ProStaś 19.03.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Nie jestem fachowcem od kotłów, śledzę poczynania "konstruktora" Skampa (jarecki79) i wychodzi mi, że:1. 12 kW Skamp ma badania w Instytucie w Łodzi, 2. producent potrafi dobrać palnik do mocy kotła, a do tego odpowiednią dmuchawę, 3. jest szeroki wybór sterowników - w zależności co kto chce, 4. prawidłowo dobrane palniki, dmuchawy i ślimak pozwalają na modulowanie mocą (co w nowych, dobrze ocieplonych domach ma kapitalne znaczenie)5. umożliwia zakup zasobnika ze specjalnego plastiku, który nie powoduje korozji przy palnikach żeliwnych, 6. jarecki79 pomaga przy ewentualnych nastawach i awariach7 na forum jest dużo zadowolonych użytkowników Nie mówię, że inne kotły ww. elementów nie posiadają, nie chcę i nie umiem ich oceniać. Ale Skamp ma dobrą "prasę...":rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiah Johnson 19.03.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję za sugestię. Zainteresuję się głębiej tym kotłem. Wykonałem już w tym kierunku pewne ruchy. Ponieważ jest to wątek o kotłach HT, może właśnie ktoś z HT, lub jakiś zadowolony użytkownik przedstawi zalety tych kotłów i przekona mnie (i nie tylko) do zakupu tego urządzenia.Póki co, jestem jeszcze otwarty na argumenty. ....................................i ........ cisza............... . Edytowane 24 Marca 2016 przez Jeremiah Johnson dodanie treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekMi 07.09.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Witam, Po dziesięciu latach nierównej walki z kotłem pelletowym innego producenta, "przesiadłem" się rok temu na daspell. Chciałem odczekać rok, zanim coś napiszę na temat tego kotła na forum. Już mogę. Moim zdaniem rewelacja. Czyszczenie łatwe i nie powodujące konieczności sprzątania kotłowni po czyszczeniu kotła, tak jak miałem poprzednio . W sezonie letnim, kiedy nie ma zapotrzebowania na ciepłą wodę ( np. w nocy) kocioł się wygasza i czeka kiedy będzie potrzebny, czyli nie ma zużycia paliwa na tzw. podtrzymanie. Podobnie zimą w nocy, jeśli ustawimy sobie niższą temperaturę na noc. Nie ma cofania się żaru do zasobnika, co było zmorą poprzedniego kotła. Wybrałem wersję z palnikiem obrotowym, czyli palnik sam mi się czyści, ja tylko dosypuję pellet i czyszczę co około miesiąc wymiennik. W sumie jak wygląda i jak działa palnik zobaczyłem w czasie rocznego serwisu. Wszystko jest schowane i widać tylko wylatujący do pieca płomień. Po roku użytkowania poprosiłem o serwis palnika ( wymagane aby utrzymać gwarancję). Przyjechał pan od producenta, wytknął pewne błędy w nastawach, wytłumaczył czemu i poprawił. Poza tym pokazał jak regulować spalanie, jak ważyć pellet i ustawiać to w programie sterownika. Z pełnym przekonaniem polecam. To były dobrze zainwestowane pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts