Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie wałkiem płyty MDF

kamyq22

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam do wykonania projekt biurka. Chcę je zrobić sama z płyty mdf ( ma to być tylko model do pokazania na obronie). Płytę chciałabym pomalować na biało (mat) . Jednak tu pojawia się problem. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Czy istnieje jakaś dobra metoda przygotowania płyty MDF do malowania? Czy potrzebuję podkładu? Jaka farba jest odpowiednia? Mimo tego, że jest to tylko model chciałabym uniknąć nierówności i fajnie jakby to bardzo estetycznie wyglądało. Liczę na Waszą pomoc, bo w tym temacie jestem zielona :) Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

W każdym markecie albo lepszym sklepie z farbami kupisz Dekoral "Grunt do drewna". Schnie dość szybko, bo około 8 h. Fajnie się szlifuje.

Nakładasz wałkiem a po wyschnięciu i przeszlifowaniu drugą warstwę. Ten grunt nadaje powierzchni "plastikowy" wygląd i gładkość.

Przy szlifowaniu 240 czy 320 otrzymasz bardzo ładna powierzchnię pod farbę nawierzchniową.

Ja stosuję zwykle inne podkłady, ale do jednego biurka nie ma sensu polecać coś, co jest sprzedawane w 10 litrowych puszkach.

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi :) Czyli podstawa to dobry grunt dobrany pod farbę. Na ewentualne nierówności powstałe na bokach blatu po przycięciu też wystarczy taki grunt (więcej warstw) ? Zwyczajny wałek z gąbki będzie odpowiedni ? Pozdrawiam!

Wałek należy dobrać do farby. Na wałkach z reguły są oznaczenia do jakich farb się nadają.

Nierówności na krawędziach MDF możesz albo przeszlifować papierem ściernym na kostce drewnianej albo przy-szpachlować np szpachla samochodową - tania i szybko schnąca. IMHO w tym przypadku powinna się sprawdzić.

Kupiłam grunt do drewna Dekoral. Położyłam na kawałku mdf pierwszą warstwę. Po kilku godzinach szlifowanie - powierzchnia była idealnie gładka. Pomalowałam drugi raz i pojawiła się faktura widoczna na zdjęciu..To będzie jeszcze zeszlifowane, ale przy malowaniu właściwą farbą wolałabym by ta faktura nie była aż tak widoczna. Czy jest jakiś sposób na to? czy po prostu tak ma być i wymyślam? :) Kupiłam wałek przeznaczony do malowania emaliami ftalowymi, alkidowymi, może za dużo farby używam?

SDC10015 farba.jpg

• 2 months później...

Szanowna Pani,

dobrym rozwiązaniem do przygotowania płyty MDF przed malowaniem jest zastosowanie farby Śnieżka Grunt do Drewna http://www.przemaluj.pl/247_399.htm Do wykonania warstwy nawierzchniowej polecam wykorzystanie farby Śnieżka SUPERMAL Emalia Akrylowa http://www.przemaluj.pl/247_401.htm Farba szybko wysycha, zapewnia doskonałą przyczepność do podłoża i łatwą aplikację.