Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokończenie inwestycji

Recommended Posts

Witam.

Jak myślicie czy wystarczy mi 150 tyś na wykończenie domu ze stanu surowego zamkniętego wraz z jego ociepleniem styropianem 15cm? Powierzchnia użytkowa to ok 150 m2 plus garaz 35m2. W domu została wykonana instalacja wodno-kanalizacyjna oraz podciągnięty został prąd. Reszta bez szaleństw, materiały raczej ze średniej półki, bez udziwnień w środku, jednym słowem, prostota. Wstępne koszta policzyłem i wyszło ok. 145 tyś ale jak to zawsze bywa coś pewnie pominołem, coś przeoczyłem może coś za drogo policzyłem.

Pozdrawiam

Na elewacje policzylem 25 tyś z podbitką, tynki wewn 18 tyś. Elektryka, inst alarmowa, internetowa i telew. 8 tyś., instalacja co. z piecem na ekogroszek 30, wylewki plus styropian 7tyś, poddasze jako że moge zrobić częściowo sam a pierwszą warstwę docieplenia mam ułożoną 5 tyś (ale liczę się też z koniecznością zatrudnienia fachowca), schody 5 tyś, balkony 4 tyś. No i tu się zaczyna zabawa, bo wiadomo wykończyć resztę można w różny sposób. Ja liczę, że na ceramikę , panele i kuchnie wraz z jej wyposażeniem ok 40 tys. Pozostaje mi umeblowanie i adaptacja działki wraz z ogrodzeniem ale to zostawie chyba na lepsze czasy, chyba że zmieszczę sie w 150 tyś.

jesteśmy w trakcie wykańczania- pow całkowita "po podłogach" 240mkw, w tym 45 garaż.

wylewki kosztowały nas 9tys, styro 10cm parter, 5cm piętro, siatka wszędzie. u Ciebie te 7tyś wydaje sie ok

hydraulika- podłogówka w całym domu, podejście wody do kuchni i 3 łazienek-w każdej instalacje podtynkowe, piec gazowy, 5 regulatorów pokojowych, szafki z rozdzielaczami, - całośc robocizna z materiałem 30tyś. piszesz, że wod-kan juz masz.. u nas było tylko kan- więc cała woda była robiona w tej cenie 30tyś-może coś TU zaoszczędzisz, skoro też szacowałeś 30tyś a masz więcej niż my mieliśmy na starcie..?

dowiedz się, jak to jest z odbiorem, jak teren nie jest zagospodarowany- ogrodzenie i utwardzony podjazd.. nie wiem, czy wszędzie- ale u nas podobno tego wymagają..

od kierbuda słyszałam też, że żeby zamieszkac trzeba miec kuchnię, 1 łązienke- nie muszą być wszystkie, tak samo jak nie muszą byc wszystkie drzwi wew w pokojach (na same drzwi pójdzie kilka tys..), za to muszą być balustrady na balkonach

schody wyceniono nam na 8tyś- ale stopnie debowe, podstopnice z czegoś innego-nie pamiętam. jeśli nie dębowe, to pewno taniej..

elektryka z alarmem, tv.. nie wiem czy troszke nie za mało- 2 lata temu solid wycenił nam czujki w domu z montażem na 2tyś.. ale z drugiej strony zależy jak zaszalejesz z liczbą punktów elektrycznych..

tynki wew chyba nieźle szacujesz- u nas aż 22tyś, ale kubatura domu 900m3, w tej cenie było też ocieplenie sufitu w garażu styropianem 4cm. tynki były cem-wap na gotowo pod malowanie, cena chyba 29pln/m2. w tej cenie tynkarze płytą karton-gips przedłużyli ścianę kolankowa i wytynkowali tak, że ekipa od poddasza tylko musi podpiąc się wełną- nie ma żadnych szczelin na wieńcu.

licząc tynki zew weź pod uwagę też cokoły w wycenie..

jak na Twoim terenie musi być rozwiązana kwestia odprowadzania wody z dachu-może trzeba rozprowadzić jakieś odwodnienie, studnie chłonne..?

meble kuchenne- nie w studio kuchennym-drogo.. lepiej chyba stolarz z polecenia..?

agd przez sklep internetowy, mający magazyn niedaleko.. w studio kuchennym oferują promocyjnie lodówke droższą jedynie 1tyś niż w sklepach internetowych..

armatura i biały montaż- szukałam ostatnio i znalazłam sklep internetowy (mają tez mały stacjonarny magazyn-kupowałam osobiście a częśc dostawy kurierem w późniejszym terminie). jak szukałam zestawów podtynkowych to w sklepie zwykłym "na mieście" zaproponowano mi ceny katalogowe "okazyjnie sprzedadzą mi po katalogowych netto-dla mnie brutto". w domu poszukałam na necie i każdy zestaw tańszy kilkaset pln na necie- a jak się ma 3 łazienki to ładna suma się uzbierała.. gdybys szukał, to polecam http://www.sengrand.pl u nich kupowałam i polecam.

to samo w umywalkami, wc- na stronie producenta katalog z cenami netto- te same lub niższe ceny w sklepach internetowych brutto..

jak masz odwage to i glazury mozna taniej przez net kupić..

można tak trochę grosza zaoszczędzić na wykończeniówce.

brałeś w wycenie pod uwagę malowanie wnętrz-trochę tego jest..

generalnie jak nie zaszalejesz na wykończeniówce, to wygląda to raczej realnie..

rób castingi na ekipy-nam jeden hydraulik dał wycenę na 39tyś-i to na grzejnikach a nie podłogówce..a finalnie jak wspomniałam 9tys taniej- to pełna podłogówka "ze wszytkim"

Dzięki serdeczne Monia, mam trochę jaśniejszy umysł w tej chwili. Niektórzy wykonawcy zaczynają mięknąć i schodzić z cen a i materiał nie drożeje, mam nadzieję że tak pozostanie. Być może uda mi się zagospodarować troszkę więcej grosza. Jeżeli chodzi o tynki to znalazłem wykonawcę za 22 zł z metra z materiałem, malowanie biorę na siebie. Domek ogólnie troszkę mniejszy od twojego, po podłogach około 200m2, za to garaż 35m2 ale w nim się nie mieszka i np tynki moge zrobić sam później. Hydraulika i ogrzewanie robi mi jedna ekipa z podłogówką, w sumie 6 tyś robocizna około 14 tyś materiał i 9 tys piec na ekogroszek. Jeżeli chodzi o elektrykę to robocizna 18 zł z punktu plus 4 tyś materiał, nie zamierzam w tej chwili instalować alarmu a jedynie położyć kable (lepiej poczekać uzbierać kaskę na coś lepszego) W sumie jestem optymistycznie nastawiony, ale jak to bywa boję się nieprzewidzianych kosztów, tym bardziej ze juz na tym etapie mam schody do poprawienia, a i fachmany pobąkowują coś o jednej ze ścian działowych i otworze na drzwi. Pozdrawiam

aaale masz dobre ceny! my sie budujemy w okolicach Wawy, więc sie nam nami nie litują za bardzo:P

dopytaj się elektryka, co to znaczy "punkt".. bo niektórzy elektrycy dają niską cene, żeby skusić, a okazuje się, że punkt to np żyrandol-ale włącznik do niego to kolejny punkt.. niektórzy maja trochę droższe "punty" ale punktem jest i żyrandol i włącznik jako "1 punkt".. warto dogadać szczegóły, żeby tanich punktów nie porobiło się za dużo tym sposobem..

oczywiście nie twierdze, że Twój tak kombinuje-ale mój Tata był elektrykiem i znał "chwyty" konkurencji..

pozwól, że podpowiem jeszcze jedną rzecz- jak będziesz mieć kable ele , alarmowe itp to przez tynkami koniecznie rób zdjęcia wszystkich ścian-jakoś charakterystycznie, żebys później poznawał.. pamięc mozcno ulotna a po tynkach problem.. ja zapomniałam o jednym kablu alarmowym i hydraulik robił podcięcia w ścianie do kabli od regulatorów pokojowych-i trafił prosto w ten zapomniany alarmowy.. oczywiście później na foto się dopatrzyłam, że był.. chociaż bedę mogłą pokazać człowiekowi od alarmów jak prowadził, gdyby zapomniał..

moja wina- miałam zdjęcia, ale ..spotkałam się z hydraulikiem, omówiliśmy gdzie będa regulatory-zanim dojechałam do domu sprawdzić dla pewności foto (wydawało mi się niby że pamiętam..)-to już dzwonił, że trzepnął kabel. doprowadz kable do regulatorów przed tynkami- my planowalismy na baterie, poszły tynki..zaczęłi straszyć że ciągle baterie tylko będziemy wymieniać więc wybralismy regulatory na kablu-i stąd to zamieszanie..

na spotkania po tynkach-jesli jakas ekipa będzie coś wiercić-jezdzij z laptopem:D

cena za tynki bardzo dobra- ja o takich nie słyszałąm 2 lata temu.. zazdroszczę:>

podłogówka-może coś jeszcze wytarguj..?

u nas dokładnie kosztowało 31tyś:

podłogówka w całym domu- z wyjątkiem garażu oczywiście:)

kanalizację mamy

podejście wody z kotłowni do kuchni, 3 łazienek (w nich wszystkie instalacje podtynkowo-krany, prysznice, wanna, wc), podejście wody do pralki-zrobione w pom gosp.

piec za ok 7tyś (kupował wykonawca-tu węszę spisek bo na necie ten piec po 5.5tyś, więc chyba tu sobie dorobił..)mam miec podobno fv na piec.pieca ani fv jeszcze nie mam. czeka w hurtowni. ciekawe, jaką cenę dadzą na fv za piec-ale wykonawca pewno ma coś odpalone z tego

regulatory pokojowe za 2tyś

samego materiału poza piecem i regulatorami wyszło coś chyba ok 18tyś

wszystkie "rury" doprowadzone do kotłowni.

2 skrzynki z jakimiś zaworami-podobno kompletne

podejście pod 2 grzejniki w łazienkach

cała hydraulika na FV

podłączenie pieca gazowego płatne oddzielnie-ale to podobno musi zrobić instalator z uprawnieniami.

skoro u Ciebie woda i kanaliza juz jest a masz robić "tylko" podłogówkę to może coś próbuj urwac na robociźnie..? tak dokłądnie rozpisałam,żebys miał porównanie

ja bym chyba wytynkowała od razu garaż- jeden bałagan, a jak już będą z agregatem na budowie to masz z głowy.. jesli nad garażem masz jakiś pokój to warto dać styro w garażu na suficie-my daliśmy, bo znajomi budowali-i juz mieszkają- w domu podobnym do naszego.. po pierwszej zimie dali styro w garażu bo nad garażem mają sypialnie.. nauczeni ich doświadczeniem dalismy przy okazji tynków.

u nas schody też podobno przekoszone- parkieciarz powiedział, że da się wyprowadzić na stopniach podobno..

o krzywym chudziaku nie wspomnę..

w otworze do drzwi zew brakuje 1cm (!!) trzeba podkuć.. firma w której zamówiliśmy drzwi podpowiedziałą, żeby montażystom dać stówkę to zrobią.. drogi będzie ten centymetr ale cóż..

elektrykę planowałam i robiłam 2 lata temu, miałam wstępny pomysł na kuchnię-oczywiście pomysł zmieniłam- a elektryk po świętach przyjedzie popatrzeć, jak kable pozamieniać:D zanim spotkasz się z elektykiem musisz w wyobraźni chociaż wstepnie ustawić kuchnię, trochę pokoje i nie zmieniać zdania:P

a propos oszczędzania- jak z mężem chcielismy zlikwidować drzwi za garażem to za otwór 100x200 zaśpiewali nam 500pln robocizny-postanowiliśmy zrobić sami bo bylismy mocno cienko z kasą.. zamurowaliśmy "piknie" ale zgodnie z hasłem-przyjdzie kit, będzie git.. pod tynkiem nic nie widac:) a 500pln i świetne pamiątkowe zdjęcia zostały.

na etapie wylewek nasz kierbud dopytywał, jaka wysokośc terakoty a jaka desek w pokojach, żeby trzymac jeden poziom, a że wybrana terakota z klejem ok 1.5cm a deski 1cm, to ekipa od wylewek "wniebowzięta" robiła różnice poziomów o 0.5cm w kuchni i łazienkach. co prawda ten "próg" by mi nie przeszkadzał, ale skoro mozna było zrobić..

to tyle pomysłów, które mi się przypomniały.

życzę owocnego sezonu!!