytania producenta. Kocioł mi się podoba z uwagi na możliwość manipulowania układem kotła (palnik, z prawej, llewej, lub w drzwiczkach). Jaką może mieć sprawność rzeczywistą przy tym wymienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 To powietrze to ciekawy temat do dopytania producenta. Kocioł mi się podoba z uwagi na możliwość manipulowania układem kotła (palnik, z prawej, l lewej, lub w drzwiczkach). Jaką może mieć sprawność rzeczywistą przy tym wymienniku? Jak dla mnie pellet dobry pellet to drogie paliwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobpoz 10.03.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No właśnie i to jest sedno sprawy, dobry jest drogi, a co z tymi słabszymi, lub alternatywnie z owsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) No właśnie i to jest sedno sprawy, dobry jest drogi, a co z tymi słabszymi, lub alternatywnie z owsem? Z tych słabszych jest tylko więcej noszenia worów i więcej popiołu ,spalanie owsa wydziela nieciekawy zapach w okolicy . Od pelletu do gazu jest bardzo mała różnica przy kotle kondensacyjnym. http://img28.imageshack.us/img28/5053/kosztopaukopia.png Zwróć uwagę ile ton trzeba przerzucić w jednym sezonie . Edytowane 10 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobpoz 10.03.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Niestety gazu u mnie nie ma i raczej długo nie będzie wybieram pomiędzy peletem, a ekogroszkiem. Chciałem pelet z uwagi na czystość i ekologiczność..., niestety jak to w życiu koszt eksploatacji zrobi swoje.Animuss dziękuję bardzo za tabelkę, teraz sobie to zobrazowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Z tych słabszych jest tylko więcej noszenia worów i więcej popiołu ,spalanie owsa wydziela nieciekawy zapach w okolicy . Od pelletu do gazu jest bardzo mała różnica przy kotle kondensacyjnym. http://img28.imageshack.us/img28/5053/kosztopaukopia.png Zwróć uwagę ile ton trzeba przerzucić w jednym sezonie . Ta tabela z realiami to ma raczej niewiele wspólnego w rzeczywiscości przy kotle typowo peletowym w grę wchodzą ilośći min o 30% mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Ta tabela z realiami to ma raczej niewiele wspólnego w rzeczywiscości przy kotle typowo peletowym w grę wchodzą ilośći min o 30% mniejsze. I zagwarantujesz temu przyszłemu inwestorowi że wszystkie koszty ponad będziesz pokrywał z własnej kieszeni? Wstaw sobie realne ceny z tego roku obu paliw w twoim regionie ,kilogramy się przecież nie zmieniają a wynik sam wyjdzie . Tylko cenę pelletu 18MJ/kg a ekogroszku 27MJ/kg Edytowane 10 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) I zagwarantujesz temu przyszłemu inwestorowi że wszystkie koszty ponad będziesz pokrywał z własnej kieszeni? Wstaw sobie realne ceny z tego roku obu paliw w twoim regionie ,kilogramy się przecież nie zmieniają a wynik sam wyjdzie . Chodzilo mi o ilość (kilogramy) tego opału a nie o cenę. A jeśli już rozmawiamy cenach to w tej cenie mogę bezproblemowo kupić pelet dobrej jakości. A ciekawe czy Ty w tej cenie kupisz dobrej jakosci eko-groszek. Edytowane 10 Marca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Chodzilo mi o ilość (kilogramy) tego opału a nie o cenę. A masz jakieś dane na ten temat czy z "pałki" tak twierdzisz bo masz kaprys ,przecież to ktoś przeliczył twierdzisz że to nieuk ,albo specjalnie zmanipulował ? http://www.wezlygrzewcze.pl/edc_media/Page/Kosztyogrzewania/TinyImages/Bez-nazwy-7.jpgTu następne ! Graficzne porównanie kosztów ogrzewania domu jednorodzinnego [zł/rok] przy zastosowaniu różnych źródeł energii /opracowanie własne http://www.wezlygrzewcze.pl/ http://www.wezlygrzewcze.pl/kosztyogrzewania.html Edytowane 11 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Nie montuję i serwisuje kotły peletowe i stąd znam realia wiem ile klienci spalają tego opału. A absolutnie nie twierdzę że jest to najtańsze paliwo. Ale te wyliczenia prawdopodobnie oparte są na czasach kiedy pelet był spalany w kotłach na eko-groszek tam niestety zuzycie było dużo wieksze. W obecnych konstrukcjach spalnie jest dużo lepsze i bardziej efektywne. Edytowane 10 Marca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A ciekawe czy Ty w tej cenie kupisz dobrej jakosci eko-groszek.Teraz palę "ruskiem" po 560zł za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie montuję i serwisuje kotły peletowe i stąd znam realia wiem ile klienci spalają tego opału. Ale przecież nie masz takiego porównania każdy dom jest inny ,nawet jak ma tyle samo m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.03.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Ale przecież nie masz takiego porównania każdy dom jest inny ,nawet jak ma tyle samo m2. Ale z 10 różnych budynków budowanych różną techniką o różnej kubaturze z różnymi upodobaniami mieszkańców wyciąga się średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.03.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Ale z 10 różnych budynków budowanych różną techniką o różnej kubaturze z różnymi upodobaniami mieszkańców wyciąga się średnią. Nie da się tego tak zmierzyć ,powiem na przykładzie grzania gazem . Ludzie grzejąc gazem oszczędzają energię obniżają temperaturę w pomieszczeniach chodzą w sweterkach itd...... Ci sami ludzie paląc ekogroszkiem czy węglem już tego nie robią grzeją na wyższych temperaturach jakby jakaś rozpusta była I teraz rozpatrując zużycie paliw /koszty ogrzania m2 wyciągamy z marszu błędne wnioski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.03.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Nie da się tego tak zmierzyć ,powiem na przykładzie grzania gazem . Ludzie grzejąc gazem oszczędzają energię obniżają temperaturę w pomieszczeniach chodzą w sweterkach itd...... Ci sami ludzie paląc ekogroszkiem czy węglem już tego nie robią grzeją na wyższych temperaturach jakby jakaś rozpusta była I teraz rozpatrując zużycie paliw /koszty ogrzania m2 wyciągamy z marszu błędne wnioski . Tak jak napisałem bywam w domu klientów i wiem że mają ciepło ( ja akurat jestem człowiekiem ciepłolubnym) i jeśli u klienta mi jest ciepło to znaczy ze opału nie oszczędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.03.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Tak jak napisałem bywam w domu klientów i wiem że mają ciepło ( ja akurat jestem człowiekiem ciepłolubnym) i jeśli u klienta mi jest ciepło to znaczy ze opału nie oszczędza. Mnie nie przekonasz lepsza pompa ciepła +grzałki na prąd lub gaz ziemny jak jest. .Rachunki te same a zajęcia nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.03.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Mnie nie przekonasz lepsza pompa ciepła +grzałki na prąd lub gaz ziemny jak jest. .Rachunki te same a zajęcia nie ma Oczywiście ze gaz ziemny jest lepszy ale w nowym budynku instalacja przystosowana pod ogrzewanie niskotemperaturowe wtedy jak najbardziej. A co w budownictwie z lat 70/80/90 chcąc miec odrobinę wygody lub tu gdzie nie ma gazu ??? Ekogroszek lub pelet z dwojga złego ja jednak wybrałbym pelet jest mniej uciążliwy czystszy i niewiele droższy lub praktycznie w tej samej cenie. Ostatnio montujemy sporo palników peletowych do kotłów na eko-groszek. Edytowane 11 Marca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts