Xamil 10.03.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, posiadam u siebie w mieszkaniu drzwi z litego drewna, obecnie pomalowane farbą olejną (wewnętrzne, od pokoju). Chciałbym zeskrobać farbę i zostawić "drewniany wygląd". Czym mogę je pomalować? Czy np. drewnochron się do tego nadaje, czy są inne specjalne farby? I czy przed malowaniem przeszlifować drzwi np. papierem ściernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.10.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 zeskrobać, opalić starą powłokę, przeszlifować papierem ściernym i pomalować dowolnym lakierem bezbarwnym do drewnaJak nie chcesz by drewno pociemniało po tym zabiegu zastosuj Capon czy inny środek zabezpieczający przed ciemnieniem drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 18.10.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ja nie jestem zwolennikiem opalania starej farby z drzwi. Rozsychają się one i mogą się lekko spaczyć. Szczególnie jak mają płyciny wstawione pomiędzy ramiaki. Zdecydowanie bezpieczniej jest je tylko oszlifować i zabezpieczyć powłoką (czy to lakier, czy wosk czy olej czy lakierobejca itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts