Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki gont na dach

flisiu

Recommended Posts

Witam,stoje wlasnie przed wyborem gontu na dach. do tej pory bylem zdecydowany na IKO poniewaz podoba mi sie faktura i kolor i cena tez jest dobra. jednak sprzedawca u ktorego mialem go kupowac sam mi odradza go... takze zwracam sie z prosba o sugestie na temat wybor gontu. wiem ze wiekszosc osob ma dachowki, takze prosze nie pisac zebym polozyl sobie dachowke :)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no ze IKO to teraz na Slowacji robia i to nie jest juz ta sama jakosc ;) doradzil np. Gafa . roznica w cenie na moim dachu 300m2 to 2 tys, oczywiscie Gaf drozszy, pytanie czy warto ?

GAF to produkcja U.S.A. nie odpowiedni na nasze warunki klimatyczne, polecałbym gonty skandynawskie , modyfikowane elastomerem SBS, w pełni podklejanie, z odpowiednią wkładką nośną...

pzdr.

GAF to produkcja U.S.A. nie odpowiedni na nasze warunki klimatyczne, polecałbym gonty skandynawskie , modyfikowane elastomerem SBS, w pełni podklejanie, z odpowiednią wkładką nośną...

pzdr.

mozesz podac jakies firmy spelniajace powyzsze kryteria ? co sadzisz o IKO ? prosze o szczere opinie ;)

Owens który ja chce dać na dach też jest z USA. Nie slyszałem , aby był zły na nasze dachy :(.

Ma być gont DURATION ® TruDefinition prawie czarny. W cenie 32 zł/m2

Ja osobiście mam b.złe doświadczenia z Owens Corning ( gonty montowane 15 lat temu - obecnie przeciekają), Były to prostokąty podklejanie paskiem klejenia bez żadnych modyfikacji elastomerami.

pzdr.

KATEPAL, ISOLA,

pzdr.

Popieram. Katepal i Isola najlepiej się u nas sprawują. W Polsce mamy bardzo duże różnice temperatur pomiędzy zimą a latem. Gont musi być modyfikowany SBS i mieć klej pod całą swoją pwierzchnią. Dwa lata temu wymieniałem gont na osiedlu w zabudowie bliźniaczej. Stary po prostu przesiąkał i odklejał się po całości. Położyłem Katepal i na razie spokój.

a jakie masz opinie o Gafie ?

jak o wszystkich amerykańskich gontach. Bardzo ładna kolorystyka, ale niestety nie na nasze warunki klimatyczne, Elastomer SBS powoduje to że nawet przy ujemnych temperaturach gont nadal jest elastyczny, i przy ewentualnej "pracy" dachu nie rozerwie się. Bez modyfikacji przy mrozie gont po prostu pęka.

pzdr.

jak o wszystkich amerykańskich gontach. Bardzo ładna kolorystyka, ale niestety nie na nasze warunki klimatyczne, elastomer sbs powoduje to że nawet przy ujemnych temperaturach gont nadal jest elastyczny, i przy ewentualnej "pracy" dachu nie rozerwie się. Bez modyfikacji przy mrozie gont po prostu pęka.

Pzdr.

amen

Przy wyborze gontu zwracamy uwagę : pełny klej , grubość ( robiłem 6mm ) , można zagiąć w tem. pokojowej, jak powstanie rysa to -, staramy się udrzeć - można wyczuć różnicę w wytrzymałości. Mniej się kierujmy opisami , wiadomo papier cierpliwy jest. I to by było na tyle. Jan.

• 2 weeks później...
Należy pamiętać, że żywotność gontu bitumicznego to maksymalnie 20 lat. Nadchodzi teraz kres żywotności tych pierwszych dość tandetnych amerykańskich. Tak jak kilku szanownych przedmówców wspomniało materiał powinien odpowiadać naszej strefie klimatycznej. Istotnym jest wielkość i rozkład pól bitumicznych łączących listki. IKO to bardzo przeciętny produkt. Ja preferuję ISOLĘ. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Drogi flisiu

Zajrzałem tu na forum ponieważ w zeszłym roku kiku zawziętych forumowiczów doradzało mi dachówke cementową zamiast gontu udowadniając na przeróżne sposoby wyższość cementu nad asfaltem. Dziś widzę, że ci sami doradzaja Tobie. Gdybym ja ich wtedy posłuchał to już po roku nie miałbym dachu. Przez moją wieś przeszło gradobicie i tylko jedno pokrycie dachowe nie ucierpiało. Właśnie moje. Dachówki cementowe i ceramiczne potłukło w drobiazgi. Blachodachówki pewnie zachowały swoją szczelność ale wyglądają jakby ktoś quadami po nich jeździł. O eternicie i ondulinie nie wspominam... Moja porada: nie słuchaj pseudodoradców zza biurka. Idź do hurtowni pokryć dachowych i sam sprawdź na ekspozycji, które gonty się sklejają a które nie. Zrób próbe w 10 losowo wybranych miejscach i sprawdź czy gont sie skleił próbując rozkleić jego warstwy. Mój GAF ma 10 na 10. Ale wczoraj byłem w hurtowni po kratki do komina, gdyz połamało mi kratki w kominie wentylacyjnym i w oczekiwaniu na sprzedawcę obejrzałem sobie pod tym samy kontem inne gonty: Katepal - do rozklejenia w kazdym miejscu a więc 0/10, Kerabit 3/10 a więc nie udało sie rozkleić tylko w trzech miejscach, Owens -7/10 GAF (na ekspozycji) 10/10 IKO - nie mieli więc nie wiem. I cóż stego, że SBS i klejone na całej powierzchni jak sie rozkleja? Gdybym miał wybierac drugi raz wybrałbym GAFa. Życzę Ci dokonania słusznego wyboru.

A panu Andrzejowi Wilhelmii życzę wiecej pokory i mniej samouwielbienia.

Drogi flisiu

Zajrzałem tu na forum ponieważ w zeszłym roku kiku zawziętych forumowiczów doradzało mi dachówke cementową zamiast gontu udowadniając na przeróżne sposoby wyższość cementu nad asfaltem. Dziś widzę, że ci sami doradzaja Tobie. Gdybym ja ich wtedy posłuchał to już po roku nie miałbym dachu. Przez moją wieś przeszło gradobicie i tylko jedno pokrycie dachowe nie ucierpiało. Właśnie moje. Dachówki cementowe i ceramiczne potłukło w drobiazgi. Blachodachówki pewnie zachowały swoją szczelność ale wyglądają jakby ktoś quadami po nich jeździł. O eternicie i ondulinie nie wspominam... Moja porada: nie słuchaj pseudodoradców zza biurka. Idź do hurtowni pokryć dachowych i sam sprawdź na ekspozycji, które gonty się sklejają a które nie. Zrób próbe w 10 losowo wybranych miejscach i sprawdź czy gont sie skleił próbując rozkleić jego warstwy. Mój GAF ma 10 na 10. Ale wczoraj byłem w hurtowni po kratki do komina, gdyz połamało mi kratki w kominie wentylacyjnym i w oczekiwaniu na sprzedawcę obejrzałem sobie pod tym samy kontem inne gonty: Katepal - do rozklejenia w kazdym miejscu a więc 0/10, Kerabit 3/10 a więc nie udało sie rozkleić tylko w trzech miejscach, Owens -7/10 GAF (na ekspozycji) 10/10 IKO - nie mieli więc nie wiem. I cóż stego, że SBS i klejone na całej powierzchni jak sie rozkleja? Gdybym miał wybierac drugi raz wybrałbym GAFa. Życzę Ci dokonania słusznego wyboru.

A panu Andrzejowi Wilhelmii życzę wiecej pokory i mniej samouwielbienia.

hehe dobre, musze sie przyznac ze dlugo myslalem nad wyborem i wybralem.... Gafa :) przekonal mnie sprzedawca i robil podobne testy na ekspozycji jak Ty. wybralem przede wszystkim Gafa bo mi sie podoba i nie znalazlem innego gontu co wzor i kolor by mi odpowiadal. Gaf tez sie chwali dluga gwaranca producenta. Pozyjemy, zobaczymy mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Wlasnie dekarze kryja mi dach tym gontem :) pozdrawiam!