Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakończenie ocieplenia fundamentow

cubarius

Recommended Posts

Witam Forumowiczow,

szukam i nie moge znalezc informacji odnosnie zakonczenia ocieplenia fundamentow budynku. Otoz sprawa wyglada tak:

Mam dom z lat 90 i nie ma piwnicy. Podloga dosc zimna. Odkopalem troche ziemi wokol budynku i oczom moim ukazal sie fundament, ale bez zadnej prawdopodobnie izolacji pionowej. Czytalem na forum jak ocieplic fundamenty (masa lepikowa na zimno i na to styrodur (czym oze byc inny styropian zwykly np. 20?) i z folia lub bez. Znajomy budowlaniec powiedzial, ze jak dam styropian to juz zadnej siatki nie musze dawac i kleju i ze moze byc zwykly styropian?????. Ale o co chodzi? Otoz w chwili obecnej nie mam jeszcze funduszy na ocieplenie elewacji. Chce ocieplic fundamenty, ale nie wiem jak wysoko dac ten styopian. Tak, zeby wychodzil ponad grunt czy lepiej byl zakonczony w ziemi? A drugie pytanie, jesli ma byc wycagniety ponad powierzchnie lub nawet jesli nie to jak go zakonczyc, zeby woda nie zaciekala miedzy sciane a styropian? Przepraszam za wszelkie ewentualne bledy w nazewnictwie itp, jelsi takowe popelnilem i prosze o klarowne, wyrozumiale odpowiedzi. Dzieki Pozdrawiam kuba