kamyq22 11.03.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam serdecznie, Mam do wykonania projekt biurka. Chcę je zrobić sama z płyty mdf ( ma to być tylko model do pokazania na obronie). Płytę chciałabym pomalować na biało (mat) . Jednak tu pojawia się problem. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Czy istnieje jakaś dobra metoda przygotowania płyty MDF do malowania? Czy potrzebuję podkładu? Jaka farba jest odpowiednia? Mimo tego, że jest to tylko model chciałabym uniknąć nierówności i fajnie jakby to bardzo estetycznie wyglądało. Liczę na Waszą pomoc, bo w tym temacie jestem zielona Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 11.03.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 musisz zaimpregnowac płyte. W zaleznosci jaka farba chcesz malowac musisz uzyc odpowiedniego impregnatu. potem farba dopiero. Pod tradycyjne farby "olejne" uzyj gruntu na badzie rozpuszczaknikow. Np penetrin, jak farba lateksowa, czy emulsyjna wystarczy zwykly grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 12.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Po zagruntowaniu i pierwszym malowaniu,całość będziesz musiała przeszlifować drobnoziarnistym papierem sciernym.W ten sposób pozbędziesz się drobnych nierównosci przed ostatnim malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 W każdym markecie albo lepszym sklepie z farbami kupisz Dekoral "Grunt do drewna". Schnie dość szybko, bo około 8 h. Fajnie się szlifuje. Nakładasz wałkiem a po wyschnięciu i przeszlifowaniu drugą warstwę. Ten grunt nadaje powierzchni "plastikowy" wygląd i gładkość.Przy szlifowaniu 240 czy 320 otrzymasz bardzo ładna powierzchnię pod farbę nawierzchniową. Ja stosuję zwykle inne podkłady, ale do jednego biurka nie ma sensu polecać coś, co jest sprzedawane w 10 litrowych puszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyq22 12.03.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi Czyli podstawa to dobry grunt dobrany pod farbę. Na ewentualne nierówności powstałe na bokach blatu po przycięciu też wystarczy taki grunt (więcej warstw) ? Zwyczajny wałek z gąbki będzie odpowiedni ? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 13.03.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wałek należy dobrać do farby. Na wałkach z reguły są oznaczenia do jakich farb się nadają. Nierówności na krawędziach MDF możesz albo przeszlifować papierem ściernym na kostce drewnianej albo przy-szpachlować np szpachla samochodową - tania i szybko schnąca. IMHO w tym przypadku powinna się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyq22 17.03.2013 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Kupiłam grunt do drewna Dekoral. Położyłam na kawałku mdf pierwszą warstwę. Po kilku godzinach szlifowanie - powierzchnia była idealnie gładka. Pomalowałam drugi raz i pojawiła się faktura widoczna na zdjęciu..To będzie jeszcze zeszlifowane, ale przy malowaniu właściwą farbą wolałabym by ta faktura nie była aż tak widoczna. Czy jest jakiś sposób na to? czy po prostu tak ma być i wymyślam? Kupiłam wałek przeznaczony do malowania emaliami ftalowymi, alkidowymi, może za dużo farby używam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 17.03.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Podkład wyszlifujesz bez problemu. Myślę, że najłatwiej będzie Ci kupić farbę nawierzchniową z sprayu i tym nanieść powłokę kryjącą . Najlepiej szybkoschnącą. Wałek nie jest najłatwiejszym sposobem nakładania farb. Spróbuj też ewentualnie pędzla z gąbki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 20.05.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Szanowna Pani, dobrym rozwiązaniem do przygotowania płyty MDF przed malowaniem jest zastosowanie farby Śnieżka Grunt do Drewna http://www.przemaluj.pl/247_399.htm Do wykonania warstwy nawierzchniowej polecam wykorzystanie farby Śnieżka SUPERMAL Emalia Akrylowa http://www.przemaluj.pl/247_401.htm Farba szybko wysycha, zapewnia doskonałą przyczepność do podłoża i łatwą aplikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts