Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura powrotu kociol c.o. ekogroszek

blachaxxx

Recommended Posts

Jak zwiekszyc temperature powrotu, obecnie mam nastawione 56na piecu , temperature reguluje zaworem 3droznym, za nim jest jakies 45 stopni (pozycja 4)i tyle wystarcza aby utzrymac ok 21 stopni w domu, ale martwi mnie to iz powrot ma ok 40 stopni,da sie to jakos wyregulowac tym zaworem czy trzeba przerabiac na 4drozny?

Zaworem 3D nie dogrzejesz powrotu, on ma tylko za zadanie regulację temperatury wyjściowej na układ.

Możesz dołożyć jakiś cienki obieg kotłowy, łączysz zasilanie (za pompą) z powrotem i regulujesz przepływ jakimś zaworem, chociażby kulowym.

Albo montujesz zamiast 3D, 4D.

Nic bardziej mylnego kolego. Zawór trójdrożny ma dwojakie działanie w zależności od tego jak go zamontujesz: jeśli będzie przed pompą CO to będzie działał jako mieszający (pobiera trochę chłodnej wody z powrotu i miesza ją z pozostałą częścią wody z zasilania), wtedy powrót jest jeszcze zimniejszy i blachaxxx

pewnie tak ma. Jeśli jednak zamontujesz ww zawór za pompą CO będzie działał jako rozdzielający (pcha część gorącej wody na układ a reszte na powrót kotła) i wtedy dogrzewa powrót chroniąc przed korozją niskotemperaturową. Uważam że takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze bo chroni kocioł, możesz utrzymywać na nim niższą temp i taka sama płynie na układ. U mnie różnica między zasilaniem a powrotem w takiej konfiguracji to ok 3oC.

Nic bardziej mylnego kolego. Zawór trójdrożny ma dwojakie działanie w zależności od tego jak go zamontujesz: jeśli będzie przed pompą CO to będzie działał jako mieszający (pobiera trochę chłodnej wody z powrotu i miesza ją z pozostałą częścią wody z zasilania), wtedy powrót jest jeszcze zimniejszy i blachaxxx

pewnie tak ma. Jeśli jednak zamontujesz ww zawór za pompą CO będzie działał jako rozdzielający (pcha część gorącej wody na układ a reszte na powrót kotła) i wtedy dogrzewa powrót chroniąc przed korozją niskotemperaturową. Uważam że takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze bo chroni kocioł, możesz utrzymywać na nim niższą temp i taka sama płynie na układ. U mnie różnica między zasilaniem a powrotem w takiej konfiguracji to ok 3oC.

Tu masz fajne slajdy które pokazują różnicę. Poza nawiasem wielu insztalatorów montuje zawory trójdrożne jako mieszające z przekonaniem że w takiej konfiguracji chronią powrót :) Masakra

Zawór trójdrożny.jpg

• 9 months później...
Mam pytanie - czy w sytuacji gdy zawór 3D jest przed pompą jako mieszający czyli reguluje temperaturę wyjścia na CO, to czy konfiguracja taka, ze napiecu zadana temperatura to 70, nagrzejniki ok. 45 i powrót do kotła ma ok 40 jest poprawna? W takim układzie powrót jest dogrzany grawitacyjnie ale tylko w sytuacji, gdy pompa nie pracuje, bo w domu jest za ciepło i pokojowy termostat ją wyłaczy.