Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepły montaż okien (taśmy rozprężne) - pękający tynk przy listwach przyokiennych

Recommended Posts

Kolejny raz zauważam, że porady zbaczają w niewłaściwą stronę :rolleyes:....
Ty także to zauważyłeś ?

MM - wielokrotnie było tu mówione - nie ma żądnych skrótów myślowych - tak to sobie możesz rozmawiać z nami a nie z laikiem który zaraz poleci do okna i zacznie nim szarpać i co? Jeszcze dobrze zamontowane wyrwie ze ściany i dopiero będzie ból ;)

Jak mu się ruszy milimetr to już źle czy dobrze?

Co do samego kotwienia też chyba nie za bardzo jesteś zorientowany - po co są kołki i jakim siłom mają przeciwdziałać - pamiętam takiego jednego nawiedzonego Inspektora który do każdej kotwy z łapką podchodził i sprawdzał czy wyciągnie kołek czy nie - i dziwił się że tylko w betonie 100% mu się oparło.

Okno musi się ruszać i jak nim będziesz szarpał ruszy się - w końcu siły o wiele większe wywołuje różnica temperatur niż to twoje "szarpanie"

Podzielam starego wq..nie i niechęć do zabierania głosu bo faktycznie porady idą w złą stronę.

Listwa dylatacyjna jeśli jest prawidłowo otynkowana nie powoduje spękania tynku - pod nią jest ok 2mm grubości pianka taśmy obustronnie klejącej, i gumowa uszczelka to zakrywająca - no chyba, że nasi specjaliści poszli na skróty i zaczęli nowe, lepsze hi hi produkować

Straszycie klienta tym, że ekipa okienna poszła na skróty i zamiast wypełnić zagłębienia zaprawą wypełniła ją piana - a gdzie do cholery kultura techniczna murarzy ? Zwoje im się wyprostowały i tak trudno zarzucić bok od razu przy murowaniu ? Tylko NIKT TEGO OD NICH NIE WYMAGA - więc po co mają machać kielnią na darmo ?

Ostatnio wielu tu sędziów wyroki swe ferujących szybko i nie zawsze zgodnie z prawdą czy wiedzą

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj jareko - miło, że zajrzałeś do mojego tematu. Czytałem sporo Twoich postów i z tego co pamiętam jesteś zwolennikiem stosowania listw dylatacyjnych.

MM - wielokrotnie było tu mówione - nie ma żądnych skrótów myślowych - tak to sobie możesz rozmawiać z nami a nie z laikiem który zaraz poleci do okna i zacznie nim szarpać i co? Jeszcze dobrze zamontowane wyrwie ze ściany i dopiero będzie ból ;)

Zgadza się - jestem laikiem w tych tematach, ale to nie znaczy, że jestem pozbawiony rozsądku i wyobraźni. Nie miałem zamiaru robić nic złego swoim oknom ;)

Jak mu się ruszy milimetr to już źle czy dobrze?

I tutaj po części masz racje :rolleyes: Nie wiem w dalszym ciągu jak organoleptycznie sprawdzić czy nie występuje problem, o którego przypuszczeniach napisał @MMichal - czyli czy okna są prawidłowo zakotwione.

Listwa dylatacyjna jeśli jest prawidłowo otynkowana nie powoduje spękania tynku - pod nią jest ok 2mm grubości pianka taśmy obustronnie klejącej, i gumowa uszczelka to zakrywająca - no chyba, że nasi specjaliści poszli na skróty i zaczęli nowe, lepsze hi hi produkować

Co do samej listwy, której użyli u mnie tynkarze - to faktycznie pod nią jest ok. 2mm pianka dylatacyjna, ale brak jest rzeczonej uszczelki z boku (dla estetyki ma to znaczenie - dzięki uszczelce ta pianka nie będzie się brudzić), ale nie wpływa to na aspekt techniczny.

@ jareko - "listwa prawidłowo otynkowana" - tzn. chodzi o jej całkowite wypełnienie tynkiem, czy na coś więcej trzeba zwrócić uwagę?

Podsumowując Wasze aktualne wskazówki - przyczyny pękania tynku mogą być takie:

- nieprawidłowo zakotwione okna (użycie nieodpowiednich dybli tzn. nie tych przeznaczonych do ceramiki poryzowanej) - cały czas proszę o tip jak mogę to sprawdzić

- nieprawidłowe otynkowanie listew dylatacyjnych

Dzięki i pozdrawiam

Witam

Co do samego kotwienia też chyba nie za bardzo jesteś zorientowany - po co są kołki i jakim siłom mają przeciwdziałać - pamiętam takiego jednego nawiedzonego Inspektora który do każdej kotwy z łapką podchodził i sprawdzał czy wyciągnie kołek czy nie - i dziwił się że tylko w betonie 100% mu się oparło.

Okno musi się ruszać i jak nim będziesz szarpał ruszy się - w końcu siły o wiele większe wywołuje różnica temperatur niż to twoje "szarpanie"

Podzielam starego wq..nie i niechęć do zabierania głosu bo faktycznie porady idą w złą stronę.

skoro ja nie jestem zorientowany to może TY oświecisz Wszystkich ?

skoro dyskredytujesz moje ( i nie tylko moje) stanowisko odnośnie tego w jakim celu okna są kotwione i montowane mechanicznie to ja chętnie pozna Twoje zdanie na ten temat.

z całym szacunkiem, opowiadasz bzdury, kwestia ruchu okna mechanicznego a jego "luzy" które mają umożliwić termiczną rozszerzalność liniową to zupełnie inne aspekty montażu.

I myślałem, że Ciebie nie trzeba zmuszać do czytania ze zrozumieniem - proponuję przeczytanie całego tematu.

tak zawsze to lepiej zwalić na murarzy kwestie przygotowania otworów pod montaż okien, panowie którzy wykonali montaż o którym tu mowa zrobili to bardzo nieudolnie naciągając inwestora na koszty i tyle - nie ma co zwalać winy na innych.

Pozdrawiam

nie dziwię się staremu, doprawdy nie dziwię

Podstawowa sprawa - kołek ma za zadanie trzymać kotwę i największe obciążenia przenosi nie na wyrywanie tylko na ścinanie - podstawowe siły działają wzdłuż kotwy a nie w poprzek - stąd sprawdzanie czy kołek można wyrwać "łapką" jest z lekka bez sensu - co nie oznacza, że dobrze jest jak wyjmuje się go palcami

Chętnie posłucham wywodu na temat: kwestia ruchu okna mechanicznego a jego "luzy" które mają umożliwić termiczną rozszerzalność liniową to zupełnie inne aspekty montażu

Wyjaśnij te "aspekty".

Może ci jeszcze podpowiem, że nawet jak na sztywno zamocujesz ościeżnicę do stalowej belki tak że wogóle nie drgnie i będziesz działał siłą na jej wąską część to - pewnie to dla ciebie będzie szok - zobaczysz jak sam profil się rusza

Edytowane przez jareko

kolego MM - czekam na wykład "kwestia ruchu okna mechanicznego a jego "luzy" które mają umożliwić termiczną rozszerzalność liniową to zupełnie inne aspekty montażu" - chętnie się czegoś, od lepiej znającego się na rzeczy, nauczę.

A co do murarzy

To DO NICH należy wykańczanie wnęki okiennej i najwyższy czas by Inwestorzy za takie fuszerki obcinali im kasę lub mieli świadomość, że zostaną obciążeni kosztami tej czynności przez kolejną ekipę - montującą okna

Tak samo DO NICH należy prawidłowe czytanie projektu gdzie wymiar podany np. 150/120 oznacza WYMIAR OTWORU a nie pełną dowolność jego murowania - "bo Panie potrzeba na luz" - na luz to powinien Inwestor wziąć, i miarką posprawdzać wymiar otworu i walić po kieszeni jak tylko się da. Może to w końcu czegoś ich nauczy bo sama znajomość zasad przewiązania cegieł to by być murarzem to za mało

Tak samo DO NICH należy trzymanie się pionów i poziomów stawianych ścian,

To, że w poszukiwaniu oszczędności Inwestorzy często biorą papraków to inna sprawa

Edytowane przez jareko

...doprawdy post wnoszący ogromną wartość do dyskusji....

Tak, wbrew pozorom wiele wnoszący.

Czasem z nudów, czasem z przekory, czasem z przyzwyczajenia pojawiam się tutaj i przynudzam ale nie dziwię się coraz częściej pojawiającej się opinii iż obiektywizmu w poradach coraz mniej

Każdy wie, że jestem nieobiektywny w ocenie profili i jeden wywyższam nad inne, ale już nie powiem złego słowa na producenta dobrze wykonującego swoją robotę tak jak i ślepo, i w oderwaniu od realiów nie będę wciskał każdemu, że tylko montaż z folią paroszczelna i paroprzepuszczalną jest jedynym słuszny a każdy inny to spieprzona robota. Oglądając zdjęcia, czytając opis prędzej postawiłbym na niedokładne wykonanie tynków przy ościeżach, zwłaszcza przy tynkach cementowo-wapiennych - może cementu zabrakło ;) i stąd popękało lub mieszanka była niedokładnie wymieszana - zdarza się. Sam budując swój dom, jeden pełny zarób i postawione pustaki musiałem zwalić bo zanim się zorientowałem, to murowałem prawie samym piaskiem z odrobiną wapna

Witam

kolego MM - czekam na wykład "kwestia ruchu okna mechanicznego a jego "luzy" które mają umożliwić termiczną rozszerzalność liniową to zupełnie inne aspekty montażu" - chętnie się czegoś, od lepiej znającego się na rzeczy, nauczę.

to TY zanegowałeś moje słowa - więc pewnie wiesz lepiej i to ja się czegoś widocznie od Ciebie nauczę.

A co do murarzy

To DO NICH należy wykańczanie wnęki okiennej i najwyższy czas by Inwestorzy za takie fuszerki obcinali im kasę lub mieli świadomość, że zostaną obciążeni kosztami tej czynności przez kolejną ekipę - montującą okna

Tak samo DO NICH należy prawidłowe czytanie projektu gdzie wymiar podany np. 150/120 oznacza WYMIAR OTWORU a nie pełną dowolność jego murowania.

Tak samo DO NICH należy trzymanie się pionów i poziomów stawianych ścian,

To, że w poszukiwaniu oszczędności Inwestorzy często biorą papraków to inna sprawa

to też jest ciekawe, ja i owszem zgodzę się, że murarze mogą - MOGĄ - dokonać przygotowania otworów pod montaż stolarki ale pokaż mi proszę "coś" co powie mi i inwestorom, że to DO NICH należy ? widocznie znasz wszystkie umowy pomiędzy inwestorem i wykonawcom, tak ?

pozdrawiam

PS i przepraszam, że niestety odbiegliśmy od tematu

Witam

Tak, wbrew pozorom wiele wnoszący.

Czasem z nudów, czasem z przekory, czasem z przyzwyczajenia pojawiam się tutaj i przynudzam ale nie dziwię się coraz częściej pojawiającej się opinii iż obiektywizmu w poradach coraz mniej

Każdy wie, że jestem nieobiektywny w ocenie profili i jeden wywyższam nad inne, ale już nie powiem złego słowa na producenta dobrze wykonującego swoją robotę tak jak i ślepo, i w oderwaniu od realiów nie będę wciskał każdemu, że tylko montaż z folią paroszczelna i paroprzepuszczalną jest jedynym słuszny a każdy inny to spieprzona robota. Oglądając zdjęcia, czytając opis prędzej postawiłbym na niedokładne wykonanie tynków przy ościeżach, zwłaszcza przy tynkach cementowo-wapiennych - może cementu zabrakło ;) i stąd popękało lub mieszanka była niedokładnie wymieszana - zdarza się. Sam budując swój dom, jeden pełny zarób i postawione pustaki musiałem zwalić bo zanim się zorientowałem, to murowałem prawie samym piaskiem z odrobiną wapna

Po raz kolejny pokaż mi proszę GDZIE ja napisałem, że jedynym prawidłowym montażem jest montaż z zastosowaniem folii ???

Zawsze będę się upierał, że montaż należy wykonać we wszystkich płaszczyznach - a za pomocą jakich środków uzyska się efekt to już sprawa wtórna.

wracając do tematu z tego wątku rozumiem, że wg Ciebie montaż przedstawiony przez autora jest OK ?

to ja życzę powodzenia :)

Pozdrawiam

....ale pokaż mi proszę "coś" co powie mi i inwestorom, że to DO NICH należy ? widocznie znasz wszystkie umowy pomiędzy inwestorem i wykonawcom, tak ?....

no nie - teraz to już Ty sobie jaja robisz.

Są to podstawowe rzeczy o jakich uczyło się kiedyś w zawodówkach a to, że o tym Inwestor dowiaduje się przy pomiarze okien, źle świadczy o "fachowości" stawiających ściany

Zapewne do mnie także należy przekuwanie otworów tej samej szerokości bo okna na piętrze i parterze nie są w jednej linni ?

Pion, poziom, wymiary - to też trzeba zapisać w umowie bo realnie większość murarzy tego nie potrafi?

MM proszę, przestań się ośmieszać pisząc takie rzeczy, no chyba, że po lekturze części wypowiedzi kolegi Testa, doszedłeś do wniosku, że u umowie trzeba zawrzeć dopuszczalne odchyłki od pionu, poziomu, co i jak wykonać należy - bo podstawowa wiedza budowlana murarzowi jest zbędna, zalecenia ITB dotyczące murowania, podręczniki szkół zawodowych czy technicznych, dokładnie opisane przepisy dotyczące odbioru prac na budowie, od fundamentów, poprzez stawianie ścian po wszystkie kolejne etapy budowania.... nieeeee ta wiedza jest zbędna

Pierwszy lepszy z brzegu dokument http://pgkim.pl/new/zalaczniki/przet/57/sst1.pdf, kolejny - http://www.uwm.edu.pl/zamowienia/przetargi/lipiec2009/112/dodatkowe_uwagi/architektura/przedmiar_i_specyfikacje/specyfikacje_budowlane_pdf/b.06.00..pdf

I niejako przy okazji z mojego archiwum co już kilka razy mi się przydało w sporze z ludźmi od elewacji - http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/SSO_wytyczne_wykonawstwa.pdf

Fakt, od tego by wszystkiego pilnować powinien być KierBud ale w większości to figurant z pieczątka z uprawnieniami a nie prawdziwie czujący swą pracę człowiek.

a co do wątku - przestań mi życzyć powodzenia - uczepiłeś się faktycznego błędu - wyrównania pianą nierówności porotermu

Wątek jest o spękaniu tynku a nie pianie

A co do szukania Twych wypowiedzi - w każdym wątku gdzie poddawana została w wątpliwość niezbędność stosowania montażu tzw. ciepłego Twe wypowiedzi były jednoznaczne. Czepiasz się za każdym razem wszystkiego co w jakiś sposób stoi w sprzeczności z Tym, czym się zajmujesz.

Edytowane przez jareko

Witam

po pierwsze zerknij chociażby na ten wątek i odpowiedz na pytanie KTO się czepia ?

po drugie już kilka postów wcześniej rozdzieliłem kwestię podstawową (spękania tynków) od pobocznej, która pojawiła się w trakcie (prawidłowość wykonania montażu)

po trzecie

jareko ośmieszasz się sam - cytujesz wymagania więc chyba je czytałeś a skoro tak to nie powinno Cię dziwić, że otwory mogą być różnej wielkości prawda? różnica na wysokości do 25mm jest dopuszczalna i jeżeli taka będzie to Kierownik Budowy nawet jeśli nie będzie figurantem nie będzie miał podstaw aby kazać to poprawić - inna sprawa, że Panowie Kierownicy są jacy są.

i jak to się ma do późniejszego wykonania montażu ? tym bardziej takiego o jakim mowa w tym wątku.

a co do moich wypowiedzi pewnie takie są a to dlatego, że wypowiadam się w tematach o których mam jakieś pojęcie i tak zgadza się jestem i będę orędownikiem montażu warstwowego jako jedynego prawidłowego i tyle. Ty twierdzisz inaczej, Twój wybór, Twoja wola to wolny kraj.

Co do mojego zajęcia to odeślę Cie jeszcze raz do mojej pierwszej wypowiedzi na FM - nigdy nie ukrywałem czym się zajmuje i pewnie z racji tego właśnie coś tam wiem o tym jak powinno się wykonać montaż.

Pozdrawiam

jedna wypowiedź na Forum a lokowanie produktu prawie w każdej wypowiedzi - tak ciebie oceniam i twoje zdanie na temat tego, co jest lub nie wymagane przy montażu w otworach. Nie jesteś obiektywny - choć oczywiście masz do tego prawo. Szkoda tylko że całość ma jakby usprawiedliwiać wpis w stopce Reklamy są zabronione - Regulamin 2.4 a uczciwiej byłoby napisać o sobie w ogłoszeniach bądź wykupić profil. To tak na marginesie

Widać że praktyk z ciebie żaden skoro piszesz o tolerancjach - pochodź po budowach, pomierz otwory później porównaj z zawartymi dopuszczalnymi odchyłkami

Przepisy już i tak są archaiczne - większość materiałów do montażu jaki preferujesz - uwzględnia luz montażowy 10-15mm maks

Może inni montażyści uświadomią koledze z czym spotykają się na budowach bo ja już ywmiękam

Witam

lokowanie produktów ? gdzie ?

może Ci przypomnę, że to TY sam napisałeś do mnie PW z prośbą o przesłanie oferty

co do tekstu w stopce to zostawiłem go tam całkowicie świadomie po tym jak moderator usunął z niej link o ten LINK - uznając, właśnie, że to reklama - na moje pytanie reklama kogo? czego? nie uzyskałem jednak odpowiedzi.

oczywiście, że nie będę obiektywny skoro widzę, że coś jest zrobione źle to jest źle i tyle i nie będę pisał, że w sumie to są błędy ale pewnie ekipa się starała itd

dla Twojej informacji nie jesteś jedyną osobą, która ma okazje bywać na budowach, a o tolerancjach napisałeś TY zamieszczając linki do przepisów.

Co do maksymalnych luzów montażowych to niestety jesteś w błędzie, mogą być większe.

Pozdrawiam

Michale,

pewnie już zasłużyłeś by zdjąć Ci ten "ban" na stopce, ale Redakcja tak łatwo zdania nie zmienia. Ostatnio poczytałem "Dobre obyczaje forum" i dochodzę do wniosku że każdy z nas niejednokrotnie złamał regulamin a niektórzy robią to samą obecnością ;)

Prezentujesz określony tok myślenia (wynikający z własnych przekonań i potrafisz to bronić), masz inną wartość dodaną więc uszanujmy się nawzajem.

Pękający tynk przy listwie może mieć wiele przyczyn, ale niech nie będzie powodem kłótni..

Fin, tu nie chodzi już o kłótnie.

MMichał, Test obaj ostatnimi czasy promują takie podejście - co nie zapisane w umowie - nie istnieje. Tylko problem w tym, że jest coś takiego jak "sztuka budowalana" i na jej podparcie są publikacje, normy, przepisy

To co napisałem o murarzach jest prawdą a w trakcie wymiany zdań wychodzi na to, że wszystkie kolejne prace powinien wykonywać montażysta - prostować ściany, wykańczać wnęki okienne, doprowadzać otwory do wymiaru i pionu. W tym konkretnym wypadku ekipa powinna zawinąć się na pięcie i odmówić montażu tego okna - żerujecie na dobrym sercu montażystów i konkurencji między nimi

Powód ? Prosta sprawa - otwory nie spełniają wymagań zgodnych ze sztuką budowlaną i koniec.

i swoją drogą coś zacytuję w oparciu o

5. WYMAGANIA DOTYCZĄCE WYKONANIA ROBÓT

5.1. Ogólne zasady wykonania robót podano w SST „Wymagania ogólne” Kod CPV 45000000-7, pkt 5

i dalej

5.8.3. Wymiary otworów (w świetle ościeży)

W przypadku otworów o wymiarach do 1000 mm dopuszczalne odchyłki wymiarowe wynoszą:

• szerokość + 6 mm, – 3 mm,

• wysokość + 15 mm, – 10 mm.

W otworach o wymiarach powyżej 1000 mm dopuszczalne odchyłki wymiarowe wynoszą:

• szerokość + 10 mm, – 5 mm,

• wysokość + 15 mm, – 10 mm.

...jareko ośmieszasz się sam - cytujesz wymagania więc chyba je czytałeś a skoro tak to nie powinno Cię dziwić, że otwory mogą być różnej wielkości prawda? różnica na wysokości do 25mm jest dopuszczalna i jeżeli taka będzie to Kierownik Budowy nawet jeśli nie będzie figurantem nie będzie miał podstaw aby kazać to poprawić - inna sprawa, że Panowie Kierownicy są jacy są.

I kolego MMichale - może uświadomię ci jedno - co to jest tolerancja wykonania jakiejś czynności, bez ośmieszania kogokolwiek ;)

Nie wiem skąd wziąłeś wartość 25 mm - zapewne dodałeś wartości in plus i minum

"plusa" i "minusa" w tolerancji się nie dodaje !!!!

Maksymalną odchyłkę od wymiaru np. wysokości ponad 1000mm wynosi tylko 15 mm !!! a nie 25.

uzasadnię dlaczego

W projekcie masz wysokość otworu 1500mm czyli ma się zawierać między 1490 a 1515 - i chyba koniec w temacie

Jeszcze lepsze są wymagania co do szerokości, wspomniany otwór 1500 powinien zawierać się w przedziale od 1495 do 1510 - i pokaż mi ile budów w Polsce spełnia te wymagania - a uwierz mi - można tak budować nie tylko w Niemczech, w Polsce w ciągu roku trafiają mi się 2-3 domy wykonane tak dokładnie - ale czy to dokładność czy po prostu kultura pracy, szacunek do zawodu jaki się wykonuje

Sprzedajesz folie i taśmy rozprężne - popatrz na te wymiary - dopiero wtedy jest sens stosowania pewnych rozwiązań kiedy w końcu zacznie się wymagać od wcześniejszych wykonawców trzymania się norm i tolerancji.

Wkleję fotkę, ale muszę ją odszukać w aparacie.

Był rozważany montaż warstwowy. Otwory całkiem całkiem proste. Pomijam niewielkie uskoki, kieszenie bo to "normalne" że nie było równane.

Ale pustaki łączone na klej - - niestety przy krawędziach otworu widoczne przerwy. I co miałby dać montaż z taśmami, jeśli obok będzie dmuchać aż miło..

Też uważam, że powinno się bardziej akcentować co należy do montażu, a co do murowania, bo faktycznie czasem można odnieść wrażenie, że montazysta powinien nie tylko wstawić okno ale i wyrównać wszystkie ściany i otwory, bo podejmując pracę bierze na siebie odpowiedzialność za wszystkich przed nim.

...Też uważam, że powinno się bardziej akcentować co należy do montażu, a co do murowania, bo faktycznie czasem można odnieść wrażenie, że montazysta powinien nie tylko wstawić okno ale i wyrównać wszystkie ściany i otwory, bo podejmując pracę bierze na siebie odpowiedzialność za wszystkich przed nim[/b].
...

Tzn ja wiem że profesjonalne podejscie właśnie bierze pewną odpowiedzialność, ale nie odróżniajmy, że to nie jest podstawowy zakres prac i w "zwykłej" cenie podawanej w pierwszej kalkulacji nie bierze się pod uwagę takich prac dodatkowych, bo naturalnym powinno być, że otwór jest właściwie przygotowany (to analogia do przypadku autora wątku i tej nieszczęsnej taśmy rozprężnej położonej na piankę)