Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd z tłucznia - gdzie kupić i jak zrobić

Recommended Posts

Witam,

Chcielibyśmy wykonać podjazd z tłucznia i potrzebujemy informację gdzie taki tłuczeń można kupić. Interesuje nas województwo łódzkie, najlepiej okolice Brzezin. Czy możecie polecić jakąś firmę, która wykonuje takie podjazdy?

Prosilibyśmy również o radę jak to wykonać - teren gliniasty. Na jaką głębokość należy wybrać glinę? Jaki materiał najlepiej zastosować na podbudowę? Jakiej grubości ma być warstwa podbudowy? Jakiej grubości ma być warstwa tłucznia? Jaki typ frakcji polecacie na podjazd dla aut osobowych i ruchu pieszego? Czy po wysypaniu tłucznia należy go ubić mechanicznie np. zagęszczarką?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

powiem Ci jak ja mam zrobione - ale podjazd tymczasowy, docelowo będzie kostka granitowa.

Teren gliniasty. Koparką wybrany humus. W jego miejsce wsypana stłuczka dachówki ceramicznej. Ze dwa miesiące jeżdżone po tym i ubijane. Pózniej nawieziony kliniec bazaltowy, rozplantowany. Rok czasu tak to wygląda i nic się nie dzieje. Woda ładnie wsiąka, kolein brak, generalnie jest ok.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam,

U siebie na podjeździe zdjęty mam humus, w to miejsce mam wsypany gruz, ubite ciężkim sprzętem. Teraz zamierzam na to wysypać drobny biały tłuczeń. Pytanie tylko ile go wchodzi w metr2 podjazdu. Chcę w przyszłości aby na tym była kostka ale na razie stac mnie tylko na tłuczeń aby wyrównać drogę bo szczególnie po deszczu widać górki i dołki na podjeździe.

• 2 weeks później...

Uprzejmie donoszę, że ciężar właściwy granitu to około 2800kG/m3. Pan sobie obliczy objetość i przemnoży z ciężarem właściwym co da potrzebną wagę. Dla tłucznia bez zawartości mączki odejmuje się 20% od całosci wagi na tzw. pustki powietrzne. Pozdrawiam.

Witam,

U siebie na podjeździe zdjęty mam humus, w to miejsce mam wsypany gruz, ubite ciężkim sprzętem. Teraz zamierzam na to wysypać drobny biały tłuczeń. Pytanie tylko ile go wchodzi w metr2 podjazdu. Chcę w przyszłości aby na tym była kostka ale na razie stac mnie tylko na tłuczeń aby wyrównać drogę bo szczególnie po deszczu widać górki i dołki na podjeździe.

budują koło ciebie wschodnią obwodnicę łodzi na a1

zagadaj chłopaków to może ci pomogą tak po ludzku

w okolicach torunia i włocławka to chłopaki byli tak uczynni że potrafili pomagać przy 200-300m dojazdach do domu.

a fachowców lepszych niż przy autostradach nie znajdziesz,

może komuś wy7daje się że sobie żartuję -no niestety.

aha żeby było jasne nie noszę zegarków

Uprzejmie donoszę, że ciężar właściwy granitu to około 2800kG/m3. Pan sobie obliczy objetość i przemnoży z ciężarem właściwym co da potrzebną wagę. Dla tłucznia bez zawartości mączki odejmuje się 20% od całosci wagi na tzw. pustki powietrzne. Pozdrawiam.

tyle, że ja nie granit będę sypał a tłuczeń. Bardziej chodziło mi o podpowiedź praktyczną kogoś kto sam robił podjazd z tłucznia i wie ile jemu "poszło" na ile metrów2.

Zasadniczo tłuczeń jest granitowy lub bazaltowy, więc chyba jednak będziesz sypał granit ( ewentualnie bazalt ). Co do meritum, to jeśli nie podasz grubości warstwy to nikt nie poda Ci wydajności na m2. A podjazdów z tłucznia parę w życiu zrobiłem, hehe. Standardowo na 100m2 minimum 50ton kruszywa ( 2 patelnie po 25ton) z tym, że z Twojego postu wynika, że chodzi Ci tylko o wierzchnią warstwę. Pozdrawiam
tyle, że ja nie granit będę sypał a tłuczeń. Bardziej chodziło mi o podpowiedź praktyczną kogoś kto sam robił podjazd z tłucznia i wie ile jemu "poszło" na ile metrów2.