Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Defro Eko Komfort 12 kW lux (z podajnikiem) - ustawienia sterownika ?

wues

Recommended Posts

Kocioł Defro Eko Komfort 12 kW lux (z podajnikiem)- właśnie 3 dni temu taki zamontowałam. I zaczęła się gehenna, ponieważ mam problemy chyba z ustawieniem, ponieważ piec gaśnie - robiłam 3 próby. Jeszcze zima, więc zmieniłam system palenia tj. podawania ręcznego - na ruszcie. Wyłączyłam podawanie z podajnika. Ale tu też nie mam sukcesów-wprawdzie pali się, ale grzejniki robią się ciepłe dopiero po 3 godzinach siedzenia w kotłowni. Ale przecież nie o to mi chodziło... Po powrocie z pracy, nie chcę wracać do " lodówki"...

Proszę doradźcie mi co jest przyczyną gaśnięcia pieca i jakie mam wprowadzić ustawienia, aby było ok.

Czytałam instrukcję sterownika, ale nic z niej nie wynika. Chyba tylko autor ją rozumie?

Będę wdzięczna za praktyczne porady-proszę...i z góry dziękuję za podpowiedź

Pozdrawiam :))

wasza

Czesc, mam defro duo. Grzejniki robia sie cieple (przy paleniu recznym) zaraz jak kociol osiagnie temperature, przy ktorej sterownik zalacza pompy (ok. 42 st.) - nie sa to 3 godziny (nie mierzylem ale dosc szbko). Moze zacznij od ustawien sterownika, skoro jednak temperatura na grzejnikach sie pojawia. Sprawdz podlaczenie pomp, sprawdz temp. załączenia pomp. Ustaw priorytety grzania (moze masz ustawiony priorytet bojlera i stad tak pozne pojawienie sie ciepla na grzejnikach). Ja mam sterownik ST 47.

Przy paleniu groszkiem, nie dopalalo mi wegla, kluczem do rozwiazania sprawy okazalo sie ustawienie odpowiedniej sily nadmuchu - metoda prob i obserwacji oraz uszczelnienie retorty (u mnie stala). Przy okazji okazalo sie, ze mam w sterowniku wybrany zly model dmuchawy. Kotly co prawda rozne mamy, ale problemy mysle podobne.

W ostatecznosci sprowadz instalatora i niech ustawi tak aby nie gasł, resztę już sama dopieścisz.

Powodzenia

• 2 months później...

daro, przy palniku ekoenergia (pewnie z takiego korzystają) ważne jest, czy montują fabryczny czy potrafią go dostosować, aby pracował lepiej.

Moim zdaniem to kwestia dłuższej praktyki.

To chyba świeży temat dla nich, musiałbyś raczej kontaktować się bezpośrednio z firmą jak jej dystrybutorami.

Ciekawe też, czy maja już nowszy model z szerokim zejściem na paliwo, czy mają zapasy starszego z wąskim zejściem na paliwo z kosza. Nowszy wygląd palnika wklejałem na moim wątku.

Edytowane przez Jarecki79

Palenisko jest od strony, gdzie się pali.

Natomiast do tego miejsca opał dokręca ślimak.

Opał schodzi z kosza, wcześniejsze zejście było wąskie 10cm na ok.17cm (nie chce mi się dokładnie sprawdzać) i drobniejsze miały węglowe wieszały się w koszu i nie chciały schodzić. Trzeba stosować w nich naprawdę suchy miał i nie taki bardzo drobny

Nowsze zejście od strony kosza jest szersze, nie wiem jak inne firmy, my z niego korzystamy od już 2tygodni.

Na fotce masz jeszcze starszą, prostokątną wersję ekoenergii i nowszą wersję odlewu od strony kosza, taka jest różnica

nowy odlew.jpgEkoenergia1.JPG

• 3 years później...
napisz jaki model sterownika i jakie ustawienia w nim

czy kocioł gaśnie na skutek niedopalania węgla czy na skutek wypychania opału po nadmiernym zejściu żaru w dół palnika???

Skaranie jakieś, czy co? Skąd mam to wiedzieć? Trzy lata się z tym męczę i nie udało mi się wypracować jakichś stałych , dobrych ustawień.

Serwisant z Defro, wprawdzie był dwa razy... ale następnego dnia ledwie nadążałam opróżniać popiół... a w domu było prawie 30 stopni C.

...Odpowiadając na pytanie:

Czasem jest tak, że zaledwie spieczone kawałki spadają i wyrzucam niewiele mniej popiołu, ile podajnik wziął węgla - dobrego, suchego ekogroszku,

a czasem przy kombinacjach w ustawieniu , żar opada, a następnie gaśnie i włącza się alarm.

...

--- Jak ustawić poszczególne parametry, ogrzewania domu - 12 grzejników, przy temp. na zewnątrz minus 5 stopni C. ?

--- Sterownik : Defro AG TECH.

Temperatura zadana - CO: ... stopni C CWU: ... stopni C ( mam kolektory słoneczne, podłączone do CO)

Czas podawania - ............

Przerwy podawania - ..........

Siła nadmuchu - ............

Inne ustawienia : .................. jeśli są istotne.... ?

Czy mogę liczyć na pomoc - skuteczną ?

DEFRO KOMFORT EKO 12 KW - LINIA lux - pomocy !

Tydzień w piwnicy - to chyba wystarczy ?? I co? - i nic.

Dlaczego Firma Defro nie ma takich ambicji, żeby zsynchronizować sterowniki z konkretnymi rodzajami, typami, czy modelami pieców, które produkują?

Pomyslałam, że tylko fachowe ustawienie będzie skuteczne. Byli Panowie z Defro , a jakże.... rozpalili , ustawili .... i po 20 minutach pojechali; oczywiście wzięli kasę ... ( że też ja nie wpadłam na to, aby pracować w serwisie Defro? ) . Po 2 godzinach alarm dał znać, że piec zgasł.

Od tygodnia męczę się sama....

Metodą dedukcji doszłam, że aby ustawić przerwę w podawaniu, należy czas podawania pomnożyć przez 4. Ale siła nadmuchu, przerwa i wentylator (jakiś zamkniety/otwarty) to dla mnie chińszczyzna, tym bardziej, że tego nie widzę na sterowniku.

...

Ponawiam prośbę i pytania:

Jak ustawić poszczególne parametry, ogrzewania domu - 12 grzejników, przy temp. na zewnątrz minus 5 stopni C. ?

--- Sterownik : Defro AG TECH.

Temperatura zadana - CO: ... stopni C ;

temperatura CWU: ... stopni C ( mam kolektory słoneczne, podłączone do CO)

Czas podawania - ............

Przerwy podawania - ..........

Siła nadmuchu - ............

Inne ustawienia : .................. jeśli są istotne.... ?

----- Czy mogę liczyć na pomoc - skuteczną ? Jeśli Ktoś z Państwa ma zdrowie, aby mi to wyłożyć - najlepiej z języka polskiego na mój język - początkowego palacza, będę wdzięczna .

Bardzo proszę......... :) i pozdrawiam <3

Edytowane przez wues
literówki

Zacznijmy od początku. Po pierwsze - jakim palisz węglem. Jaka jest jego wartość opałowa, zawartość popiołu i liczba Rogi. Powinny być te dane na worku - o ile kupujesz opał w workach. Powinna też być nazwa handlowa i być może kopalnia z której ten węgiel pochodzi. Czy używasz stale tego samego opału. Po drugie - co masz w instalacji. Czy na grzejnikach są głowice termostatyczne. Czy jest jakiś zawór mieszający. Ile jest pomp.

• 4 weeks później...

Dzień dobry Kobra64. <3 Dziękuję, że TY jeden odezwałeś się, bo już myślałam, że to forum, to jakaś ściema....?

Zadajesz mi bardzo trudne pytania.... Nie mam bladego pojęcia co to za sort , ten mój ecogroszek? ....

:bye: Węgiel wygląda dobrze, jest z błyszczący - luzem, tylko pakuja mi w 25-kg worki .Sprowadzany z Mysłowic - Katowicki Holding Węglowy .

Gdybym zapytała o certyfikat, to naraziłabym się autoryzowanemu sprzedawcy, u którego kupuję od lat.

Jeśli chodzi o instalacje, o które pytasz - to ja nie wiem, o co Ty pytasz, dla mnie to język chiński.... sorki :)

W sterowniku kotła, widzę, że chodzą dwie pompy. Na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych, są tylko zawory. O zaworze mieszającym słyszę po raz pierwszy..... :)

Obecnie ustawienia w sterowniku (TECH) mam następujące:

- Temperatura pieca zadana: 50

- Temperatura CWU zadana: 40

- Czas podawania : 6 sek

- Przerwy podawania : 24

- Siła nadmuchu : 26

- Praca w podtrzymaniu: 18

- Przerwa w podtrzymaniu: 21

- Wentylator w podtrzymaniu: 20

- Przerwa wentylatora: 14.

Nie znam się na zależnościach i pewnie jestem tempa z fizyki.....

.

Powiedz jak to ustawić lepiej, aby grzanie było bardziej ekonomiczne i abym nie miała za dużo roboty z popiołem...

W ciagu doby spalam 25 kg ecogroszku i w ciągu tego samego czasu wynoszę ok. pół worka popiołu.

Jak na moje oko to nie ma szału , zarówno z tym przereklamowanym chyba piecem Defro, jak i ze spalaniem...

Pomożesz mi ?:wiggle:

Pozdrawiam :)

Edytowane przez wues
nie dodałam istotnych , moim zdaniem, szczegółów.

Hello !

Jeszcze jedno pytanko do Pana - Kobra64:

Znalazłam pod Twoją wypowiedzią ten link : http://www.ekotlownia.pl/sterownik-5/230

Czy to oznacza, że jeśli się zarejestruję, podam namiary i wszystkie dane, to ustawisz mi mój piec ?

Byłoby super ! (Y) Czy ewentualnie jakieś opłaty za tę usługę ? Jakie ?

Pozdrówka :) :bye: