Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria podtynkowa KLUDI BOZZ

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Bardzo podoba się nam bateria podtynkowa KLUDI BOZZ, wersja z małą maskownicą.

Wygląda to tak:

http://i48.tinypic.com/f1co49.jpg

Ładna prawda :)

Pod tynkiem łączy się z ta bateria z takim elementem:

http://i50.tinypic.com/2zzrkwj.jpg

Z tego elementu wychodzą cztery rurki. Boczne o wlot wody gorącej i zimnej, górna i dolna to wyloty pomiędzy którymi można się przełączać.

Mam prośbę do Was.

Czy mógłby ktoś, kto ma taką lub podobną baterię, napisać w jaki sposób działa przełącznik strumienia (czyli ten dynks pod uchwytem, przełączający pomiędzy, na przykład, deszczownicą a słuchawką)?

Czy działa to w ten sposób, że kiedy przełączę strumień na przykład na słuchawkę, będzie on przełączony cały czas, także kiedy wyłączę wodę i włączę ponownie?

Czy może ten przełącznik działa w ten sposób, że dopiero po włączeniu wody mogę przełączyć i przełączenie działa tak długo jak długo jest włączona woda, a po wyłączeniu jej wraca do pozycji pierwotnej?

Problem w tym, że chcemy użyć takiej baterii w dwóch miejscach, przy czym w jednym miejscu, od razu po otwarciu wody, woda ma lecieć "w górę", do deszczownicy, a w drugim miejscu, woda ma lecieć "w dół" do wylewki wannowej.

Jeśli chcesz uzyskać taki efekt podłączasz wyjścia (wyloty jak napisałeś) w na dwa różne sposoby i jest ok. Jeśli dobrze pamiętam to górny to ten który jest uruchamiany od razu po odkręceniu wody ale musiałbyś sprawdzić bo już nie pamiętam (powinien być przelot między wyjściem a wejściami).

W sumie masz rację. Podłączę tak, by po włączeniu woda, bez grzebania przy przełączniku, leciała tam gdzie ma lecieć. Musiałem się z tym przespać. Mam fajnie wybruzdowane ściany pod rurki i poprowadzone tak, że nic się nie przecina w ścianie, dlatego mam opory by znów bawić się gumówką w silikacie i tworzyć jakieś poplątane układy. Jednak, faktycznie, jak ma być zrobione porządnie to mnie to nie minie.